به گزارش>> خبرنگار مهر، دانه >>چیا منبع غنی از مواد مغذی است که تأثیر مثبتی بر سلامت و کنترل وزن دارد. اسیدهای چرب امگا -۳، پروتئین، فیبر، آنتیاکسیدانها و مواد معدنی موجود در این دانه گیاهی به سلامتی عمومی بدن کمک کرده و برای سلامت قلب و عروق، کاهش فشار خون، بهبود عملکرد گوارش، تقویت باروری و سیستم ایمنی بدن مفید است. دانه >>چیا، گیاهی با طبع سرد و تر با ویژگیهای بسیار عالی و منبع فوقالعاده اسیدهای چرب امگا -۳ و اسیدهای چرب ضروری آلفا >>لینولنیک و اسید >>لینولئیک است.
دانه >>چیا از خانواده نعنا و از گیاهان بومی مکزیک و گواتمالا است که بهخاطر خواص مفیدش، بهعنوان یک منبع غذایی محبوب شناخته میشود. این دانه اندازه بسیار کوچکی دارد و در دو رنگ سیاه و سفید و گاهی خاکستری، قرمز و قهوهای دیده میشود. پوسته خارجی خشک و سفت این تخم وقتی در آب قرار میگیرد، با جذب بالای آب به شکل ژلهای غلیظ درمیآید. دانه >>چیا سرشار از فیبر، پروتئین، اسیدهای چرب امگا -۳، امگا -۶ و امگا -۹، ویتامینهای C و B و مواد معدنی مانند کلسیم، آهن، منیزیم و روی است.
این خصوصیات غذایی باعث شده که دانه >>چیا به عنوان منبع انرژی قابل توجه، حامی سلامت قلب و عروق، کنترل قند خون، افزایش احساس سیری، و حمایت از سلامت استخوانها و رشد عضلات شناخته شود. این دانه را میتوان بهشکل خام یا پخته یا پودر استفاده کرد. دانه >>چیا به دلیل خصوصیات غذایی منحصر به فرد، در سالمندان، ورزشکاران، افرادی که به کاهش وزن علاقهمند هستند و همچنین در رژیمهای غذایی >>وگان و گیاهخواری بسیار محبوب است.
>>ارزش غذایی دانه >>چیا
دانه >>چیا، ارزش غذایی بالایی دارد و در حقیقت به عنوان یکی از خوراکیهای غنی و مفید شناخته میشود. هر وعده دانه سیاه خشک، حدود دو و نیم قاشق غذاخوری است که ۱۴۰ کالری، ۵ گرم پروتئین، ۱۰ گرم فیبر، ۱۲ گرم کربوهیدرات و ۹ گرم چربی دارد که از این میزان، ۸ گرم آن چربیهای سالم برای قلب هستند. هر یک قاشق غذاخوری دانه >>چیا برای مصرف روزانه، ۷۰ کالری دارد.
>>دانه >>چیا برای لاغری
پروتئین و فیبر نامحلول موجود در دانه >>چیا باعث احساس سیری و پری در معده میشوند. بر اساس آمار، هر ۱۰۰ گرم دانه >>چیا تا ۳۴ درصد فیبر مورد نیاز روزانه بدن را تأمین میکند، درنتیجه دانه >>چیا برای لاغری توصیه شده و باعث تسهیل کاهش چربیهای شکمی و لاغری شکم و پهلو میشود.
میزان فیبر موجود در دانه >>چیا بهقدری زیاد است که یک کاسه کوچک این دانه برای حفظ سلامت کل بدن و دستگاه گوارش کافی است. افزون بر اینکه، دانه >>چیا کالری بسیار پایینی دارد و بههمین دلیل گزینه عالی برای افرادی است که قصد لاغری شکم و پهلو دارند یا بهطورکلی میخواهند وزن کم کنند.
>>دانه >>چیا برای تیروئید
دانه >>چیا منبع سرشار از امگا ۳ است که نوعی اسید چرب با ویژگیهای ضدالتهابی محسوب میشود که التهاب موجود در غده تیروئید بیماری تیروئید >>هاشیموتو، تیروئید حاد یا دیگر شکلهای بیماری تیروئید را کاهش میدهد.
>>دانه >>چیا برای پوست
این دانه گیاهی علاوه بر لاغری شکم و پهلو، برای پوست هم مفید است و باعث رشد و تقویت ناخنها هم میشود. خواص ضد التهابی موجود در دانه >>چیا میتواند به کاهش چین و چروکهای صورت کمک کند و در عین حال پوست را جوان و سالم نگه دارد. ویتامین، آهن و پتاسیم موجود در این دانه، باعث افزایش خاصیت انعطافپذیری، شفافیت و صاف شدن پوست میشود.
>>دانه >>چیا برای رحم
امگا ۳ موجود در این دانه بهترین گزینه برای ایجاد تعادل هورمونی و حفظ سلامت رحم در بانوان بهشمار میآید. مصرف دانه >>چیا باعث تنظیم هورمونهای زنانه، بهبود تخمکگذاری و بهبود سلامت رحم میشود.
دانه >>چیا یک منبع عالی سرشار از کلسیم، منیزیم، آهن و >>زینک است که تمام زنان مبتلا به سندرم تنبلی تخمدان (تخمدان >>پلیکیستیک) باید آن را مصرف کنند. مصرف منظم این ماده سرشار از اسید چرب امگا ۳ و فیبر باعث تنظیم نوسانات هورمونی، تغییرات خلقوخو و سندرم متابولیک در زنان میشود.
گردو، دانه >>چیا و تخم کتان، اسید چرب امگا ۳ گیاهی مورد نیاز بدن را تأمین میکنند که نقش مهمی در باروری زنان و مردان دارند. دانه >>چیا مانند شاهدانه و بادام به تأمین ذخیره آهن بدن کمک کرده و باعث تقویت باروری و آمادگی برای بارداری میشود.
>>دانه >>چیا برای دیابت
دانه>> چیا سرشار از آنتیاکسیدان، اسید چرب امگا ۳، فیبر و منیزیم است که همگی این مواد، ریسک ابتلاء به دیابت نوع دو و عوارض ناشی از بیماری دیابت را کاهش میدهند و در درمان خانگی قند خون توصیه میشود.
>>طریقه مصرف دانه >>چیا
دانه >>چیا را میتوان به شکل کامل یا پودر شده به >>اسموتی و آبمیوهها اضافه کرده یا با ماست ترکیب نمائید، همچنین پودر آن را روی سالاد بریزید. همچنین دانه>> چیا خیس خورده را میتوانید تا ۵ روز در یخچال نگهداری کنید.
>>دانه >>چیا با آب جوش
یک قاشق غذاخوری دانه >>چیا را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و اجازه دهید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه بماند تا دانهها خیس خورده و باد کنند. سپس دانهها را با آب یا شیر مخلوط کرده و به آن اضافه کنید. ترکیب دانه >>چیا با آب جوش، یک نوشیدنی مغذی و سالم است که میتواند به عنوان بخشی از رژیم غذایی سالم در نظر گرفته شود.
>>طرز شستن دانه >>چیا
دانه >>چیا به طور کلی نیازی به شستشو قبل از مصرف ندارد، اما اگر میخواهید دانه >>چیا را قبل از استفاده شستشو دهید، میزان مورد نیاز را در ظرفی ریخته و کمی آب به آن اضافه کنید و اجازه بدهید چند دقیقه بماند. بعد از تهنشین شدن، دانهها را از >>اب جدا کنید و در صافی بریزید. حواستان باشد که دانه >>چیا بعد شستشو، حالت ژلهای پیدا میکند، بنابراین نباید زیاد داخل آب نگه دارید.
>>عوارض و مضرات دانه >>چیا
زیادهروی در مصرف دانه >>چیا ممکن است عوارض جانبی اعم از مشکلات گوارشی، واکنشهای آلرژیک و حساسیتی و افزایش وزن و چاقی داشته باشد. هرچند که مصرف متعادل این دانه گیاهی، عوارض و مضراتی برای بدن ندارد و باعث بهبود سلامت بدن میشود.
همچنین دانه >>چیا برای افرادی که داروهای ضد انعقاد، ضد پلاکت (جلوگیری از لخته خون)، داروهای فشارخون بالا، داروهای سرطانی، آنتیاکسیدان، و اسیدهای چرب امگا ۳ مصرف میکنند، مضر است و با این داروها تداخل پیدا میکند. افراد مبتلا به دیابت و فشار خون بالا هم پیش از مصرف باید با پزشک متخصص مشورت کنند.
همچنین دانه >>چیا به طرز باورنکردنی باعث لاغری شده و توصیه میشود در رژیم غذایی افراد گنجانده شود، این دانهها طعم نسبتاً ملایمی داشته و نیاز به آسیاب کردن ندارند، این دانهها فاقد گلوتن بوده و برای کسانی که دچار بیماری سلیاک هستند مشکلی ایجاد نمیکند؛ اما با تمام این خواص مصرف بی رویه آن منجر به آسیب شده و به افراد توصیه میشود در موارد خاص برای مصرف با پزشک مشورت کنند.