به گزارش گروه بین الملل >>خبرگزاری تسنیم، برنامه «گفتوگوی سیاسی» رادیو گفتوگو در خصوص تعویق دور جدید گفتگوها، تنفس در میدان پیچیده شطرنج دیپلماتیک ایران و آمریکا با فؤاد ایزدی تحلیلگر حوزه مسائل آمریکا بهصورت تلفنی گفتگو کرد.
فؤاد ایزدی با بیان اینکه تحولات اخیر در آمریکا قطعاً بر روابط و سیاستها تأثیرگذار است، به بررسی رویکردهای داخلی دولت ترامپ در قبال مسائل منطقهای و ایران پرداخت و با اشاره به وجود جناحی در دولت ترامپ که در برخی حوزهها اتفاقنظر دارند، گفت: شاهد بودیم که برخی مقامات مانند آقای ویتکاف علیرغم مسئولیت پیشین در مذاکرات غزه، با نسلکشی اخیر رژیم صهیونیستی در غزه همراه شدند. آتشبس پیشین بیش از یک ماه دوام نیاورد و رژیم صهیونیستی با حمایت مقامات آمریکایی، تصمیم به عدم اجرای توافق گرفت و در نتیجه، نسلکشی در دو ماه گذشته دوباره آغاز شد.
وی افزود: در چنین مواردی مانند موضوع غزه، اختلافنظر جدی در میان تصمیمگیران آمریکایی دیده نمیشود و آنها جنایات دولتهای قبلی را ادامه میدهند.
این تحلیلگر حوزه مسائل آمریکا به موضوع ایران پرداخت و اظهار کرد: به نظر میرسد در مورد ایران، اختلافنظرهایی در دولت آمریکا وجود داشته باشد و گروهی که ظاهراً انعطاف بیشتری نشان میدهند در تیم ترامپ وجود دارند.
وی درعینحال اشاره کرد: مشکل این گروه، یک دغدغه اخلاقی مبنی بر نادرستی تحریم مردم ایران نیست؛ بلکه نگرانی اصلی آنها عملی است. آنها معتقدند اگر پروژه مذاکرات با ایران به نتیجه نرسد، عدهای در داخل دولت آمریکا به سمت گزینه حمله نظامی سوق پیدا خواهند کرد و این جناح، هزینه چنین حملهای را بسیار بالا ارزیابی میکند.
ایزدی در مصاحبه تلفنی با رادیو گفتوگو با اشاره بهاحتمال استفاده از تاکتیک «پلیس خوب و بد» توسط آمریکا، بیان کرد: درگذشته نیز شاهد چنین رویکردی بودهایم. بهعنوانمثال، در دوران مذاکرات برجام، جان کری عنوان میکرد که باوجود موافقت شخصی با برخی امتیازات درخواستی ایران، کنگره بهعنوان پلیس بد مانع از اعطای آنها خواهد شد. این نمونه در مورد برجام وجود دارد و نشان میدهد که چنین تاکتیکهایی به کار گرفته میشود.
وی با تصریح بر اینکه اختلافنظر فعلی درباره ایران در دولت ترامپ عمیق نیست، گفت: هر دو جناح در دولت ترامپ معتقدند که ایران باید تحتفشار و تحریم باشد و حتی اگر توافقی حاصل شود، نباید سود قابلتوجهی برای مردم ایران به همراه داشته باشد.
این تحلیلگر حوزه مسائل آمریکا از مفهوم «دولت پنهان» که توسط پسر ترامپ نیز مطرح شد گفت و اظهار کرد: این اصطلاح بیشتر معنای سیاست داخلی دارد و ترامپ معتقد است این دولت پنهان در دوره اول ریاستجمهوریاش مانع پیشبرد کارهایش شده و او را درگیر اتهاماتی مانند ارتباط با روسیه کرده است.
ایزدی با بیان اینکه آغاز جنگ با ایران باتوجهبه خستگی افکار عمومی آمریکا از جنگهای پرهزینه، در حال حاضر لزوماً به نفع ترامپ نیست، افزود: بااینحال، نباید نفوذ بسیار زیاد لابی اسرائیل در آمریکا را نادیده گرفت. در دوره قبل ریاستجمهوری ترامپ نیز دیدیم که سیاستهای آمریکا و اسرائیل عملاً تفکیکناپذیر بودند و ترامپ خدمات بیسابقهای به اسرائیل ارائه داد.
وی درباره وجود اراده برای پیشبرد مذاکرات در واشنگتن، عنوان کرد: افرادی که اکنون در کاخ سفید هستند، بهمراتب شارلاتانتر و قالتاقتر از گروههای قبلی به نظر میرسند. ترامپ با ذهنیت معاملهگری خود، شرایط فعلی و ضعف احتمالی ایران را فرصتی برای گرفتن امتیازات بیشتر و نه لزوماً یک معامله منصفانه میبیند؛ معاملهگری او به معنای گرفتن حداکثر امتیاز ممکن و نه بدهبستان، است.
این تحلیلگر مسائل آمریکا تأکید کرد: ایران نمیتواند تجربه لیبی را تکرار کند و بههیچوجه خلع سلاح نخواهد شد. درخواست اخیر سناتور روبیو برای دسترسی به سایتهای نظامی ایران بههیچعنوان پذیرفتنی نیست و اساساً هیچ کشوری چنین اجازهای نمیدهد و ایران نیز این کار را نخواهد کرد.
وی با تصریح بر اینکه اگر درخواستهای آمریکا حداکثری و در سطحی که اکنون مطرح میشود باقی بماند، مذاکرات به نتیجه نخواهد رسید، گفت: تنها در صورتی امکان پیشرفت وجود دارد که طرف آمریکایی متوجه شود سیاستهای قبلی شکستخورده و نیاز به تغییر رویکرد وجود دارد. به همین دلیل نباید نه خیلی خوشبین بود و نه خیلی بدبین. دیریازود مشخص خواهد شد که آیا آمریکاییها تصمیم به تغییر سیاست ضدایرانی خود گرفتهاند یا خیر.
انتهای پیام/