به گزارش >>خبرگزاری تسنیم به نقل از سیانان، تنها چند روز پس از آنکه آمریکا و چین از یک آتشبس موقت در زمینهی تعرفهها خبر دادند، تنشها اینبار بر سر آیندهی تراشههای پیشرفته ساخت چین بالا گرفته است.
طی هفتهی گذشته میلادی، پکن چندین بار علیه واشنگتن به شدت انتقاد کرده و اقدام آمریکا را مبنی بر هشدار به شرکتها دربارهی استفاده از تراشههای هوش مصنوعی تولیدشده توسط شرکت هوآوی، محکوم کرده است.
چین حتی دولت ترامپ را به «تضعیف» توافق حاصلشده در مذاکرات اخیر تجاری در ژنو متهم کرده است؛ جایی که دو طرف بر سر کاهش موقت تعرفهها و استفاده از یک بازهی 90 روزه برای دستیابی به توافقی گستردهتر به تفاهم رسیدند.
اختلاف بر سر پیشرفتهترین تراشههای هوآوی نشان میدهد که علیرغم سخنان مثبت هفتهی گذشتهی مذاکرهکنندگان آمریکا و چین، شکافهای عمیقی همچنان بین دو کشور وجود دارد که پر کردن آنها دشوار خواهد بود.
وزارت بازرگانی چین روز چهارشنبه حملهی لفظی تازهای انجام داد و آمریکا را به «سوءاستفاده از قدرت کنترل صادرات برای سرکوب و مهار چین» متهم کرد و اقدامات واشنگتن را «نمونهای آشکار از زورگویی یکجانبه و حمایتگرایی» خواند.
این واکنش چین در پاسخ به اعلامیه هفتهی گذشتهی دولت ترامپ بود که محدودیتهای مربوط به دورهی بایدن را لغو کرد؛ محدودیتهایی که برای جلوگیری از دستیابی «دشمنان خارجی» به تراشههای هوش مصنوعی وضع شده بودند.
در چارچوب این اعلامیه، وزارت بازرگانی آمریکا در تاریخ 12 مه بیانیهای منتشر کرد و هشدار داد که «استفاده از تراشههای اسند ساخت هوآوی در هر نقطهای از جهان، نقض قوانین کنترل صادرات آمریکاست». این وزارتخانه بعدتر در نسخهای بهروزشده از این بیانیه، عبارت «در هر نقطهای از جهان» را حذف کرد.
تراشههای اسند قدرتمندترین پردازندههای هوش مصنوعی هوآوی هستند که برای آموزش مدلهای هوش مصنوعی به کار میروند و رقیبی برای سلطهی شرکت انویدیا در زمینهی طراحی تراشههای پیشرفته محسوب میشوند.
تلاشهای هوآوی در این حوزه، بخشی کلیدی از برنامههای شی جینپینگ، رئیس جمهور چین برای افزایش توان داخلی این کشور در توسعهی تراشههای پیشرفته است؛ هدفی که در رقابت با آمریکا برای برتری در زمینهی هوش مصنوعی دنبال میشود.
در یکی از نشستهای مهم سیاسی ماه گذشته، شی خواستار «خودکفایی» در توسعهی هوش مصنوعی در چین شد و اعلام کرد که کشورش با استفاده از «سیستم ملی یکپارچهی جدید»، موانعی چون کمبود تراشههای پیشرفته را از بین خواهد برد.
روز دوشنبه، پکن اعلام کرد که تغییر عبارتهای بهکاررفته در بیانیهی بهروزرسانیشدهی وزارت بازرگانی آمریکا دربارهی هوآوی، برای پایان دادن به این منازعه کافی نیست.
وزارت بازرگانی چین در بیانیهای اعلام کرد که با وجود «اصلاح» واژهپردازی، «اقدامات تبعیضآمیز و ماهیت اخلالگر در بازار» در راهنمایی مذکور همچنان بدون تغییر باقی مانده است.
این وزارتخانه از آمریکا خواست که «اشتباه خود را اصلاح کند» و افزود: چین از طریق سازوکار مشاورهی اقتصادی و تجاری چین و آمریکا، در سطوح مختلف با آمریکا وارد مذاکره و ارتباط شده و تأکید کرده است که اقدامات آمریکا، بهشدت اجماعی را که در جریان مذاکرات سطح بالای ژنو حاصل شده بود، تضعیف کرده است.
تازهترین بیانیهی وزارت بازرگانی چین در روز چهارشنبه، همراه با هشدار دیگری از سوی پکن خطاب به شرکتهای بینالمللی بود که تهدید به اقدام حقوقی علیه هر نهادی کرد که به گفتهی چین، به تلاش آمریکا برای «ممنوعسازی جهانی استفاده از تراشههای پیشرفتهی چینی» کمک کند.
در این بیانیه آمده است: هر سازمان یا فردی که این اقدامات آمریکا را اجرا یا در اجرای آنها کمک کند، ممکن است ناقض قانون ضدتحریم خارجی چین و سایر قوانین و مقررات مرتبط باشد و باید مسئولیتهای قانونی مربوطه را بر عهده گیرد.
همچنین آمده است: چین بهدقت اجرای این اقدامات آمریکا را زیر نظر خواهد داشت و برای حفاظت قاطع از حقوق و منافع مشروع خود، اقدامات لازم را انجام خواهد داد.
هیچگونه اعلام رسمی دربارهی مذاکرات تجاری جدید میان آمریکا و چین صورت نگرفته است. اما به گزارش خبرگزاری رویترز، روز جمعهی گذشته، جیمیسون گریر، نمایندهی تجاری آمریکا و لی چنگگانگ، نمایندهی تجاری چین، در حاشیهی گردهمایی وزرای بازرگانی اَپک (سازمان همکاری اقتصادی آسیا و اقیانوسیه) در کرهجنوبی با یکدیگر دیدار کردند.
انتهای پیام/