به گزارش خبرنگار فرهنگی >>خبرگزاری تسنیم، نمایشگاه گروهی کارتون و کاریکاتور «پوزهبند» که در آن 82 اثر کارتون و کاریکاتور از هنرمندان شاخص عرصه طنز ترسیمی به نمایش درآمده، روز دوشنبه 9 تیرماه با حضور محمدمهدی دادمان رئیس حوزه هنری، محمد زرویی نصرآباد مدیر موسسه فرهنگی هنری نام، سیدشهاب الدین شکیبا مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری، مرتضی سرهنگی مدیر دفتر ادبیات و هنر مقاومت و مرکز مطالعات و تحقیقات فرهنگ و ادب پایداری، ناصر فیض مدیر دفتر حفظ و اشاعه و پاسداشت زبان فارسی، محمدحسین نیرومند، سیدمسعود شجاعی طباطبایی، حسین یوزباشی، کامیار صادقی و مصطفی مومنیراد مدیر مرکز معماری اسلامی حوزه هنری در گالری ابوالفضل عالی افتتاح شد.
در نمایشگاه «پوزهبند» که به همت مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری تدارک دیده شده، آثار هنرمندانی چون سید مسعود شجاعی طباطبایی، محمدحسین نیرومند، مازیار بیژنی، سید محمدجواد طاهری، محمدعلی رجبی، عبدالمجید غیبی، محمدحسین ساسانی، مجید ادیبی، رضا حمیدی، سالار عشرتخواه، سید محمد سالم و حسین یوزباشی روی دیوار رفته است.
>>نمایشگاهی برای ادای دین به مردمی که ایستادند و حقیقت را روایت کردند
سیدمسعود شجاعی طباطبایی درباره این نمایشگاه توضیح داد: کارتون و کاریکاتور به عنوان شاخهای از هنرهای تجسمی، زبان قابل فهم برای عموم مردم است؛ زبانی جهانی و صریح که میتواند با چاشنی طنز، پیامهای عمیق را به شکلی تاثیرگذار منتقل کند. در این ایام سخت که جامعه ما با هجمههای بیرونی روبهرو بود، هنرمندان ما جانانه پای کار آمدند. این نمایشگاه ادای دینی است به روزهایی که مردم ایستادند و حقیقت را روایت کردند. بسیاری از آثار نمایشگاه برگرفته از فرمایشات مقام معظم رهبری و واکنش به ادعاهای بیپایه سران رژیم صهیونیستی و آمریکا است.
وی بیان کرد: کارهایی که در این نمایشگاه میبینید، حاصل دغدغههای شبانهروزی هنرمندانی است که میخواستند اتفاقات بزرگ این روزها را در قالب تصویر ثبت کنند. حتی هنرمندان ایرانی خارج از کشور با دیدن این آثار تماس گرفتند و خواستار همراهی شدند. این نمایشگاه میتواند شروعی برای حضور گستردهتر آثار طنز ترسیمی در فضاهای عمومی مثل مترو، بیلبوردهای شهری و رسانه ملی باشد.
شجاعی طباطبایی درباره نمایش گستردهتر این آثار گفت: ما ظرفیتهای بسیاری در بخش تبلیغات شهری و فضای مجازی داریم. تلاش میکنیم این آثار در قالبهای متنوع به مخاطبان داخلی و بینالمللی برسد. در 12 روز اخیر حجم زیادی از آثار خلق شد که بخشی از آن در این نمایشگاه ارائه شده و در آینده در قالب پروژههایی مثل «نقطهزن» در دسترس عموم قرار خواهد گرفت. قرار است علاوه بر فضای گالری، در قالب موشنگرافیک، تیزرهای تبلیغاتی و انیمیشنهای کوتاه در رسانههای مختلف از جمله تلویزیون جمهوری اسلامی و شبکههای بینالمللی به سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی منتشر شود.
وی در پایان از اعلام آمادگی سازمان زیباسازی شهر تهران و متروی تهران برای نمایش عمومی این آثار خبر داد.
>>ایران و جمهوری اسلامی جدانشدنی نیستند
ناصر فیض، شاعر و مدیر دفتر پاسداشت زبان فارسی که عنوان «پوزهبند» را برای این نمایشگاه پیشنهاد داده در حاشیه افتتاح این نمایشگاه، پیرامون شرایط کنونی کشور و نقش هنر در مقابله با دشمنان، تأکید کرد: بسیاری از آثار تولید شده، در واقع پاسخ طنزآمیز به ادعاهای دشمن است و به نوعی، تمسخر این ادعاها محسوب میشود و کار کاریکاتور هم همین است.
وی گفت: در موقعیت طنز، دیگر انتظار حلوا خیرات کردن نباید داشت، اما تلاش میشود با زبان هنر و رعایت ادب، حریمها شکسته نشود و در عین حال حرفی دندانشکن به دشمن زده شود.
مدیر دفتر پاسداشت زبان فارسی به شعر به عنوان یکی از قالبهای مهم در بیان وقایع اخیر اشاره کرد و افزود: شاعران، ترانهسرایان و ادیبان زیادی در این زمینه شعر زیادی گفتهاند که اگر آنها را جمع کنیم شاید به چند کتاب برسد. در این زمینه نباید چندان به دنبال گزیدهها رفت و هدف این نیست که آثار اوج هنر را به نمایش بگذارند بلکه شعار دادن هدف اصلی است. شعار ممکن است هنرمندانه باشد یا نباشد اما در هر صورت شعار است و باید این را هم در نظر گرفت که دشمن هم زیاد شعار داده و بسیاری از حرفهایی که زده، پوچ بوده است.
این شاعر به تأثیرات جنگ نیز اشاره کرد و گفت: ما نیز در این جنگ لطمه دیدهایم، اما این جنگ است و جنگ کشته و خرابی دارد. دشمن تصور میکرد مردم از برخی بیعدالتی و ناکارآمدی ناراضی هستند بنابراین میتواند با اقدامات سریع و حمله به نقاط حساس، مردم را دلسرد کند، اما مردم با تاریخ و اعتقادات خود ثابت کردند که ایستادهاند.
فیض در ادامه تاکید کرد: مردم ایران با سابقه و اعتقادشان باعث شدهاند که دشمنان بارها در محاسبات خود اشتباه کنند و هر برنامهای که در اندیشکدههایشان طراحی میشود، نتایج متفاوتی در عمل به دست آورد.
وی همچنین به اظهار نظرهای مخالفان ایران اشاره کرد و گفت: طبق آنچه مشاور ترامپ و نخستوزیر سابق اسرائیل اذعان کردهاند و برخی مقامهای خارجی گفتهاند، اکثر افراد از ایستادگی مردم ایران متعجب هستند و میگویند این مقاومت ریشه در اعتقاد و تاریخ کشور دارد.
ناصر فیض در پایان با تاکید بر اینکه ایران و جمهوری اسلامی جدانشدنی نیستند و نمیتوان این دو را از هم تفکیک کرد یادآور شد: ما اجازه نمیدهیم یک وجب از خاکمان به راحتی از دست برود ضمن اینکه موافق با فساد و بیعدالتی هم نیستیم و اساسا هم نمیشود فردی عدالتخواه باشد و از بیعدالتی لذت ببرد.
>>بیانیهی نمایشگاه «پوزهبند»
در بیانیه این نمایشگاه که با کیوریتوری سید مسعود شجاعی طباطبایی برگزار شد، آمده است: «بسماللهِ المنتقمِ الجبار. در روزهایی که ایران اسلامی، دوازده روز پرافتخار از دفاع مقدسی دوباره را پشت سر گذاشت، هنرمندان عرصهی طنز ترسیمی ایران، به روایت مقاومت، فداکاری و عزت اینج سرزمین پرداختند. نمایشگاه «پوزهبند» منتخبی است از آثار برجستهترین کارتونیستها و کاریکاتوریستهای کشور که با نگاهی تیزبین و هنری، گوشههایی از واقعیتهای جنگ تحمیلی رسانهای و نظامی علیه ملت ایران را بازتاب دادهاند. «پوزهبند» فقط یک عنوان نیست؛ بلکه پژواکی هنری از پاسخ کوبندهی ملتی است که در برابر یاوهگوییها، تحریمها و تجاوزها، با هوشیاری، عزت و اقتدار ایستادگی کرد. آثاری که پیشِ روی شماست، بازتابی هنرمندانه از روزهایی است که دشمنان این مرز و بوم، از نتانیاهو گرفته تا ترامپ، زبان تهدید و حمله را برگزیدند؛ و هنرمندان ما، با شبزندهداریها و دغدغههای عمیق خود، آن وقایع را با زبانی گویا و جهانی به تصویر کشیدند. زبان تصویر، زبانی فراگیر و فرامرزی است؛ و انتشار این آثار در فضای مجازی، نهتنها برای مردم ایران قابل فهم و تأثیرگذار بود، بلکه در عرصهی بینالملل نیز نقشی مؤثر در روشنگری و روایت حقیقت ایفا کرد. پیام این نمایشگاه روشن است: ایران هرگز آغازگر جنگ نیست، اما اگر مورد تعرض قرار گیرد، با قدرت پاسخ خواهد داد؛ چنانکه رهبر معظم انقلاب فرمودند: «اسرائیل را بیچاره و له کردیم»، و در پاسخ به یاوهگوییهای رئیسجمهور آمریکا فرمودند: «این حرفها از دهان تو بزرگتر است». نمایشگاه «پوزهبند»، ادای دِینی است هنرمندانه به روزهای غرور، مقاومت و حماسه؛ تلاشی برای ثبت هنریِ روایتی که در حافظهی تاریخی ملت ایران برای همیشه باقی خواهد ماند.»
حسین یوزباشی از هنرمندانی که با دو اثر در این نمایشگاه حضور دارند، نیز بیان کرد: وظیفه هنرمندان در چنین شرایطی، بازتاب حقیقت از زاویهای هنری و نمادین است. آنچه در این دو اثر ارائه دادم، تلاشی است برای ادای دین به ایستادگی مردم و به تصویر کشیدن لایههایی از واقعیتی که دشمن میکوشد آن را وارونه جلوه دهد.
پوزه بند
در نمایشگاه «پوزهبند» 82 اثر از هنرمندانی چون سید مسعود شجاعی طباطبایی، حسین یوزباشی، محمدحسین نیرومند، مازیار بیژنی، سید محمدجواد طاهری، محمدعلی رجبی، عبدالمجید غیبی، محمدحسین ساسانی، مجید ادیبی، رضا حمیدی، سالار عشرتخواه و سیدمحمد سالم تا 24 تیرماه قابل بازدید است و علاقهمندان میتوانند روزهای شنبه تا چهارشنبه، ساعت 9 تا 18 به نشانی خیابان سمیه، نرسیده به خیابان حافظ، حوزه هنری، طبقه همکف، مراجعه کنند.
انتهای پیام/