به گزارش >>خبرگزاری تسنیم از زاهدان، هدیه دادن و هدیه گرفتن، همواره یکی از لذتبخشترین لحظههای زندگی است؛ اهدای عضو همان هدیهای است که هم به گیرنده و هم به اهداکننده حتی اگر فرد مرگمغزیشده باشد، جانی دوباره میبخشد؛ گیرنده با گرفتن عضو میتواند به زندگی ادامه دهد و اهدا کننده با اهدای عضو و اینکه عضوی از او هنوز هم نفس میکشد، زندگی معنویاش ادامه دارد.
انسانیت خصوصیت بارز انسان است و انسان به مراتب به درجاتی میرسد که نهایت آن عشقورزی و بندگی است. عاطفه به معنای واقعی یعنی همان عشق و این چیزی است که ما سالها در کشورمان در میان مردم شاهد آن هستیم؛ افرادی که وقتی پای نجات یک هموطن در میان باشد، برای کمک به او از جان خویش مایه میگذارند.
اما در خصوص "اهدای عضو، اهدای زندگی..." چطور؟ واژهای که بارها و بارها در جایی خوانده یا شنیدهایم و متأسفانه کمتر مفهوم آن را مورد توجه قرار داده و به آن اندیشیدهایم، واژهای عمیق که هم تلخ است و هم آرامشبخش. تلخ است برای مادری که نمیخواهد باور کند دفتر زندگی فرزندش در این دنیا بسته شده و از سویی شنیدن صدای تپشهای فرزندش در فرد دیگری میتواند آرامش کند.
متخصصان علم پزشکی میگویند مرگ مغزی درمان ندارد، اما میتوان با اهدای اعضای بدن فردی که دچار مرگ مغزی شده، به دیگر بیماران نیازمند عضو، زندگی دوباره بخشید.
رضایت خانوادهها برای اهدای عضو بیمار دچار مرگ مغزی، تصمیمی سخت برای نجات جان انسانهایی است که زندگی آنان به ایثارشان وابسته است، آنان با اهدای عضو عزیزشان مرگ و زندگی را به هم پیوند میزنند و زندگی دوباره میبخشند.
به گفته پزشکان اعضای قابل اهدای فرد مرگ مغزی شامل قلب، ریهها، کبد، رودهها، لوزالمعده، کلیهها و برخی بافتهای بدن از جمله پوست، قرنیه، تاندون، غضروف، استخوان و دریچه قلب است.
آزاده اسماعیل زائی، مدیرعامل تشکل مردم نهاد اهدای عضو «فرشته ماندگار فاطمه» در گفتوگو با خبرنگار تسنیم به مناسبت 31 اردیبهشتماه روز ملی اهدای عضو، اظهار داشت: اهدای اعضا از موارد مرگ مغزی یکی از ارزشمندترین و زیباترین فداکاریهای انسانی و اوج بخشندگی بوده که با تصمیمی سخت، تلخ برای خانواده ای که دچار مرگ مغزی شده و سرنوشتساز برای ادامه زندگی بیماران نیازمند لیست انتظار آمیخته شده است.
وی افزود: اهدای عضو هدیه کردن زندگی دوباره به دیگران و تولد در کالبد انسانهای دیگر است. بیمار چشم انتظار پیوند عضو در کشورمان به دلیل تامین نشدن عضو پیوندی جان خود را از دست میدهند، همچنین سالیانه به دلیل عدم رضایت خانوادهها هفت هزار عضو پیوندی خاکسپاری میشود، اگر نیمی از اعضای خاکسپاری شده در اختیار بیماران چشم انتظار قرار گیرد، دیگر هیچ بیمار نیازمندی در لیست انتظار جان خود را از دست نخواهد داد.
مدیرعامل تشکل مردم نهاد اهدای عضو فرشته ماندگار فاطمه اظهار داشت: برهمین اساس با توجه به کاهش تعداد اهداکنندگان و افزایش نیاز به اعضای پیوندی، ترویج فرهنگ اهدای عضو از اهمیت ویژهای برخوردار است، خوشبختانه با فرهنگ سازی، در سال های اخیر شاهد افزایش اهدای عضو در بین افرادی که دچار مرگ مغزی شده اند بوده ایم.
وی با اشاره به آغاز فعالیت انجمن اهدای عضو در زاهدان گفت: انجمن اهدای عضو در استان سیستان و بلوچستان سال 1398 افتتاح شد.
اسماعیل زائی با اشاره به شرایط دریافت کارت اهدای عضو خاطرنشان کرد: کارت اهدای عضو سندی بوده که به فرد این امکان را می دهد تا تمایل خود را به اهدا کردن اعضای پس از مرگ اعلام کند.
وی ادامه داد: این کارت معمولاً شامل اطلاعاتی درباره شخص اهداکننده و تاییدیهای از طرف مراجع مربوطه بوده که نشان میدهد شخص به صورت آگاهانه و داوطلبانه تصمیم به اهدا کردن اعضای خود گرفته است.
مدیرعامل تشکل مردم نهاد اهدای عضو فرشته ماندگار فاطمه با اشاره به روش های دریافت سریع و آسان کارت اهدای عضو بیان کرد: ارسال کد ملی به سامانه 3432، مراجعه به سایت اهدای عضو، همچنین برای انجام عمل اهدای عضو" رضایت خانواده شخص متوفی" شرط اصلیست و به صرف داشتن کارت اهدای عضو نمی توان اعضای حیاتی فرد مرگ مغزی را به دیگران پیوند زد.
اسماعیل زائی افزود: بررسی آماری نشان میدهد اگر خانواده ها از قصد عزیز درگذشته شان به اهدای عضو مطلع باشند، به احتمال قریب به یقین به اهدای عضو رضایت میدهند.
مدیرعامل تشکل مردم نهاد اهدای عضو فرشته ماندگار فاطمه بیان کرد: انجمن اهدای عضو ایرانیان شعبه سیستان و بلوچستان 6 سال است که با هدف ارتقاء فرهنگ، دانش و ساختار اهدای عضو در استان و حمایت از خانواده های اهدا کننده تاسیس شده و این افتخار را داشته که به مدت 2سال متوالی موفق به کسب رتبه برتر کشوری در امر فرهنگ سازی شود.
وی با اشاره به مهمترین فعالیتهای انجام شده این انجمن گفت: برگزاری جشن نفس به منظور تقدیر از خانوادههای جانبخش و سفیران انجمن، پویش کاشت نهال که هر ساله در روز درختکاری با حضور خانواده های جانبخش و سفیران به یاد اهدا کنندگان عضو استان در قطعه فرشتگان بهشت محمد رسول الله زاهدان برگزار می شود، اختصاص قطعه فرشتگان ماندگار در بهشت محمد رسول الله زاهدان جهت خاکسپاری جانبخشان، اختصاص میدان اهدای عضو در مجاور قطعه فرشتگان ماندگار، دیدار و حمایت از خانواده های جانبخش، همچنین تعامل با نهادهای دولتی و غیر دولتی در برگزاری همایش ها و پویش های انجمن، نشست با معتمدان، ریش سفیدان و نامگذاری یک گذر عمومی به نام گذر اهدای عضو گامی مؤثر در ترویج فرهنگ نوعدوستی و نجات جان انسانها از سری فعالیت های این انجمن بوده است.
اسماعیلزایی خاطرنشان کرد: در حال حاضر سیستانوبلوچستان پایین ترین رتبه اهدای عضو را دارد، چالشهای فرهنگی و مذهبی در این زمینه نیازمند گفتوگوی عمیق و مستمر میان علما و پزشکان است.
وی گفت: ترویج فرهنگ اهدای عضو نیاز به یک برنامه جامع و مستمر دارد که با همکاری تمامی نهادها و ارگانها امکانپذیر است که با اجرا کردن این طرح، میتوانیم به نجات جان بسیاری از بیماران نیازمند کمک کنیم و فرهنگ بشردوستی را در جامعه گسترش دهیم.
انتهای پیام/