به گزارش >>خبرگزاری تسنیم از گرگان، آشوراده، جزیرهای متروک در دریای خزر، جزیرهای که با گذشت حدود سه دهه دیگر امیدی برای احیای آن نبود. کشمکش دولتها و مسئولان با برخی طرفداران محیط زیست از یک سو و بی عملی برخی دولتمردان از سوی دیگر سبب شده بود غبار غفلت و فراموشی بر تنها جزیره دریای خزر سایه بیندازد.
هرچند به شکلی نمایشی اجرای طرح ملی گردشگری و طبیعتگردی آن سال 1393 در سفر استانی هیئت دولت وقت به این استان به تصویب رسیده بود اما این تصمیم و مصوبه برای گلستان و گلستانیها بیشتر جنبه تبلیغاتی داشت و عملا اتفاقی در این جزیره نیفتاد و گرهی هم از آن باز نشد.
این جزیره به دلیل اهمیت بالا در حوزه محیط زیست در سال 1348 در شورای عالی محیط زیست به عنوان منطقه حفاظت شده تصویب شد و پس از آن بحث واگذاری آشوراده برای ساخت تاسیسات گردشگری نخستینبار در دولت هشتم مطرح و باعث امیدواری حدود 300 هزار ساحلنشین استان به رونق اقتصاد منطقه شده اما به دلیل مخالفتها و به بهانههای مختلف به نتیجه نرسید.
این پرونده بارها در دولتهای مختلف باز و وعده تحقق اجرای طرح از سوی مسئولان مربطه داده شد اما به جایی نرسید تا اینکه در دولت سیزدهم و با روی کار آمدن شهید جمهور دوباره این موضوع مطرح شد و سال 1400 آیت آلله رئیسی در سفر به گلستان، در بدو ورود با آنکه شرایط جوی به شدت بد بود با اینحال خود را به جزیره آشوراده رساند. با حضور در جزیره به رغم ظرفیت های موجود در آشوراده از محرومیت مردم این منطقه، تاسف خورد و دستور داد تا در اسرع وقت تمام موانع برطرف شود که با هماهنگی دستگاه قضا در دولت سیزدهم، اقداماتی برای رفع مشکلات حقوقی این طرح انجام شد.
به عنوان مثال حجتالسلام محسنی اژهای رئیس قوه قضاییه، در پی سفرغیر رسمی که مرداد 1402 به استان داشت اختیارات ویژهای به رئیس کل دادگستری استان تفویض کرد تا ضمن اهتمام نسبت به جوانب و ملاحظات زیست محیطی، تدابیر و اقدامات عاجل در راستای حل مشکل حقوقی 25 ساله طرح گردشگری جزیره آشوراده، اتخاذ کند و بر همین اساس پس از گذشت 14 روز، دعوی حقوقی زمینهای جزیره آشوراده، منتهی به صدور آرای بدوی و تجدیدنظر استان شد. در این پرونده دعوی حقوقی بین بنیاد مسکن و اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان بر سر مالکیت و کاربری 19 هکتار از زمینهای روستای متروکه جزیره آشوراده بود که در مدت زمان کمتر از یک ماه پس از تقدیم دادخواست از سوی بنیاد مسکن، رأی بدوی و تجدیدنظر پرونده صادر و مشکل حقوقی حل شد و به این ترتیب با صدور این رأی قطعی، مقدمات اجرای طرح طبیعتگردی فراهم شد.
بر اساس آمارهای اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان، ماهانه حدود 50 هزار مسافر وارد بندرترکمن میشوند که این نشان میدهد با جرای طرح طبیعت گردی در جزیره آشوراده، با توجه به ظرفیت بکر این منطقه تعداد گردشگران چندین برابر خواهد شد.
محمدجواد ساوری، مدیرکل سابق میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان دراین باره به خبرنگار تسنیم گفته که علی رغم کارشکنیهایی که متأسفانه در سطح ملی صورت گرفت، گلستان موفق شد دو سال پس از دستور رئیس جمهور شهید در مرداد 1402 در کارگروه ملی طبیعت گردی و گردشگری مجوز طبیعت گردی آشوراده را دریافت کند.
وی معتقد است: برای عدم تشکیل این جلسه کارشکنیهای زیادی صورت گرفت، حتی یک شب قبل از برگزاری جلسه قرار به لغو برنامه شد اما استاندار وقت از اقتدار خودش استفاده کرده و به هر ترتیب جلسه برگزار و مجوز آن بالاخره صادر شد و پس از آن در آستانه سفر دوم شهید جمهور به استان دستگاههای متولی مانند اداره کلهای میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، بنادر و دریانوردی، نوسازی و مدارس و مدیرت امور ماهیان خاویاری استان گلستان به خط شدند.
مدیرکل سابق میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان ادامه داد: با توجه به عزم دولت و قوه قضاییه برای به نتیجه رساندن طرح گردشگری که به طرح طبیعت گردی تبدیل شده است، رئیس قوه قضاییه درسفرغیر رسمی به استان با تفویض اختیارات ویژه به رئیس کل دادگستری استان دستور داد تا ضمن اهتمام نسبت به جوانب و ملاحظات زیست محیطی، تدابیر و اقدامات عاجل در راستای حل مشکل حقوقی 25 ساله طرح گردشگری جزیره آشوراده، اتخاذ شود.
ساوری با بیان اینکه شهید جمهور از تمام توانش برای اجرای طرح گردشگری در جزیره آشوراده استفاده کرد، افزود: آیت الله رئیسی در سفر دوم به گلستان نیز در ابتدا از این جزیره بازدید کرد و آشوراده را یکی از بزرگترین و بی نظیرترین فرصتهای گردشگری در یک کشور دانست. پس از تحویل میز خدمت به سایر دوستان امیدواریم که این موضوع باز هم به جد پیگیری شود و البته خیلی مایل بودم در سفر اخیر رئیس مجلس به استان، نمایندگان مردم برای تخصیص اعتبار به طرح گردشگری آشوراده تمرکز کنند تا در بودجه 1405 ردیف اختصاصی برای لایروبی خلیج گرگان و عمران و آبادی جزیره آشوراده با لحاظ تمام نکات زیست محیطی لحاظ شود.
انتهای پیام/