پنج‌شنبه، 15 خرداد، 1404

«آش کارده» غذای سنتی بر سفره افطاری کهگیلویه و بویراحمدی ها

>>خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها - سید فرشاد رجایی: ماه رمضان علاوه بر جنبه‌های مذهبی، کارکردهای اجتماعی مهمی نیز دارد که به تقویت روابط انسانی و همبستگی اجتماعی کمک می‌کند.

این ماه ضیافت، فرصتی برای تقویت همبستگی اجتماعی، کمک به نیازمندان، تقویت روحیه همکاری و آموزش ارزش‌های اخلاقی است.

کهگیلویه و بویراحمد، استانی با بافت عشیره‌ای و طایفه‌ای، آداب و رسوم خاصی دارد که در مناسبت‌های مختلف از جمله شب چله (یلدا)، عید نوروز، ماه رمضان اجرا می‌شود.

>>آداب و رسوم ماه مبارک رمضان

مردم این استان در روزهای پایانی شعبان مایحتاج رمضان را تهیه و با همکاری همسایه‌ها در شب نشینی>> ها آنها بسته‌بندی می‌کنند تا در زمان افطار و سحری به راحتی بتوانند در سبد غذایی جای دهند.

اگرچه بسیاری از رسومات گذشته از جمله بیدارباش سحر، امروزه منسوخ شده است اما حس نوع دوستی،>> صله رحم بر جای خود باقی است و هنوز هم می‌توان صدای خدا را از بلندای ملکوت در این ماه زیبا شنید.

>>پخت غذاهای محلی و سنتی

«آش کارده» یکی از غذاهای سنتی کهگیلویه و بویراحمد در ماه رمضان است که بیشتر بر سفره افطار جا خوش می‌کند و خانواده‌ها در>> دورهمی رمضانی موقع افطار دور هم جمع می‌شوند و میزبان نیز با غذای معروف و محلی آش کارده از آنها پذیرایی می‌کنند.

به گفت علی اکبر پاک کارشناس اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد سنت زیبای «کاسه بَهره» نشأت گرفته از زندگی عشایری است که ساکنان سیاه چادرها بوی غذایشان پخش می‌شد و آنان با این باور که در صورتی که بانوی باردار و انسان روزه داری بوی غذایشان را استشمام کند و از آن میل نکند گناه دارد رواج یافته اما این سنت نیکو هم اکنون در شهرهای استان هم مرسوم است.

پخت نان محلی نیز یکی دیگر از آداب و رسوم در ماه مبارک رمضان است. زنان برای مصرف چند هفته نان محلی «تیری» پخت می‌کنند و در سبد نان‌دانی که در زبان محلی به آن «>>تویزه» گفته می‌شود نگهداری می‌کنند.

آش رشته از دیگر غذاهایی است که در سبد غذایی رمضان آن هم وعده افطار وجود دارد و این آش نیز بین همسایه‌ها و فامیل توزیع می‌شود.

>>همدلی برای یک ضیافت مبارک

نوای دلنشین>> ربنا از فرا رسیدن اذان خبر می‌دهد و میزبان با چندین نوع غذا و دسر از روزه‌داران پذیرایی می‌کند و بعد از صرف افطار>> دورهمی صمیمی آنها حس و حال این ضیافت را بیشتر می‌کند.

خرما پای ثابت سفره‌های افطاری است و روزه‌داران با خرما و آب جوش به جای شیرینی‌های مضر زولبیا و بامیه افطار می‌کنند.

>>نور قرآن در رمضان

محافل قرآنی در منازل، حسینیه‌ها، گلزار شهدا و مساجد برگزار و روزه‌داران در این جمع معنوی شرکت می‌کنند.

مردم کهگیلویه و بویراحمد در ماه رمضان به یاد درگذشتگان خیرات می‌دهند تا آنها را هم از فیوضات رمضان بی‌نصیب نگذارند.

در نیمه رمضان نیازمندان را مهمان سفره عظیم الهی می‌کنند و به برکت ولادت کریم اهل بیت امام حسن (>>ع) هزینه پخت نان یک روز نانوایی‌ها را تقبل می‌کنند تا نان آن روز به صورت رایگان در اختیار مردم قرار گیرد.

رسومات رمضان این ماه ضیافت الهی که سراسر خیر و برکت و رحمت است ذوق ایمان را نمایان می‌سازد و این رخت احساس و برکت است که بر طناب استجابت پهن می‌شود.

>>دیگر آئین‌های رمضان در کهگیلویه و بویراحمد

گردگیری از مساجد مهمترین آئین پیشواز از ماه مهمانی خدا در کهگیلویه و بویراحمد است، در این سنت دیرینه خانواده‌ها از یک هفته پیش از آغاز ماه مبارک رمضان شروع به پاکیزه کردن مساجد و حسینیه‌ها خود می‌کنند.

دادن هدایایی به کودکان و نوجوانان روزه اولی، تشویق کودکان و نوجوانان به روزهای کله گنجشکی (کله>> بنگشتی) از رسوم رایج مردم این>> خطه برای سهیم کردن نسل نوجوان در آئین‌های ماه مبارک رمضان است.

جمع>> آوری کمک‌های مردمی، برپایی محافل ادعیه، ختم قرآن، اطعام نیازمندان و توزیع غذاهای نذری از دیگر آئین‌های مرسوم مردم کهگیلویه و بویراحمد است.

2 ماه پیش

دسته‌بندی‌ها