به گزارش >>خبرگزاری تسنیم از بندرعباس، در واپسین روزهای اردیبهشت 1403، وقتی خبر شهادت رئیسجمهور و همراهانش از دل کوههای شمال غرب ایران مخابره شد، بسیاری به یاد تصویرهایی افتادند که از حضور بیپیرایه او در مناطق محروم منتشر شده بود؛ رئیسجمهوری که بیشتر از آنکه پشت تریبونها باشد، کنار مردم ایستاده بود.
شهید آیتالله رئیسی هشتمین رییس جمهور ایران اسلامی، الگویی بدیع از مدیریت میدانی ارائه کرد که در آن فاصله میان مسئول و مردم به حداقل رسید، او خود را خادم ملت ایران می دانست اما این مسئله را نه در حرف بلکه در عمل و با حضور بی ریا و میدانی در بین عامه مردم به ویژه اقشار محروم و کمتر برخوردار نشان داد.
شهید جمهور به عنوان عالی ترین مقام اجرایی کشور به نقاطی در این سرزمین پهناور گام نهاد که تا پیش از آن شاید بخشدار منطقه هم به آن مناطق سر نزده بود، الگوی او خدمت بی منت و حضور و گفتگو بی واسطه بود تا آلام مردم را شخصا احصا و برای حل آن چاره بیندیشد، خاطرات فراموشنشدنی از برخورد او با مردم در اذهان باقی مانده و همین سبک ساده زیستی و سلوک شخصی شهید بود که او را چنین در قلب ملت ایران زنده نگاه داشته است.
حبیب بهادری فرماندار سابق بندرعباس، یکی از مدیرانی است که از نزدیک در جریان سفرهای استانی و جلسات مردمی شهید رئیسی بوده و اکنون از تجربهای سخن میگوید که به زعم او «درسنامهی حکمرانی برای مدیران نسل جدید» است.
او در گفتوگویی با خبرنگار تسنیم میگوید: شهید رئیسی نگاهش به مردم تشریفاتی نبود میگفتند ما کار میکنیم تا مردم آسوده بخوابند، پنجشنبه و جمعه برای او مثل دوشنبه و سهشنبه بود؛ فرقی نداشت مسئله مردم اگر روی زمین مانده بود، او نمیخوابید.
>>فین؛ جایی که جمهور در خانههای مردم نشست
بهگفتهی بهادری، نخستین سفر رئیسی به هرمزگان، زمانی انجام شد که زمینلرزهای مناطق روستایی فین را لرزانده بود. او بیهیچ تشریفاتی وارد شد، خانهها را دید، با مردم گفتوگو کرد و همانجا تصمیمات اجرایی گرفت.
بهادری گفت: گزارش مکتوب از قبل آماده شده بود، ولی ایشان ترجیح دادند با مردم حرف بزنند رئیسجمهور خودش شنید، دستور داد و تأکید کرد کارها همانطور که قول داده شده پیش برود نگاهش آمارمحور نبود؛ واقعیتمحور بود.
>>هرمز؛ جزیرهای که وارد نقشه توسعه شد
جزیره هرمز در دولت سیزدهم از حاشیه خارج شد. نه با وعدههای تکراری، که با تخصیص منابع و پیگیری اجرایی. بهادری روایت میکند که چگونه نگاه عدالتمحور رئیسجمهور موجب شد تا زیرساختهای اصلی جزیره وارد فاز اصلاح و توسعه شود.
«یکی از اصلیترین مطالبات مردم، مسئله آب بود. شبکه فرسوده، قطعی مداوم و شرایط سخت برای مردم. شهید رئیسی دستور پیگیری ویژه داد. بودجه اضطراری تخصیص یافت و اصلاح شبکه شروع شد. وقتی رئیسجمهور خودش گزارش پیشرفت پروژه را از مسئولان استانی مطالبه میکرد، دیگر کسی نمیتوانست از زیر بار کار در برود.»
این اقدام، نهتنها دسترسی پایدار به آب را ممکن کرد، بلکه شاخص امید اجتماعی را در هرمز بهطور محسوسی بالا برد. حضور هیئت دولت در جزیره، نه بهعنوان بازدید نمادین، بلکه بهمثابه نقطه آغاز یک برنامه توسعه متوازن بود.
>>کارگاههایی که دوباره زنده شدند
از دیگر نقاط تمرکز دولت سیزدهم در هرمزگان، احیای صنایع کوچک و متوسط بود. کارگاههایی که سالها نیمهتعطیل یا کاملاً راکد مانده بودند، با حمایتهای دولتی به مدار تولید بازگشتند.
بهادری می گوید: «ایشان معتقد بود احیای هر کارگاه یعنی نجات یک خانواده. نگاه انسانی پشت تصمیمات اقتصادی بود. اینطور نبود که صرفاً بگویند نرخ بیکاری پایین آمده، بلکه واقعاً کار ایجاد شد. زندگی مردم بهتر شد. دولت به معنای واقعی کلمه، در زندگی روزمره مردم تأثیر گذاشت.»
طبق آمار رسمی، نرخ مشارکت اقتصادی استان از نیمه دوم سال 1400 تا ابتدای 1403 افزایش قابل توجهی داشت. این بهبود در کنار کاهش محسوس نرخ بیکاری و رشد صنایع کوچک، بخشی از میراث مدیریتی شهید رئیسی است مطابق آمارهای رسمی در پاییز 1400 نرخ بیکاری هرمزگان بالغ بر 15.3 بود این یعنی هرمزگان بالاترین نرخ بیکاری کشور را یدک می کشید اما با ساز و کارهای دولت شهید رئیسی نرخ بیکاری این استان کاهش محسوسی یافت و علاوه بر تک رقمی شدن این نرخ، جایگاه هرمزگان در ایحاد اشتغال تثبیت شد.
>>مدیر خستگیناپذیر و فرهنگساز خدمت
حبیب بهادری گفت: شهید رئیسی، علاوه بر سیاستگذاری، فرهنگ خدمتگزاری را بازتعریف کرد او با مردم عجین بود و باور داشت که خستگی معنا ندارد وقتی پای زندگی مردم در میان است، شهید رئیسی معتقد بود و میگفت: «مردم ولی نعمت ما هستند و ما شأنی جز خدمت نداریم».
بهادری میگوید: «این جمله را بارها از زبان ایشان شنیدم که مسئول باید بیدار باشد تا مردم آرامش داشته باشند. این نگاه در مدیران اثر گذاشت وقتی رئیس دولت پنج شنبه و جمعهها در میدان بود، دیگر کسی نمیتوانست با بهانه خستگی از زیر کار در برود.»
>>آماری که با زندگی مردم معنا گرفت
تحلیل آمارهای رسمی در حوزههای فقر، اشتغال و توسعه منطقهای نشان میدهد که طی سه سال فعالیت دولت سیزدهم، هرمزگان مسیر رو به رشدی را تجربه کرده است. اما به باور بهادری، این آمار زمانی معنا پیدا میکند که با زندگی مردم نسبت داشته باشد، بهادری گفت: شهید رئیسی همواره دنبال آن بود که نتایج در زندگی مردم دیده شود در جلسات استانی، از مدیران میپرسید: مردم چه تغییری حس کردند؟ اگر گزارش شما خوب است ولی مردم احساس نکردند، پس کار ناقص است.
>>شهادت پایان کار نبود؛ آغاز یک مسیر است
شهادت آیتالله رئیسی پایان یک زندگی و آغاز یک راه است راهی که در آن حضور در میدان، سادهزیستی، کار جهادی، و باور به مردم از ارکان اصلی حکمرانی است، راهی که جوهرهاش خدمت بیمنت، حضور بیواسطه و باور عمیق به مردم است.
فرماندار سابق بندرعباس در پایان گفتوگو با تسنیم میگوید: خاطراتی که مردم از خادم الرضا شهید آیت الله رئیسی دارند، بهترین سند است او به مردم نزدیک بود، به خواستههایشان احترام میگذاشت و برای حل مشکلاتشان بیوقفه تلاش میکرد شهادتش، نقطه پایان نیست بلکه نقطه تأملیست برای تمام مدیران و خاطرهاش، آینهایست برای همه مسئولان؛ که چگونه باید خدمت کرد و چرا نباید خوابید.
گزارش: میثم میرزاده
انتهای پیام/864/.