شنبه، 03 خرداد، 1404

تحولات اوکراین| آغاز روند تبادل گسترده اسرا بین مسکو و کی‌یف

به گزارش گروه بین‌الملل >>خبرگزاری تسنیم،  وزارت دفاع روسیه روز جمعه اعلام کرد که در چارچوب توافقات صورت گرفته بین روسیه و اوکراین، 270 نظامی و 120 شهروند غیرنظامی روس از مناطق تحت کنترل کی‌یف بازگردانده شده‌اند. در مقابل 270 اسیر ارتش اوکراین و 120 غیرنظامی نیز به طرف اوکراینی تحویل داده شده‌اند.

وزارت دفاع روسیه یادآور شد که این تبادل گسترده با ابتکارعمل طرف روسی انجام شده و قرار است طی روزهای آینده ادامه یابد.

در این گزارش یادآوری شده که در میان آزادشدگان، تعدادی از شهروندان غیرنظامی روس نیز حضور دارند که پیش‌تر توسط نیروهای اوکراینی در منطقه کورسک به اسارت گرفته شده بودند. نظامیان و غیرنظامیان آزاد شده ابتدا در خاک بلاروس منتقل شده و  پس از دریافت کمک‌های درمانی لازم به روسیه انتقال داده شدند.

گفتنی است که روسیه و اوکراین در مذاکرات 16 مه در استانبول بر سر انجام یک تبادل گسترده اسرا بر اساس فرمول «1000 در ازای 1000» به توافق رسیده‌اند.

در این رابطه، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز روز جمعه اعلام کرد که این کشور پس از پایان یافتن روند تبادل گسترده اسرا، آماده خواهد بود تا پیش‌نویس سندی حاوی شرایط مورد نظر خویش برای حل‌وفصل مسالمت‌آمیز مناقشه را به طرف اوکراینی ارائه دهد. وی تأکید کرد که مسکو همچنان به توافقاتی که در جریان مذاکرات هیأت‌های روسیه و اوکراین در استانبول حاصل شده، پایبند است.

لاوروف یادآور شد که روسیه در حال نهایی‌سازی فهرست تبادل اسرا بر اساس فرمول «1000 در برابر 1000» است و هم‌زمان، فعالانه بر روی بخش دوم توافقات که شامل تهیه پیش‌نویس سندی از سوی هر یک از طرفین با شرایط موردنظر برای دستیابی به راه‌حل مسالمت‌آمیز است، کار می‌کند.

رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه افزود: «به‌محض اینکه تبادل اسرا انجام شود، ما آماده خواهیم بود پیش‌نویس این سند را که اکنون در حال نهایی‌سازی است، به طرف اوکراینی ارائه دهیم.»

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به هزار و صد و هشتاد و ششمین (1186) روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

کارشناس آمریکایی: کی‌یف و کشورهای اروپایی خواهان صلح نیستند

اریل راسموسن، سرهنگ بازنشسته ارتش آمریکا و کارشناس مسائل سیاسی معتقد است که کی‌یف و کشورهای اتحادیه اروپا تمایلی به صلح یا حل‌وفصل مناقشه در اوکراین ندارند و درخواست‌های مصرانه آن‌ها برای آتش‌بس صرفاً با هدف تجدید تسلیحات و سازماندهی مجدد نیروهای مسلح اوکراین مطرح می‌شود.

وی بامداد امروز، شنبه، در مصاحبه‌ای گفت: «در واقع نه اوکراینی‌ها و نه اروپایی‌ها خواهان هیچ‌گونه توافق صلح یا راه‌حل واقعی برای این مناقشه نیستند. حتی آتش‌بس هم نمی‌خواهند - مگر برای آن‌که بتوانند تجدید قوا کرده و ارتش اوکراین را دوباره سازماندهی کنند.»

به گفته راسموسن، در حال حاضر تنها کشور غربی که واقعاً به حل‌وفصل نهایی بحران علاقه‌مند است، دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده است. وی تأکید کرد: «روسیه همیشه آماده مذاکره و حل‌وفصل بوده است. اگر پیشنهادهای ارائه‌شده پیش از فوریه 2022 یا در بهار همان سال و یا حتی زودتر پذیرفته می‌شد، شرایط بسیار مطلوب‌تری نسبت به وضعیت کنونی وجود داشت و جنگ مدتها پیش با خسارات و تلفات کمتری پایان یافته بود. مسلماً اگر فرصت‌ها را از دست بدهی، باید انتظار وخامت اوضاع را داشته باشی.»

به عقیده این کارشناس آمریکایی، در اوکراین «یک دولت تروریستی و به‌شدت فاسد» قدرا را در دست دارد که از حمایت کشورهای اروپایی برخوردار است. راسموسن افزود: «آن‌ها به‌طور فعالانه تلاش می‌کنند تا هرگونه تلاش برای توافق میان روسیه و آمریکا را مختل یا برهم بزنند حتی از نظر سیاسی. تا زمانی که کی‌یف و حامیان اروپایی‌اش واقعیت‌های موجود را نپذیرند و بر سر توافقی که برای روسیه قابل‌قبول باشد -  و این موضوع کلیدی است - به توافق نرسند، سرنوشت جنگ در میدان نبرد تعیین خواهد شد؛ آن‌هم بر اساس شرایط روسیه. [ولودیمیر] زلنسکی می‌تواند تا هر زمان که می‌خواهد رؤیاپردازی کند، اما این رؤیاها هیچ تأثیری بر واقعیت نخواهند داشت.»

سازمان ملل از تبادل اسرا میان روسیه و اوکراین استقبال کرد

فرحان حق، معاون سخنگوی رسمی دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام کرد که این سازمان از تبادل گسترده اسرای جنگی بین دو طرف روسی و اوکراینی استقبال می‌کند و امیدوار است که این روند ادامه یابد.

وی در پاسخ به سئوال خبرنگار خبرگزاری "نووستی" در این باره گفت: «بله، ما از این تبادل استقبال می‌کنیم. امیدواریم که تبادل اسرا بین دو طرف ادامه یابد و بخشی از تلاش‌های کلی برای کاهش تنش‌ها باشد.»

اردوغان: تبادل اسرا بین روسیه و اوکراین نقش مهمی در تقویت اعتماد دارد

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه شب گذشته در دیدار با پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا در استانبول، تأکید کرد که تبادل اسرا میان روسیه و اوکراین نقش مهمی در تقویت اعتماد میان طرف‌های درگیر در مناقشه اوکراین ایفا می‌کند.

در بیانیه اداره ارتباطات ریاست‌جمهوری ترکیه آمده است: «در جریان این دیدار، رئیس‌جمهور اردوغان اعلام کرد که ترکیه مسائلی همچون تبادل اسرا، که در مذاکرات مستقیم اوکراین و روسیه در استانبول مطرح شده، را به‌عنوان گامی مهم در جهت تقویت اعتماد تلقی می‌کند.»

اردوغان همچنین بر لزوم بهره‌گیری از فرصت‌ها برای دستیابی به صلح تأکید کرد و افزود که ترکیه به تلاش‌های خود برای کمک به پایان مناقشه اوکراین ادامه خواهد داد.

وزارت خارجه روسیه: حملات پهپادی اوکراین تلاشی برای برهم زدن مذاکرات صلح است

وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که حملات پهپادی نیروهای اوکراینی به مناطق مختلف روسیه در ماه مه، با هدف جلوگیری از اجرای توافقات حاصل‌شده میان مسکو و کی‌یف در مذاکرات استانبول انجام شده است.

در بیانیه‌ای که در سایت رسمی این وزارتخانه منتشر شد، آمده است: «اقدامات تروریستی جدید رژیم کی‌یف با هدف برهم زدن روند ازسرگرفته‌شده مذاکرات مستقیم روسیه و اوکراین، که با میانجی‌گری دولت ایالات متحده انجام می‌شود، صورت گرفته و تلاش دارد از اجرای نخستین توافقات حاصل‌شده در 16 مه در استانبول جلوگیری کند.»

در این بیانیه تأکید شده که روسیه به این حملات ارتش اوکراین پاسخ مناسب خواهد داد و بر خلاف طرف اوکراینی، اهداف انتخاب‌شده برای پاسخ، صرفاً تاسیسات نظامی و مراکز مجتمع صنایع دفاعی خواهند بود.

طبق اطلاعات ارائه‌ شده، نیروهای مسلح اوکراین در بازه زمانی 20 الی 23 مه، 788 بار با استفاده از پهپادهای هوایی و موشک‌های ساخت غرب تلاش کرده‌اند به خاک روسیه حمله کنند. در این بیانیه آمده است: «در این رابطه رئیس‌جمهور روسیه ناچار شد تصمیمی برای ایجاد یک نوار امنیتی در مناطق هم‌مرز اتخاذ کند تا احتمال نفوذ نیروهای مسلح اوکراین به حداقل برسد.»

با این حال، وزارت امور خارجه روسیه یادآور شد که این کشور همچنان به‌طور اصولی و سازنده به‌دنبال یافتن راه‌حلی مسالمت‌آمیز برای حل‌وفصل درگیری از طریق گفت‌وگو است.

کرملین: محل برگزاری دور بعدی مذاکرات با اوکراین مشخص نشده است

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین اعلام کرد که در حال حاضر هیچ تصمیمی درباره محل برگزاری مذاکرات میان روسیه و اوکراین برای حل‌وفصل مناقشه اتخاذ نشده است.

وی روز جمعه در جریان یک نشست خبری گفت: «بدیهی است که چنین تصمیمی نمی‌تواند یک‌طرفه باشد. برای این منظور، توافق هر دو طرف لازم است.»

پسکوف همچنین افزود که تصمیم‌گیری درباره محل مذاکرات «زمانی اتخاذ خواهد شد که وقت آن رسیده و شرایط برای این کار فراهم شده باشد».

پیش‌تر روزنامه "وال استریت ژورنال" به نقل از منابعی گزارش داده بود که دور بعدی مذاکرات میان روسیه و اوکراین ممکن است در اواسط ماه ژوئن در واتیکان برگزار شود و احتمال حضور  مقامات ایالات متحده نیز در این نشست وجود دارد.

نماینده پوتین: نگاه خصمانه بین روس‌ها و آمریکایی‌ها کاهش یافته است

کریل دیمیتریف، نماینده ویژه رئیس‌جمهور روسیه در امور همکاری‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری با کشورهای خارجی و رئیس صندوق سرمایه‌گذاری مستقیم روسیه اعلام کرد که مردم آمریکا و روسیه دیگر یکدیگر را دشمن نمی‌دانند.

وی روز جمعه در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «پیش‌ از این، 76 درصد از روس‌ها ایالات متحده را دشمن تلقی می‌کردند. این رقم اکنون به 27 درصد کاهش یافته است. در آمریکا نیز تعداد افرادی که روسیه را کشوری متخاصم می‌دانند، از 70 درصد به 50 درصد کاهش یافته است.»

به عقیده وی، روس‌ها و آمریکایی‌ها به گفت‌وگو و همکاری بین دو کشور امید دارند. پیش از این نیز، دیمیتریف بر اهمیت گفت‌وگوی میان روسیه و آمریکا تأکید کرده و گفته بود که  این موضوع به تأمین جهانی امن برای همه کشورها کمک خواهد کرد.

اوکراین یکی از دلایل اصلی بحران انرژی در اتحادیه اروپا است

پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان اعلام کرد که اوکراین یکی از عوامل اصلی بحران انرژی در اتحادیه اروپا به شمار می‌رود. وی گفت: «اوکراین یکی از دلایل اصلی بحران انرژی در اروپا است، زیرا مسیر انتقال گاز طبیعی از روسیه به اروپا از سمت شرق را مسدود کرده است.»

سییارتو توضیح داد که اقدامات کی‌یف باعث شده شماری از کشورهای اروپای مرکزی در وضعیت دشواری قرار گیرند و در حال حاضر، صربستان مسئولیت ترانزیت گاز به این کشورها را بر عهده دارد. وی افزود: «روزانه بیش از 20 میلیون مترمکعب گاز طبیعی از طریق صربستان وارد مجارستان می‌شود که معادل حدود 7.5 میلیارد مترمکعب در سال است.»

پیش از این، ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان نیز گفته بود که اوکراین با تبانی با اتحادیه اروپا، ترانزیت گاز روسیه از خاک خود را متوقف کرده تا مجارستان و اسلواکی را به‌طور غیرمستقیم وارد درگیری کند. به گفته او، عرضه گاز به شرق مجارستان تقریباً به‌طور کامل متوقف شده است.

انتهای پیام/

9 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها