سه‌شنبه، 10 تیر، 1404

دهان‌کجی «لابوبو» به ترامپ

به گزارش خبرنگار فرهنگی >>خبرگزاری تسنیم، در حالی که گمان می‌رفت تعرفه‌ 25درصدی ترامپ بر اسباب‌بازی چین، بازار اژدهای سرخ بر جهان اسباب‌بازی را کاهش دهد، استقبال از عروسک کوچک لابوبو در جهان نشان داد که چین، دیگر آن تولیدکننده انبوه اسباب‌بازی نیست و قرار است در این میدان افکار عمومی را نیز در دست بگیرد.

تا پیش از لابوبو، چین در صنعت اسباب‌بازی مانند بسیاری از صنایع دیگر با نگاه تولید انبوه و عرضه با بهترین قیمت، توانسته بود بازارهای جهانی را به‌دست بگیرد و محصولات خود را به‌صورت گسترده عرضه کند؛ تا جایی که به‌عنوان بزرگترین صادرکننده اسباب‌بازی در جهان به تثبیت برسد، اما تولید لابوبو از سوی شرکت پاپ مارت تا حد زیادی این قاعده سنتی را زیر پا گذاشت و نشان داد که چین قصد دارد در عرصه اسباب‌بازی، کنار بُعد تجاری به ابعاد فرهنگی ماجرا نیز ورود کند، به‌عبارت دیگر، می‌توان لابوبوها را نماد دوره گذار چین از کشوری «انبوه‌ساز» به «بازیگری فعال در عرصه محتوا» دانست.

این عروسک در زمان حاضر به‌عنوان یکی از محبوب‌ترین و شناخته‌شده‌ترین فیگورهای مجموعه "The Monsters" شناخته می‌شود. صف‌های طولانی برای خرید این عروسک که شکل و شمایل عروسک‌های معمولی را هم ندارد، در کشورهای مختلف این سؤال را مطرح کرد؛ چرا این عروسک تا این حد محبوب مصرف‌کنندگان قرار گرفته است و با گذشت چند ماه، تب خرید آن کاهش نیافته است؟

طبق برآوردهای انجام‌شده تنها در منطقه شرق آسیا، میزان استقبال از این عروسک در سال 2024 با 619 درصد افزایش به 2.4 میلیارد یوان (معادل 309 میلیون دلار) رسیده است. در بازارهای جهانی، قیمت مدل‌های معمولی لابوبو معمولاً بین 8 تا 30 دلار است، اما نسخه‌های کمیاب و کلکسیونی ممکن است تا چند هزار دلار نیز قیمت داشته باشند؛ به‌طوری که یک نمونه نادر آن در یک حراجی به‌قیمت 150 هزار دلار به فروش رفته است، اما چرا لابوبوها این‌قدر محبوب شده‌اند؟

لابوبوها تاحدی قاعده بازی در زمین صنایع فرهنگی و به‌ویژه اسباب‌بازی را بر هم زدند، تا پیش از این، موفقیت یک اسباب‌بازی در بازارهای جهانی به پیوست‌های فرهنگی‌ای بستگی داشت که در عرصه‌هایی مانند انیمیشن یا کمیک‌ها موفق عمل کرده باشند؛ مانند آنچه در تجربه میکی‌ماوس یا باربی شاهدش بودیم، لابوبوها هیچ کدام از این پیوست‌ها را نداشتند اما توانستند با بهره‌گیری از تبلیغات اینفلوئنسرها و چهره‌های شاخص، ره صدساله را یک‌شبه بپیمایند. معرفی این عروسک توسط چهره‌هایی مانند خوانندگان کی‌پاپ سبب شد توجه مصرف‌کنندگان عام به این عروسک‌ها جلب شود و با وجود صف طولانی خرید و کمیابی محصول، همچنان در صدد خرید باقی بمانند.

از سوی دیگر، عرضه لابوبوها با یک غافل‌گیری همراه است؛ به این صورت که خریداران یک جعبه دربسته را تحویل می‌گیرند و از چندوچون داخل آن بی‌اطلاع‌اند، همین غافل‌گیری برای بسیاری از مصرف‌کنندگان جذاب بوده است، تنها عرضه لابوبوها با غافل‌گیری همراه نبوده است، تولیدکنندگان این محصولات از هر موقعیتی برای معرفی محصولات خود بهره برده‌اند؛ آن هم موقعیت‌هایی که اصلاً انتظار حضور چند عروسک را ندارد؛ مانند جشنواره «9 خدای امپراتور، معبد لینگ لیان بائو دیان سنگاپور» که در آن چهار مجسمه لابوبو با لباس‌های سفید، کلاه‌های سفید و کمربندهای زرد، به‌عنوان مریدان ملبس شدند و در طول جشن‌ها شرکت کردند، این اقدام توجه و بحث یگسترده را در رسانه‌های اجتماعی برانگیخت. در حالی که برخی این ایده را به‌عنوان ایده‌ای زیبا و از نظر فرهنگی نوآورانه تحسین کردند، برخی دیگر این سؤال را مطرح کردند؛ آیا این کار بی‌احترامی به اعتقادات آنها نیست؟

کنار این موارد، می‌توان عرضه محدود را نیز دلیل بالا نگاه‌داشتن تب این عروسک و اکسسوری‌های مرتبط با آن دانست. با وجود این، برخی از کارشناسان بر این باورند که استقبال از محصولاتی مانند لابوبوها، خالی از ضرر برای مصرف‌کنندگان نیست. جدای از اینکه فرهنگ مصرف و خرید هیجانی را بالا می‌برد، عدم خرید آن توسط علاقه‌مندان می‌تواند نوعی سرخوردگی در آنها ایجاد کند. از سوی دیگر، قیمت بالای برخی از طرح‌های لابوبوها کنار عدم دسترسی عام به این محصولات، نوعی فاصله طبقاتی جدیدی را نیز به نمایش می‌گذارد.

انتهای پیام/+

رویدادها، تحلیل‌ها و مطالب فرهنگی را در خوشه خبر بخوانید

11 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها