یکشنبه، 18 خرداد، 1404

پشت پرده بازگشت برخی محصولات کشاورزی صادراتی به کشور

به گزارش خبرنگار اجتماعی >>خبرگزاری تسنیم، مهدی پیرصالحی امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه که به مناسبت روز جهانی ایمنی غذا در سازمان غذا و دارو برگزار شد، اظهار کرد: کیفیت و ایمنی غذا بسیار مهم است و سالانه 600 میلیون نفر در دنیا دچار بیماری‌هایی می‌شوند که ناشی از غذاهاست. 

وی در پاسخ به سوال تسنیم مبنی بر اینکه گاها شاهد بازگشت برخی محصولات کشاورزی صادراتی به کشور هستیم که علت آن بالا بودن باقیمانده سموم کشاورزی در این محصولات عنوان می‌شود، سازمان غذا و دارو چه نظارتی بر این موارد دارد؟ تصریح کرد: در حوزه صادرات مواد غذایی، تنها 8 قلم مواد غذایی تحت نظارت سازمان غذا و دارو قرار دارند و بر فرآیند صادرات آن‌ها نظارت از سوی سازمان صورت می‌گیرد. کالاهای تحت نظارت سازمان غذا و دارو عمدتاً شامل محصولات فرآوری‌شده و بسته‌بندی‌شده‌ای هستند که به طور کامل در حیطه مسئولیت و نظارت سازمان غذا و دارو قرار دارند. در مقابل، محصولات کشاورزی خام و مواد گیاهی تحت نظارت سایر سازمان‌های مسئول صادر می‌شوند و نظارت مستقیم سازمان غذا و دارو بر آن‌ها وجود ندارد؛ مگر در همان 8 مورد خاص که دلیل آن نیز الزام کشورهای مقصد برای دریافت گواهی بهداشتی از سازمان غذا و داروی ایران است.

وی افزود: البته در برخی موارد، ممکن است انگیزه‌های سیاسی یا اقتصادی نیز پشت‌پرده این بازگشت‌ها باشد و خیلی بحث‌ها واقعی نباشد.

وی ادامه داد: نکته مهم این است که 8 گروه از محصولاتی که تحت نظارت سازمان غذا و دارو تأیید می‌شوند، تقریباً هیچ‌گاه با بازگشت از کشورهای مقصد مواجه نمی‌شوند یا میزان بازگشت آن‌ها بسیار پایین و ناچیز است. این نشان‌دهنده کیفیت مطلوب این اقلام صادراتی است.

وی در پاسخ به سوال دیگر تسنیم مبنی بر راهکار کاهش نگرانی مردم نسبت به باقیمانده سموم کشاورزی در محصولات خام کشاورزی نظیر میوه‌ها و سبزیجات بیان کرد: برای افزایش اطمینان مردم از سلامت محصولات داخلی نیز ضروری است که نظارت‌ها از مرحله تولید، یعنی از مزرعه آغاز شود. قانون‌گذار هم به این موضوع توجه داشته و لازم است فرآیند شناسه‌گذاری محصولات از مزرعه تا سفره اجرا شود. زمانی که این شناسه‌گذاری به‌صورت کامل انجام شود، سازمان غذا و دارو می‌تواند نظارت و صدور تأییدیه‌های لازم را با دقت بیشتری انجام دهد تا مردم با خیالی آسوده‌تر مصرف کنند. البته حتی در شرایط فعلی که هنوز شناسه‌گذاری کامل اجرا نشده، سازمان غذا و دارو اقدام به رصد بازار، نمونه‌برداری و پایش محصولات عرضه‌شده که تحت نظارت سازمان هستند، می‌کند. خوشبختانه، میزان باقی‌مانده سموم و آفات در این نمونه‌های بررسی‌شده از بازار بسیار پایین است و قابل توجه نیست اما در صورت اجرای کامل فرآیندها، همین مقدار کم نیز قابل پیشگیری خواهد بود.

وی افزود: باقیمانده آفتکش‌ها و سموم می‌تواند عوارضی برای جامعه ایجاد کند. سازمان غذا و دارو و اداره کل غذا، نظارت بر سلامت و ایمنی غذا را پیگیری می کند و این موضوع را جزو اولویت‌های کاری خود قرار داده است.

وی ادامه داد: اگر به موضوع ایمنی غذا نپردازیم باید بعدا این معضل را با درمان بیماران جبران کنیم. ایمنی غذا به ما در پیشگیری از بیماری‌ها کمک می‌کند و تمام سازمان‌ها علاوه بر تامین غذای مردم باید نگرانی ایمنی غذاها را داشته باشند.

وی درباره عرضه مواد غذایی قاچاق در سطح شهرها نیز تصریح کرد: متاسفانه در مواد غذایی قاچاق در سطح عرضه یا در شهرهای مرزی به عنوان ته لنجی و کولبری، امکان نظارت وجود ندارد و ما خواهان این هستیم که با این موارد برخورد قانونی انجام بگیرد. حوزه عرضه، حوزه نظارتی سازمان غذا و دارو نیست و بیشتر نظارت ما معطوف به حوزه تولید است و امروزه متاسفانه در حوزه کولبری و ته لنجی که قسمتی از آن برای ورود کالاها قانونی شده بیشتر مواد غذایی و ارایشی بهداشتی وارد می‌شود و حضور این کالاها بدون نظارت کافی، می‌تواند خطراتی داشته باشد زیرا امروزه هیچ شناسه گذاری روی کالاهای قاجاق انجام نمی‌شود‌ کالاهایی که بدون شناسه در بازار عرضه می‌شوند خطرات سلامتی و ایمنی دارند و باید به سمت فرهنگسازی برای کاهش مصرف کالاهای قاچاق و استفاده از کالاهایی برویم که قابل رهگیری و رصد هستند.

انتهای پیام/

 

 

14 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها