به گزارش >>خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، سید عباس صالحی در جلسه شورای فرهنگ عمومی آیتان کرمانشاه که در استانداری برگزار شد با تأکید بر اهمیت جایگاه فرهنگ عمومی، خواستار تغییر در نگاه به این حوزه شد و اظهار کرد: وضعیت کنونی رضایتبخش نیست و شوراهای فرهنگ عمومی به عنوان قرارگاههای فرهنگی باید فعال شوند.
وی با بیان اینکه کرمانشاه یک ایران کوچک با رنگینکمانی از اقوام و مذاهب است عنوان کرد: در این رنگینکمان اقوام و مذاهب، نوع مناسباتی که این استان با یکدیگر داشته در طول زمانهای پیوسته و در ایام حاضر معنابخش بوده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب در خصوص اهمیت فرهنگ، افزود: نباید به وضعیت با دید خوشبینانه یا بدبینانه مطلق نگاه کرد اما این مسئله واضح است که وضعیت رضایتبخش نیست و باید به این فکر کرد که برای رقم زدن اتفاقات خوب چه اقداماتی میتوان انجام داد.
صالحی شورای فرهنگ عمومی را به عنوان یک جایگاه قرارگاهی دانست و گفت: چنانچه شورای فرهنگ عمومی فعال شود خیلی کارها انجام میشود و برای مؤثر بودن آن نیازمند چند پیش مقدمه هستیم.
وی به تغییرات ایجاد شده در آییننامه شورای فرهنگ عمومی در دولت سیزدهم اشاره کرد و افزود: این آییننامه نمیخواهم بگویم بیعیب و نقص، اما پارهای از اشکالات مورد نظری که در همان دولت دوازدهم وجود داشت میتواند کاهش دهد یا کاهش داده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ساختار کارشناسی ضعیف شوراهای فرهنگ عمومی استانها را از جمله آسیبها برشمرد و بر تقویت این ساختار از طریق تشکیل کمیتههای تخصصی و ستاد پشتیبان تاکید کرد.
صالحی همچنین نقش استانداران در همافزایی امور اجرایی استان را مهم دانست و عنوان کرد: پیشنهاد میشود که این کمیتهها زیرمجموعه معاون سیاسی استاندار قرار گیرند تا ارتباط و هماهنگی بیشتری بین آنها ایجاد شود.
وی ضمن قدردانی از نگاه مثبت استاندار کرمانشاه به مقوله فرهنگ افزود: امیدواریم با همکاری و همدلی، بتوان گامهای موثری در راستای ارتقای فرهنگ عمومی در این استان برداشت.
>>فرهنگ دینداری در ایران نیازمند ارتقا است
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به نتایج پیمایشهای اجتماعی و فرهنگی در کشور گفت: ارتقای فرهنگ دینداری در ایران ضرورت دارد.
صالحی با بیان اینکه وضعیت فرهنگ عمومی در کشور رضایتبخش نیست، گفت: در چند دهه اخیر ما گرفتار آسیبهای جدی در ابعاد شناختی، معرفتی، رفتاری، مناسکی، نگرشی، عاطفی و هویتی دینداری هستیم.
وی با اشاره به تغییرات سبک دینداری در جامعه، به حضور پررنگ مردم در مراسم عزاداری به عنوان نمونهای از این تغییرات اشاره کرد و افزود: در حوزه حضور در مراسم سوگ و عزاداری، سیر دینداری ما در فضای اجتماعی تغییراتی کرده است. بر اساس پیمایشها، در حوزه عزاداری تقریبا میشود گفت که از سال 1379 تا 1402 این موضوع خیلی فرقی نکرده و شاهد کاهش چشمگیری نبودهایم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه این آمارها به معنای بیدینی نیست، افزود: اتفاقاتی در حال رخ دادن است که قابل توجه است، به ویژه وقتی به گروههای سنی جوانتر میرسیم. به عنوان مثال، آمارها در حوزههای نماز، روزه و موارد مشابه، نشاندهنده اتفاقاتی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
صالحی با اشاره به اینکه شورای فرهنگ عمومی کشور در این دوره جدید، ارتقای فرهنگ دینداری را به عنوان اولویت اصلی خود قرار داده است، گفت: در جلسات شورای فرهنگ عمومی، این موضوع به صورت ویژه مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد که با تمرکز بر گروه نوجوانان و دانشآموزان مقطع متوسطه اول، شالوده کار در این دوره بنا نهاده شود.
وی همچنین با اشاره به اصلاحات انجام شده در آییننامه شورای فرهنگ عمومی در دولت سیزدهم بیان کرد: امیدواریم با همکاری و همدلی، بتوان گامهای موثری در راستای ارتقای فرهنگ عمومی در کشور برداشت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به حضور آیت الله غفوری و آقای حبیبی و ظرفیتهای موجود در استان کرمانشاه، ابراز امیدواری کرد که این استان الگو و نمونهای در مدرن سازی شورای فرهنگ عمومی برای استانهای دیگر باشد و در زمره استانهای پیشران قرار گیرد.
>>افول سرمایه اجتماعی در ایران جدی است
صالحی با اشاره به رصدهای انجام شده در کشور، از افول جدی سرمایه اجتماعی در ایران ابراز نگرانی کرد.
وی با بیان اینکه سرمایه اجتماعی دارای سه جوهره اصلی اعتماد به حاکمیت، اعتماد به نهادها و سازمانها و اعتماد به دیگری است، گفت: بر اساس تحلیلهای انجام شده، هر سه این مولفهها در جامعه ایران با افول قابل توجهی روبرو هستند.
وزیر ارشاد با اشاره به کاهش اعتماد مردم به نهادها، افزود: میانگین اعتماد عمومی به نهادها در سال 1384، 51.4 درصد بوده است، اما در سال 1402 به 39.6 درصد رسیده است. در برخی از نهادها، این افول وحشتناک بوده است.
صالحی همچنین با ابراز نگرانی از کاهش اعتماد مردم به یکدیگر، گفت: در سال 1382، میانگین اعتماد عمومی به یکدیگر 58 درصد بوده است، اما در سال 1402 به 25.5 درصد رسیده است. متغیرهای ارتباطی به دیگری و صداقت در امانت، وفا به عهد و تصویر از دیگری در این کاهش نقش داشتهاند.
وی با اشاره به اینکه شورای فرهنگ عمومی کشور در این دوره جدید، توجه به سرمایه اجتماعی را به عنوان یکی از اولویتهای اصلی خود قرار داده است، عنوان کرد: برنامهریزی برای ارتقای سرمایه اجتماعی در کشور در حال انجام است و تلاش میشود با شناسایی پیشرانها و متغیرهای موثر، راهکارهای مناسبی برای حل این مشکل ارائه شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اهمیت فرهنگ شهروندی، گفت: مسئولیتپذیری، قانونمداری، مشارکت و تعلق مکانی از جمله مولفههای اصلی فرهنگ شهروندی هستند که باید تقویت شوند.
صالحی با تأکید بر ضرورت همفکری و همکاری بین مرکز و استانها در این زمینه، گفت: باید یک رفت و برگشت بین مرکز و همه استانها در این سه مسئله وجود داشته باشد و کمیتههای استانی نیز در این راستا به کمک شورای فرهنگ عمومی کشور بیایند.
وی با ابراز خرسندی از ظرفیتهای موجود در استان کرمانشاه بیان کرد: امیدواریم با همکاری و همدلی، بتوان گامهای موثری در راستای ارتقای فرهنگ عمومی و سرمایه اجتماعی در کشور برداشت.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به تنوع فرهنگی و قومیتی استان کرمانشاه و همچنین حضور آیت الله غفوری و سایر مسئولان دلسوز، ابراز امیدواری کرد که این استان بتواند در این زمینه پیشرو باشد.
انتهای پیام/