چهارشنبه، 31 اردیبهشت، 1404

روایتی از قلمی که امنیت و حقیقت را به داستان بدل می‌کند

به گزارش >>خبرگزاری تسنیم از قزوین، >>علیرضا سکاک، نویسنده جوان و دغدغه‌مند قزوینی، با بیش از بیست عنوان کتاب منتشر و آماده چاپ، مسیر متفاوتی را در عرصه ادبیات داستانی برگزیده است. او با بهره‌گیری از سبک مستند داستانی، سعی دارد به سوالات و شبهات اجتماعی و امنیتی روز پاسخ دهد و در عین حال جوانان را به خواندن و اندیشیدن دعوت کند.

سکاک در گفت‌وگو با ما از مسیر پرچالش نویسندگی، دغدغه‌های محتوایی و بی‌مهری متولیان فرهنگی می‌گوید. علیرضا سکاک از جمله نویسندگان جوان و دغدغه‌مند استان قزوین است که در سال‌های اخیر با قلمی صریح، شجاع و پرتعهد توانسته در عرصه ادبیات مستند-داستانی با موضوعات امنیتی و اجتماعی خوش بدرخشد.

او که از دوران نوجوانی با وبلاگ‌نویسی و نگارش داستان‌های کوتاه قدم در وادی نوشتن گذاشت، امروز بیش از بیست جلد کتاب در کارنامه خود دارد؛ آثاری که با وجود موانع متعدد در مسیر چاپ و نشر، همچنان توانسته‌اند بخشی از شبهات و مسائل مبتلابه جامعه را در قالبی هنری و روایی به تصویر بکشند.

تمرکز سکاک بر مستندسازی داستانی از رویدادهای ملتهب و پرچالش، او را به یکی از چهره‌های شاخص در تولید محتوای ادبی با رویکرد آگاهی‌بخشی تبدیل کرده است. تازه‌ترین اثر او با عنوان «ضاحیه» روایتی است خلاقانه از وقایع قبل و بعد از شهادت سیدحسن نصرالله که بازتاب‌هایی گسترده نیز به همراه داشت.

با او درباره تجربه نویسندگی، دغدغه‌های محتوایی، بی‌مهری مسئولان فرهنگی و نیز انگیزه‌ها و توصیه‌هایش به نویسندگان جوان به گفت‌وگو نشستیم. متن مصاحبه به این شرح است:

>>تسنیم: آقای سکاک، لطفاً از نقطه‌ شروع علاقه‌تان به نویسندگی بفرمایید.

از کودکی به نوشتن علاقه‌مند بودم و فعالیتم را با وبلاگ‌نویسی و نوشتن داستان‌های کوتاه آغاز کردم. این علاقه به مرور زمان بیشتر شد و کم‌کم وارد حوزه نویسندگی حرفه‌ای شدم.

>>تسنیم: چه سبک و موضوعی در آثار شما پررنگ‌تر است؟

بیشتر کتاب‌هایی که نوشته‌ام در قالب رمان و با موضوعات امنیتی بوده‌اند. البته موضوعات متنوعی را تجربه کرده‌ام اما نقطه اشتراک همه آن‌ها پاسخ به شبهات و مسائل روز جامعه است.

>>تسنیم: تاکنون چند جلد کتاب نوشته‌اید و چند اثر شما به چاپ رسیده است؟

تا به حال بیست جلد کتاب نوشته‌ام که از این میان، شش جلد آن منتشر شده است. سایر آثارم یا در نوبت چاپ هستند یا به صورت آنلاین منتشر شده‌اند.

>>تسنیم: از نظر اقتصادی وضعیت دریافت حق‌التألیف کتاب‌ها چطور بوده است؟

معمولاً مبلغی از قیمت پشت جلد را به عنوان حق‌التألیف برای نویسنده در نظر می‌گیرند، اما این رقم معمولاً پایین است و نمی‌تواند نیازهای مالی نویسنده را پوشش دهد.

>>تسنیم: آیا نهادهای فرهنگی از شما حمایت کرده‌اند؟

متأسفانه مسئولان مرتبط با کتاب، حمایت خاصی از بنده نداشته‌اند. نه سازمان تبلیغات اسلامی، نه اداره ارشاد و نه دیگر نهادهای فرهنگی همکاری خاصی نداشته‌اند؛ حتی در حد معرفی کتاب در سطح استان. البته جا دارد از جناب اسلامی‌صدر در اداره ورزش و جوانان و همچنین برادر بزرگوارم آقای کشاورز در بسیج هنرمندان تشکر کنم که همیشه پشتیبان و همراه من بوده‌اند و همین دلگرمی‌ها باعث ادامه مسیر شده است.

>>تسنیم: یکی از کتاب‌های خاص شما، کتاب «برای آزادی» بود. درباره آن توضیح می‌دهید؟

کتاب «برای آزادی» با موضوع اغتشاشات سال 1401 نوشته شده است. این اثر در قالب رمانی روایی به شبهات مربوط به فتنه زن، زندگی، آزادی پاسخ داده است. این کتاب توسط دکتر قاضی‌زاده هاشمی در مشهد رونمایی شد. تلاش کردم با نگاهی واقع‌گرایانه، ابعاد مختلف این ماجرا را واکاوی کنم.

>>تسنیم: جدیدترین اثر چاپی شما چیست؟

تازه‌ترین اثر چاپی من کتاب «ضاحیه» است. این کتاب یک مستند داستانی است و اولین رمان با موضوع وقایع قبل، حین و بعد از شهادت سید حسن نصرالله محسوب می‌شود. در این اثر تلاش کرده‌ام چگونگی شهادت ایشان را روایت کرده و تا تحقق وعده صادق دو پیش بروم.

سبک مستند داستانی آن باعث شده تلفیقی از واقعیت و تخیل روایت شود، اما تمام تلاش من این بوده که اسامی و سوژه‌ها واقعی و مستند باشند.

>>تسنیم: سبک نگارشی شما به طور مشخص مستند داستانی است. چرا این سبک را انتخاب کرده‌اید؟

دلیل انتخاب این سبک آن است که مستند داستانی امکان آگاهی‌بخشی را در قالب جذاب‌تری فراهم می‌کند. مخاطبان من اکثراً جوانان هستند و ترجیح می‌دهند مطالب جدی و واقعی را در قالبی جذاب بخوانند. این سبک کمک می‌کند تا با بهره‌گیری از تعلیق و روایت داستانی، پیام اصلی بهتر منتقل شود.

>>تسنیم: چه چیزی شما را به سمت نویسندگی کشاند؟

همیشه دغدغه آگاهی‌رسانی به مردم را داشته‌ام. چون آثارم عمدتاً مرتبط با مسائل روز هستند، پیش از چاپ کتاب‌ها آن‌ها را در صفحات فضای مجازی به صورت رمان آنلاین منتشر می‌کنم تا واکنش مخاطبان را بسنجم. اصلی‌ترین انگیزه‌ام برای نوشتن، افزایش سواد امنیتی و آگاهی بخشی به جوانان بوده است.

>>تسنیم: فرآیند خلاقانه شما برای نوشتن چگونه است؟ آیا شیوه خاصی دارید؟

روند خلق هر کتاب با کتاب دیگر متفاوت است. برای مثال نگارش کتاب «ضاحیه» درست بعد از انتشار خبر شهادت سید حسن نصرالله آغاز شد. از همان روز تصمیم گرفتم در قالب یک مستند داستانی به سؤالاتی که درباره شهادت ایشان و وقایع پیرامون آن در ذهن مردم بود، پاسخ دهم. در واقع هر اتفاق و هر موضوعی که ذهنم را درگیر کند، می‌تواند جرقه شروع یک کتاب باشد.

>>تسنیم: در مسیر نویسندگی با چه چالش‌هایی مواجه بوده‌اید؟

اصلی‌ترین چالشی که همواره با آن روبه‌رو هستم، محدود بودن منابع است. به دلیل اینکه سبک کارم مستندگونه است، نیاز دارم تا به اسناد و اطلاعات دقیق دسترسی داشته باشم. این محدودیت‌ها باعث می‌شود که فرایند نگارش یک کتاب گاهی سه تا چهار برابر زمان معمول طول بکشد.

>>تسنیم: آیا به آثار گذشته خود رجوع می‌کنید و آن‌ها را بازبینی می‌کنید؟

بله، قطعاً. حتی همین امسال دو اثر که مربوط به دوران کرونا بود برای دریافت مجوز آماده شد، اما با مرور مجدد متوجه برخی نکات شدم که نیاز به اصلاح داشت. هر چه زمان می‌گذرد، تجربه و دانش نویسنده هم افزایش می‌یابد و طبیعی است که نگاهش به آثار قبلی تغییر کند. علاوه بر آن، سبک مستند داستانی به گونه‌ای است که گذر زمان باعث دستیابی به اطلاعات و منابع جدید می‌شود و این تغییرات در داستان تأثیرگذار هستند.

>>تسنیم: مخاطبان خود را چگونه تعریف می‌کنید و چه جایگاهی برای آن‌ها در نظر می‌گیرید؟

در حین نوشتن، همواره تلاش می‌کنم شبهاتی را که در جامعه مطرح می‌شود درون قصه‌ها بیاورم و پاسخ دهم. ارتباط من با مخاطبانم در فضای مجازی بسیار گسترده است؛ از جانبازان دفاع مقدس گرفته تا پدر و مادرهایی که دغدغه تربیت فرزند دارند، و از نوجوانان تا جوانان علاقه‌مند به مسائل اجتماعی و امنیتی.

>>تسنیم: چه نویسندگانی الهام‌بخش شما بوده‌اند؟

من به آثار جنایی و مهیج علاقه‌مندم و نویسندگانی مثل روث‌ور و شاری‌لاپنا از جمله افرادی هستند که تمامی آثارشان را در کتابخانه شخصی‌ام دارم. مطالعه آثار این نویسندگان در سبک داستان‌پردازی و تعلیق‌آفرینی کمک زیادی به من کرده است.

>>تسنیم: چه توصیه‌ای برای جوانانی دارید که قصد ورود به عرصه نویسندگی دارند؟

بی‌شک برای ورود به عرصه نویسندگی، باید از نوشته‌های کوتاه شروع کرد. توصیه می‌کنم در ابتدای مسیر به سراغ نوشتن رمان نروند. دلیل اول اینکه نگارش رمان باید به‌گونه‌ای باشد که مخاطب را تا آخرین صفحه با خود همراه کند و استفاده از تعلیق‌ها و فضاسازی‌های مناسب کار ساده‌ای نیست. دلیل دوم هم این است که بسیاری از نویسندگان جوان ایده خوبی دارند اما نمی‌توانند آن را به خوبی پرورش دهند یا به پایان برسانند و همین باعث دلسردی می‌شود.

>>تسنیم: آیا در مورد شهید آیت‌الله رئیسی یا دیگر شهدای خدمت اثری نوشته‌اید یا برنامه‌ای دارید؟

متأسفانه هنوز توفیق نگارش اثری در این زمینه نداشته‌ام. البته چند شعر درباره شهید آیت‌الله رئیسی سروده‌ام که در فضای مجازی منتشر کرده‌ام، اما تاکنون کتاب مستقلی در این موضوع ننوشته‌ام. با این حال، علاقمندم که در آینده حتماً اثری درخور و شایسته درباره این شخصیت بزرگوار بنویسم.

انتهای پیام/

10 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها