چهارشنبه، 31 اردیبهشت، 1404

کاهش ۶.۹ درصدی تولد در لرستان؛ رومشکان پیشتاز ولادت

به گزارش >>خبرگزاری تسنیم از خرم‌آباد، تازه‌ترین آمار رسمی ثبت‌احوال لرستان حاکی از آن است که این استان با کاهش نرخ ولادت، افزایش فوت، و نوسان در شاخص‌های ازدواج و طلاق مواجه شده‌است.

در سال 1403، 22 هزار و 340 مورد ولادت در لرستان ثبت شد. این آمار نسبت به سال پیش، حدود 6.9 درصد کاهش را نشان می‌دهد. دقت و سرعت ثبت ولادت‌ها همچنان بالا ارزیابی می‌شود، به‌طوری‌که 98 درصد ولادت‌ها در کمتر از 15 روز ثبت شده‌اند.

نسبت جنسیتی ولادت‌ها نیز به‌ازای هر 112 پسر، 100 دختر بوده‌است. در سال گذشته 476 مورد دوقلو و 11 مورد سه‌قلو ثبت شده‌اند. این آمار تنوع زیستی در تولدها را نمایان می‌کند، اما در مقایسه با کاهش کلی ولادت، نمی‌تواند موازنه آماری ایجاد کند.

لرستان چهاردهمین استان کشور از نظر نرخ ولادت بوده‌است. در سال گذشته، نرخ خام ولادت در این استان 11.7 در هزار بوده، درحالی‌که این نرخ در کشور 11.6 است.

فریبرز امیری، مدیرکل ثبت‌احوال لرستان، که در گفت‌وگوی ویژه خبری سخن می‌گفت با استناد به داده‌های رسمی، تأکید دارد که این استان وضعیت مناسبی از نظر شاخص‌های جمعیتی ندارد.

این موضوع به‌ویژه زمانی نگران‌کننده‌تر می‌شود که رشد جمعیت لرستان در پایان سال 1403، تنها 0.6 درصد بوده. این میزان برابر با میانگین کشوری است و لرستان را در جایگاه پانزدهم کشور قرار می‌دهد.

از سوی دیگر، 12 هزار و 794 مورد ازدواج در سال گذشته ثبت شده که حدود 7 درصد کاهش نسبت به سال پیش داشته‌است. این کاهش در حالی رخ می‌دهد که تمایل خانواده‌ها به داشتن فرزند سوم و چهارم اندکی افزایش یافته‌است.

کوهدشت در صدر شهرستان‌های شاخص ازدواج است و شهرستان‌های الیگودرز، پلدختر و چگنی نیز در انتهای این حوزه قرار دارند. در زمینه فوت نیز لرستان با افزایش روبه‌رو بوده‌است. این حوزه در سال 1403 با ثبت 10 هزار و 335 مورد رشد 3.6 درصدی داشته‌است.

اما شاید یکی از نکات نگران‌کننده دیگر، آمار 4317 مورد طلاق در لرستان باشد که این آمار نسبت به سال قبلش حاکی از کاهش 12 درصدی طلاق در این استان است. میانگین سن طلاق نیز بنا به اظهار مدیرکل ثبت‌احوال لرستان برای مردان 38.6 سال و برای زنان 33.5 سال گزارش شده‌است.

>>>>رومشکان در صدر تولد، بروجرد در صدر فوت

طبق اعلام امیری، رومشکان بالاترین نرخ خام ولادت را میان مناطق لرستان دارد و پس از آن، دلفان، کوهدشت و در انتها نیز ازنا و بروجرد قرار می‌گیرند.

رومشکان با میزان طلاق  1.6 مورد به‌ازای هر هزار نفر یکی از معدود شهرستان‌هایی است که وضعیت بهتری را تجربه می‌کند و در رتبۀ دوم طلاق لرستان است.

بروجرد، بیشترین آمار فوت بین شهرستان‌های لرستان را در سال 1403 به خود اختصاص داده‌است و در طلاق نیز خرم‌آباد، دورود و بروجرد دارای بیش‌ترین ثبت‌ها بوده‌اند.

از سوی دیگر، برآوردهای جمعیتی زنگ خطر کاهش موالید و افزایش روند سالمندی جمعیت را به صدا درآورده است. به‌گفته مدیرکل ثبت‌احوال لرستان، جمعیت فعلی این استان بدون درنظر گرفتن مهاجرت، به حدود یک‌میلیون و 900 هزار نفر رسیده‌است.

مطابق برآوردها، لرستان برای حفظ پویایی جمعیت، باید سالانه حدود 47 تا 48 هزار نفر به جمعیت خود بیفزاید؛ درحالی‌که آمارها از تحقق‌نیافتن این هدف حکایت دارد.

بنا به استناد آمار مدیرکل ثبت‌احوال لرستان، نرخ رشد جمعیت این استان در سال 1403 برابر با 0.6 درصد و معادل میانگین کشور و در رتبۀ 15 است.

از منظر ملی نیز وضعیت مطلوبی گزارش نشده‌است. برای نخستین‌بار در سال‌های اخیر، شمار موالید ثبت‌شده در کشور به کمتر از یک میلیون نفر رسیده‌است.

در لرستان، سهم جمعیت بالای 65 سال، حدود 6 تا 7 درصد در سال 1403 برآورد شده که نسبت به میانگین 10 تا 11 درصدی کشور، شرایط بهتری را نشان می‌دهد.

مدیرکل ثبت‌احوال لرستان، با اشاره به این آمارها بر ضرورت تدوین و اجرای سیاست‌های کارآمد جمعیتی تأکید کرده‌است. از نظر او، اصلاح روندهای کنونی تنها از مسیر اجرای قوانین حمایتی و افزایش مشوق‌های فرزندآوری امکان‌پذیر خواهد بود.

انتهای پیام/644/.

12 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها