به گزارش >>خبرگزاری تسنیم از کرج، خرمشهر، نامی که با رشادت، ایثار و مقاومت مردم ایران در حافظه تاریخی این سرزمین نقش بسته است. آزادسازی خرمشهر در سال 1361، نقطه عطفی در دوران دفاع مقدس این مرز و بوم به شمار میرود، حماسهای که شکوه پایداری ملت ایران را به نمایش گذاشت.
خبرنگار تسنیم از کرج به مناسبت سالروز این حماسه جاویدان، گفتوگویی را با سردار سرتیپ دوم پاسدار نادر ادیبی، مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان البرز ترتیب داده که در آن ضمن بیان خاطرات آن دوران به نقش کلیدی اتحاد مردم ایران نیز اشاره شده است.
>>تسنیم: حماسه آزادسازی خرمشهر چه جایگاهی در تاریخ دفاع مقدس و حتی تاریخ معاصر ایران دارد و چرا از آن به عنوان فتح الفتوح یاد می شود؟
همان گونه که همه می دانند، ما در آن دوران بخش مهمی از کشور در جنوب خوزستان را از دست داده بودیم و شرایط شکننده ای بود زیرا هنوز به یک استحکام در سیستم های دولتی و نظامی نرسیده بودیم که جنگ تحمیلی آغاز شد و دشمنان ما با آگاهی از این شرایط و برای اینکه صدای استقلال ملت ایران را خاموش کنند، تقریبا بعد از پیروزی انقلاب به ایران حمله کردند.
ما دوران دفاع مقدس را فقط در مقابله با رژیم بعث عراق و صدام نمی بینیم زیرا جهان استکبار برای اینکه کشور ما را مورد هدف قرار دهد و ندای استقلال طلبی ملت ایران را سرکوب کند، جنگ تحمیلی را آغاز کرد. قریب به 34 روز طول کشید تا خرمشهر سقوط کرد اما نیروهای مسلح و نیروهای مردمی در مرزهای جنوب خوزستان جانانه دفاع اما علیرغم همه تلاش ها برخی از شهرهای ما سقوط کردند.
یکی از شهدای ما در آن دوران به رزمندگان گفته بود که اگر شهر سقوط کرد، نگران نباشید، آن را پس می گیریم اما مراقب باشید ایمانتان سقوط نکند، بنابراین رزمندگان ما با تلاش و مجاهدت و نیز با عقلانیت کافی موفق شدند دشمن را از خاک ایران بیرون کنند. امام راحل نیز در آن دوران با هوشیاری کامل، سپاه را تشکیل دادند و بازسازی ارتش را به صورت جدی آغاز کردند.
در امتداد عملیات های دیگری مانند طریق القدس و فتح المبین، عملیات بیت المقدس آغاز شد که مظهر وحدت و شکوه ملت ایران بود و طراحی بی نظیری که در آن صورت گرفت، آزادی خرمشهر را در حالی رقم زد که دشمن به هیچ وجه تصور نمی کرد چنین شرایطی پیش آید. آنها حتی اراده و عزم جدی ملت ایران در مقابل جبهه استکبار را باور نداشتند.
صدام پیش از این وقایع اعلام کرده بود که در صورت بازپس گیری خرمشهر، کلید بصره را خواهد داد زیرا تصور نمی کرد که دشمن از خاک ایران بیرون رانده شود. بنابراین یکی از دستاوردهای مهم عملیات بیت المقدس، باور به توانایی های رزمندگان و جوانان ایران بود چراکه ما توانستیم بزرگترین هجمه ها را دفع کنیم و همین باور در ملت ما رشد پیدا کرد.
با وجود اینکه اندکی از پیروزی انقلاب گذشته و دفاع مقدس آغاز شده بود، باور به توانمندی ها در جوانانی که تازه به محدوده مبارزه با استکبار قدم گذاشته بودند، رشد کرد و امام راحل با رهبری های داهیانه خود در قلب آنها رسوخ کردند و این عملیات فتح الفتوحی برای ادامه راه جوانان این مرز و بوم شد. دشمن هم که این شرایط را دید در حالی که قصد اتمام جنگ و تحمل ضربات پی در پی را نداشت، از قصر شیرین عقب نشینی کرد.
نقطه عطف عملیات بیت المقدس فتح خرمشهر بود که باعث شد دشمن در ابعاد جهانی متوجه شود با ملتی مقاوم روبروست که با گذشت مدت کوتاهی از پیروزی انقلابش توانسته خود را بازسازی کند. این عملیات همچنین یکی از مظاهر باشکوه اقتدار و مقاومت ایران و رزمندگان اسلام بود چراکه شهدایی همچون حاج یدالله کلهر، سردار دقیقی، مهدی شرع پسند و ... فرماندهی جنگ را بر عهده داشتند..
تیپ المهدی به فرماندهی شهید مهدی شرع پسند از کرج، اولین یگانی بود که در روز سوم خرداد وارد مسجد جامع خرمشهر شد و سردار شهید حاج علی گروسی از اهالی ماهدشت کرج نیز اولین کسی بود که پس از فتح خرمشهر بر بلندای مسجد جامع خرمشهر بانگ اذان سر داد. ما قریب به 170 شهید، حدود 200 جانباز و تعداد زیادی مجروح در عملیات بیت المقدس داشتیم.
>>تسنیم: همدلی، انسجام و اتحاد مردم در پیروزی خرمشهر چقدر نقش داشت؟
یکی از عملیات هایی که حقیقتا وحدت و همدلی چه در بین نیروهای مسلح و چه در بین مردم ما وجود داشت، عملیات بیت المقدس بود. این عملیات باعث ایجاد یک نشاط قلبی برگرفته از ایمان به خدا شد و زمانی هم که خدا در جبهه ها مطرح بود رزمندگان ما با تکیه بر معنویت، ایمان و معجزات آن در کنار یکدیگر می ماندند و ایستادگی می کردند.
این موضوع در بخش های مختلف به ویژه در یگان های نیروهای مسلح ارتش، سپاه و بسیج هم به خوبی نمایان بود. مردم ما بعضا در قرارگاه های مشترکی اقدام به انجام عملیات می کردند و این همان وحدتی بود که در لحظه آزادسازی خرمشهر و در مسجد جامع هم می توانستیم آن را لمس کنیم. در آن لحظه همه رزمندگان و مردم در کنار هم به شادی می پرداختند و سرود فتح و پیروزی سر می دادند.
اگر به تصاویر آن دوران رجوع کنید می بینید که سردار حسن باقری در کنار فرماندهان ارتش در حال طرح ریزی و برنامه ریزی هستند و اتحاد خوبی در پشتیبانی آنها از شهر تا خطوط مقدم وجود داشت، مردان و زنان در جای جای خرمشهر در مقابل دشمن ایستادند و مبارزه کردند و همین موضوع نشان دهنده وحدت و همدلی میان مردم ایران برای مبارزه با دشمن بود.
>>تسنیم: اقدامی که اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس استان البرز برای ماندگاری و انتقال ارزش های حماسه خرمشهر و دفاع مقدس به نسل جوان می تواند انجام دهد چیست؟
ما در همه بخش ها سعی می کنیم فعال باشیم و تلاش می کنیم بتوانیم حقایق و حوادث سخت آن دوران، بن بست ها و راهگشایی ها را برای نسل جوان بازگو کنیم و برای آنها به تصویر بکشیم. عملیات بیت المقدس یکی از نمونه های مجاهدت هایی است که در عرصه های مختلف صورت گرفت و نسل جوان امروز باید از آن رشادت ها، از خود گذشتگی ها، اتحاد و انسجام خبردار باشد.
در حال حاضر یکی از اقداماتی که می تواند در این مسیر یاریگر ما باشد، احداث و تکمیل باغ موزه دفاع مقدس استان البرز است که شاهد پیشرفت فیزیکی حدود 50 درصدی آن هستیم و به زودی فاز دوم آن نیز آغاز می شود. در این مسیر تلاش های فراوانی صورت گرفته تا یک یادگاری خوب و ماندنی از آن دوران برای نسل های آینده بر جای گذاشته شود.
بازسازی حوادث و عملیات های مختلف در این باغ موزه به صورت هنرمندانه و جذاب و نمایش مشارکت های مردم که با عشق در کنار هم بودند و ایستادند و به دشمن اجازه دست درازی ندادند، برای نسل امروز و آیندگان قطعا خالی از لطف نیست و آنها را به فکر فرو خواهد برد. بخش مهمی از پشتیبانی لشکر سیدالشهدا (ع) بر عهده مردم البرز فعلی و کرج آن زمان بود که به صورت خلاقانه به نمایش گذاشته می شود.
در حوزه ادبیات و آموزش به نسل جدید هم در مدارس و دانشگاه ها فضایی مهیا شده تا زحمات نیروهای مسلح در آن دوران بیان شود که منجر به شناخت بیشتر دفاع مقدس و مقاومت می شود. مردم ما به خصوص نسل جدید باید بدانند این کشور چگونه و در مقابل چه بن بست هایی مقاومت کرده و سربلند مانده است. جوانان امروز ما باید با گوهرهای گرانبهای این کشور آشنا شوند و قهرمانان را بشناسند.
ما با ارائه یک مدل خوب از الگوهای جذاب کشور به خصوص استان البرز تلاش می کنیم که یاد و خاطرات دلاورمردی های آن دوران را در میان جوانان زنده نگه داریم. آنها باید بدانند کشور ایران چگونه با دست خالی مقابل جبهه استکبار تا بن دندان مسلح ایستاد و مقاومت کرد و عامل اصلی این پیروزی ها جوانان آن دوران بودند که هوشیارانه و قهرمانانه جنگیدند.
در حوزه ادبیات نیز تلاش هایی صورت گرفته تا در قالب شعر و داستان و به کارگیری ظرفیت های فناوری های نوین به شناخت بیشتر جوانان و نوجوانان از وقایع آن دوران بیشتر کمک شود تا آن ها شناخت بیشتری پیدا کنند. نسل جدید باید بداند ما با تکیه بر داشته ها و توانایی ها و در راس همه آنها با ایمان به خدا در یک جبهه سخت علیه دشمن جنگیدیم.
برخی اتفاقات مانند پشتیبانی خانواده ها در پشت جبهه های حق علیه باطل را نمی توان نادیده گرفت و بازگو نکرد. مادرانی که فرزندان خود را مشتاقانه راهی جبهه کردند تا پیروزی های بزرگی را خلق کنند را نباید فراموش کرد. رهبر معظم انقلاب در بیانات خود فرمودند که اگر صبر و تحمل خانواده های شهدا و ایثارگران نبود، چشمه های شهادت می خشکید.
عملیات بیت المقدس و آزادسازی خرمشهر معجزه خدا و نتیجه وحدت و همدلی مردم با نیروهای مسلح بود، این همان چیزی است که نسل امروز باید بداند. آنها باید بدانند و یقین داشته باشند که اگر باز هم خرمشهری باشد مردم ایران با همبستگی و اتحاد، پیروزی های بیشتری را رقم خواهند زد و البته باید بدانند که رمز پیروزی اعتماد به خدا و بکارگیری توانایی هاست.
>>تسنیم: توصیه شما به جوانان امروز چیست و چگونه باید از مقاومت خرمشهر درس بگیرند؟
ما تاکنون با جوانان زیادی روبرو شده ایم که وقتی شنونده روایت های قهرمانی های رزمندگان و فرماندهان هستند، تغییرات زیادی در رفتارهای آن ها مشاهده می شود، به همین دلیل از آن ها می خواهیم که بیشتر مطالعه داشته باشند و شخصیت های مهم کشور را بهتر بشناسند تا بدانند امنیت و آرامش امروز آنها نتیجه چه فداکاری هایی است و آنها را الگو قرار دهند.
دفاع مقدس می تواند تاریخ را تغذیه کند، بنایراین هم جوانان و هم مسئولان و متولیان امر باید بخواهند که این اقدام رقم بخورد. بیان جذاب و هنرمندانه آن وقایع باید در راس امور قرار گیرد تا جوانان ما مشتاق دیدن و شنیدن تصاویر و نوشته های مربوط به آن دوران شوند و از آن ها الگوپذیری داشته باشند.
>>تسنیم: و کلام آخر؟
کلام آخر اینکه دفاع مقدس پر از حماسه و توانایی های بی نظیر ملت ایران در مقابل دشمنان است که همه ما باید در طول زندگی خود یک بار هم که شده این تاریخ پرشکوه را ورق بزنیم و بیشتر قدر آن را بدانیم و به توانایی های خود ایمان داشته باشیم.
گفتوگو: صدیقه صباغیان
انتهای پیام/