به گزارش گروه بینالملل >>خبرگزاری تسنیم، فراکسیون «پاتیو اونم» (شرافت دارم) در پارلمان ارمنستان که رهبری آن با حزب جمهوریخواه به ریاست سرژ سرکیسیان، رئیسجمهور سوم است، اعلام کرد که آماده است فرآیند قانونی رأی عدم اعتماد به نیکول پاشینیان، نخستوزیر، را آغاز کند.
این فراکسیون با انتشار بیانیهای در پاسخ به نامه اخیر فعالان جنبش مدنی «آرتونِنک» (ما بیداریم)، اعلام کرد که در مقطع کنونی، استیضاح نخستوزیر را «محتملترین راه» برای دستیابی به تغییر قدرت میداند.
>>پیشنهاد گفتگو بر سر نامزد نخستوزیری؛ حتی کوچاریان
فراکسیون «پاتیو اونم» در اقدامی قابل توجه، پیشنهاد کرد که گفتگوها برای تعیین نامزد جایگزین نخستوزیر آغاز شود و حتی اعلام آمادگی کرد که از نامزدی روبرت کوچاریان، رئیسجمهور دوم و رهبر فراکسیون رقیب «هایاستان» (ارمنستان)، نیز حمایت کند.
هایک مامیجانیان، از اعضای ارشد این فراکسیون، تأکید کرد که آنها با «جاهطلبی صفر» و بدون هیچ پیششرطی وارد این گفتگوها میشوند تا از پیچیده شدن فرآیند جلوگیری کنند.
>>موضع متفاوت فراکسیون «هایاستان» و موانع پیش رو
این اعلام آمادگی در حالی صورت میگیرد که فراکسیون «هایاستان»، بزرگترین گروه اپوزیسیون در پارلمان (با 28 کرسی)، پیشتر فرآیند استیضاح را در شرایط فعلی «غیرواقعبینانه» خوانده بود.
آنها اعلام کرده بودند تنها در صورتی امضاهای خود را پای طرح استیضاح خواهند گذاشت که مبتکران طرح، ابتدا 8 امضای دیگر لازم برای رسیدن به حد نصاب 36 امضا (یک سوم نمایندگان) را تأمین کرده و همزمان توانایی خود برای بسیج گسترده مردمی در خیابانها را نیز نشان دهند.
فراکسیون «پاتیو اونم» تنها 6 کرسی در پارلمان 107 نفره ارمنستان دارد و تصویب نهایی طرح استیضاح نیازمند کسب حداقل 54 رأی موافق است که بدون حمایت بخش قابل توجهی از نمایندگان حزب حاکم «پیمان مدنی» یا تعداد زیادی از نمایندگان مستقل و جدا شده از فراکسیونها، عملاً غیرممکن است.
با این حال، مامیجانیان از حزب جمهوریخواه در پاسخ به این تردیدها گفت: «در مبارزه برای میهن، نباید نشست و احتمالات موفقیت را محاسبه کرد. منطق ما این است که تمام اقدامات را به حداکثر کارایی برسانیم و کار را آغاز کنیم.»
>>واکنش سرد «هایاستان» و تشدید اختلافات
تا لحظه تنظیم این گزارش، فراکسیون «هایاستان» به پیشنهاد «پاتیو اونم» برای آغاز گفتگو درباره نامزد نخستوزیری (از جمله کوچاریان) پاسخی نداده است. دفتر روبرت کوچاریان نیز صرفاً به بیانیه قبلی این فراکسیون ارجاع داده و از اظهارنظر بیشتر خودداری کرده است.
به نظر میرسد روابط میان دو جناح اصلی اپوزیسیون (طرفداران کوچاریان و سارگسیان) اخیراً بر سر همین موضوع استیضاح، تیرهتر نیز شده است.
نمایندگان «هایاستان» به طور ضمنی و گاهی علنی، جمهوریخواهان و جنبش مدنی «آرتونِنک» (که آن را وابسته به سارگسیان میدانند) را متهم میکنند که با طرح زودهنگام و غیرعملی استیضاح، در واقع قصد تخریب و هدف قرار دادن آنها (ائتلاف کوچاریان) را دارند.
مامیجانیان در پاسخ به این اتهامات گفت: «این فرآیند علیه نیکول پاشینیان است. اگر کسانی آن را علیه خود میپندارند، من حرفی ندارم.» او همچنین با کنایه افزود که حزب متبوعش، برخلاف برخی دیگر، «به طور مستقیم» عمل میکند.
این اختلافات و اتهامات متقابل، نشاندهنده شکاف عمیق و عدم وجود یک راهبرد واحد در میان نیروهای مخالف دولت پاشینیان است و چشمانداز موفقیت هرگونه تلاش برای برکناری وی از طریق مکانیسمهای پارلمانی را در هالهای از ابهام فرو میبرد، هرچند ممکن است به افزایش تحرکات سیاسی در آستانه انتخابات پارلمانی 2026 منجر شود.
گفتنی است، اعضای جنبش مدنی موسوم به «آرتونِنک» (ما بیداریم) در ارمنستان، هفته گذشته با هدف آغاز فرآیند استیضاح نیکول پاشینیان، نخستوزیر این کشور، نامههایی را خطاب به 107 نماینده مجلس ملی، به دبیرخانه پارلمان تحویل دادند.
این جنبش که هدف اصلی خود را برکناری پاشینیان اعلام کرده، از نمایندگان اپوزیسیون در پارلمان انتظار دارد گامهای عملی در این راستا بردارند.
نارِک مالیان، از فعالان این جنبش، مدعی شد: «فرآیند استیضاح در حال حاضر تنها گزینه ممکن برای تغییر قدرت در ارمنستان است.»
این گروه حتی پیشنویس طرح رای عدم اعتماد و توجیهات آن را نیز آماده کرده و میگوید، مبنای اصلی آن، اقدام دولت پاشینیان برخلاف برنامه مصوب خود برای سالهای 2021-2026 است. آنها اعلام کردهاند که پاسخهای نمایندگان به نامههایشان را به طور شفاف به اطلاع عموم خواهند رساند.
انتهای پیام/