به گزارش >>خبرگزاری تسنیم از کردستان؛ شهر سنندج روز گذشته و امروز (چهارشنبه 31 اردیبهشت) میزبان استانداران استانهای اقلیم کردستان عراق و استانداران کرمانشاه و آذربایجان غربی است و به گفته استاندار کردستان این نشست اهداف متعدد سیاسی و اقتصادی را دنبال خواهد کرد.
در روز نخست نشستی با عنوان افتتاحیه این سفر در سالن هتل شادی سنندج با هزینهکرد بالا از پذیرایی گرفته تا نهار و شام و حضور افرادهایی که حضورشان هیچ توجیهی نداشت برگزار شد. این نشست جز سخنرانی و طرح مشکلات و خواستهها و اینکه تمایل به تقویت ارتباطات از سوی دو طرف داریم، خروجی عینی قابل قبولی در پی نداشت تا جائیکه خبرنگار تسنیم از استاندار خواست که دستاورد این جلسه را اعلام کنند، حرفی برای گفتن نداشت و منوط به پایان سفر کرد.
سپس جلسهای با عنوان نشست فعالان اقتصادی، رؤسای اتاقهای بازرگانی و مدیران اقتصادی برگزار شد و مشکلات تجارت مرزی، حمل و نقل زمینی و هوایی، نبود زیرساختهای مالی، بار دیگر محور گفتگوی فعالان اقتصادی چهار استان اقلیم کردستان عراق و استانهای کردستان، آذربایجان غربی و کرمانشاه قرار گرفت.
مشکل حمل یکسره کالا بهویژه اقلام فسادپذیر، وجود تعرفههای ناهماهنگ در مرزهای اقلیم کردستان با ایران و انجام مبادلات تجاری بهصورت ریالی و حمل چمدانی پول به دلیل نبود زیرساخت بانکی و صرافی از دیگر دغدغههای مطرح شده در این نشست بود.
اکنون استان کردستان از لحاظ زیرساختهای حمل و نقل جزو ضعیفترین استانهای کشور بوده و بسیاری از راههای مواصلاتی آن هنوز در حد یک جاده بین روستایی است و استانداردهای جادهای در سطح ملی و بینالمللی را ندارند، راهآهن هنوز به مرکز استان نرسیده و فاصلهای 45 کیلومتری با سنندج دارد و برای توسعه تجارت و حمل و نقل از محل راه آهن باید خطوط ریلی موجود در استان از دهگلان تا مرز باشماق ادامه پیدا کند، فرودگاه سنندج با یکی دو پرواز آن هم ناقص در هفته در عمل تعطیل بوده و مسافرت هوایی در استان چندین سال است مغفول مانده است.
سرمایهگذاری داخلی و خارجی در استان کردستان به دلیل نگاههای تنگ نظرانه برخی از مسئولان و عدم همراهی بدنه کارشناسی نسبت به سرمایهگذران با محدودیتی ریشهای و تاریخی مواجه است و مقاومت شدیدی در برابر هرگونه تغییر شگرف اقتصادی و اجتماعی در استان وجود دارد.
تجارت 5.5 میلیارد دلاری از مرز باشماق
ارسلان ازهاری، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان در این نشست با بیان اینکه رونق اقتصادی و توسعه سرمایهگذاری دوجانبه از اهداف مهم نشست استانهای هم مرز ایران و اقلیم کردستان است، گفت: تشکیل کمیتههای مشترک میتواند تحقق این مهم را تسریع کند.
وی بر لزوم تشکیل کمیته مشترک با اقلیم کردستان برای توسعه اقتصادی در دو سوی مرز تأکید کرد و افزود: سال گذشته حجم مبادلات تجاری در مرز باشماق بالغ بر 5.5 میلیارد دلار تجارت انجام شد که شامل 4.5 میلیارد دلار معادل 82 درصد ترانزیت، 856 میلیون دلار صادرات و 230 میلیون دلار واردات است.
ازهاری به اهمیت حمل یکسره کالا اشاره کرد و اذعان داشت: زمانی که کالا و محصولات کشاورزی در چند مرحله صادر میشود کیفیت آنها کاهش پیدا میکند، بنابراین کالاهای فسادپذیر باید به صورت یکسره حمل شود.
وی خواستار ایجاد شرکت حمل و نقل مشترک، شرکت هواپیمایی مشترک، شهرک صنعتی مشترک، مراودات بانکی، ایجاد وحدت رویه در مرزها، تسهیلگری ثبت شرکتهای دانشبنیان، ساماندهی مرز باشماق، تسهیل تردد زائران اربعین شد و از آمادگی برای سرمایهگذاری مشترک در قالب بازارچههای مرزی مشترک خبر داد.
دغدغههای فعالان اقتصادی
علیاکبر عبدالملکی؛ رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج نیز در این نشست با اشاره به ظرفیتهای موجود مرزی؛ خواستار تسهیلگریی صادرات شد و عنوان کرد: ایران بیش از 12 میلیارد دلار با اقلیم کردستان مبادله تجاری داشته و این بیانگر تقویت روابط دو طرف است.
علیاکبر عبدالملکی؛ بروکراسی طولانی و روندهای اداری پیچیده را از دغدغههای فعالان اقتصادی ذکر کرد و خواستار تسریع در روند امورات، حذف بروکراسی اداری، تسهیل در صادرات، صدور ویزای تجاری، ایجاد سازو کارهای منظم برای همکاری دوجانبه، ایجاد دبیرخانه دائمی توسعه و تقویت سرمایهگذاری های مشترک و برپایی نمایشگاههای تخصصی شد.
رئیس اتاق بازرگانی کرمانشاه نیز در این نشست با اشاره به 371 کیلومتر مرز مشترک با اقلیم کردستان عراق و وجود 5 مرز رسمی در کرمانشاه از آمادگی کامل برای توسعه مناسبات اقتصادی و هر گونه سرمایهگذاری خبر داد.
درخواست اتاق بازرگانی عراق
نوزاد غفور کریم، رئیس اتاق بازرگانی سلیمانیه اقلیم کردستان عراق به ارائه گزارشی از روند سرمایهگذاری پرداخت و خواستار سرمایهگذاری مشترک در بخشهای صنعتی، کشاورزی و گردشگری با ایران شد و اظهار کرد: شرکتهای چینی نیز بیش از 2 میلیارد دلار در سلیمانیه سرمایهگذاری کردهاند.
طاهر عزالدین محمد، رئیس اتاق بازرگانی حلبچه هم خواستار سرمایهگذاری و تقویت ارتباطات دو طرف شد و پیشنهاد داد که برای بخش اقتصادی کمیته مشترک بین اتاقهای بازرگانی تحت نظارت معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار ایجاد شود.
به گزارش تسنیم؛ بدون شک گسترش ارتباطات و تعاملات فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی با استانهای مختلف کشور و استانهای همجوار در کشور عراق میتواند در ارتقای بینش سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی مردم و مسئولان استان کردستان مؤثر واقع شود و این نشست میتواند آغازگر حرکت رو به جلوی استان باشد اما بشرطیکه سفر دستاورد و خروجی داشته باشد.
انتهای پیام/481/