به گزارش گروه بینالملل >>خبرگزاری تسنیم، ژان نوئل بارو وزیر امور خارجه فرانسه روز سهشنبه 9 اردیبهشت 1404، در حاشیه نشست غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره منع اشاعه تسلیحات هستهای، ادعاهایی علیه برنامه هستهای ایران مطرح کرد.
بارو مدعی شد که ایران «تمامی تعهداتی که پذیرفته بود را زیر پا گذاشته» و «در آستانه دستیابی به سلاح هستهای» قرار دارد. وی همچنین هشدار داد که در صورت تهدید منافع امنیتی اروپا، فرانسه، آلمان و بریتانیا «حتی یک لحظه» در بازگرداندن تحریمهای لغو شده در توافق هستهای 2015 (برجام) تردید نخواهند کرد.
فرانسه یکی از سه کشور اروپاییِ طرف توافق هستهای برجام با ایران است. این سه کشور اروپایی بعد از خروج آمریکا از برجام وعده داده بودند اثرات خروج آمریکا از توافق هستهای را جبران کنند اما از عمل به تعهدات خودشان عدول کردند.
ایران در واکنش به خروج آمریکا از برجام و عدم رعایت مفاد توافق توسط تروئیکای اروپا طبق مفاد این توافق اعلام کرد که برخی از تعهداتش را در این توافق متوقف میکند.
بارو با تأکید بر اینکه «هیچ راهحل نظامی برای مسئله هستهای ایران وجود ندارد»، مسیر دیپلماسی را «تنگ اما ممکن» توصیف کرد و ابراز امیدواری نمود که مذاکرات جاری میان تهران و واشنگتن به نتیجه برسد.
وی افزود که سه کشور اروپایی با مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، در تماس نزدیک هستند. این در حالی است که هفته گذشته، روبیو از کشورهای اروپایی خواست تا درباره فعالسازی مکانیسم «بازگشت خودکار» تحریمهای سازمان ملل (اسنپبک) که تا اکتبر فرصت دارد، تصمیمگیری کنند.
وزیر فرانسوی همچنین مدعی شد که بازگشت تحریمها «تأثیرات ویرانگری بر اقتصاد ایران» خواهد داشت و افزود: «این چیزی نیست که ما بخواهیم، به همین دلیل از ایران میخواهیم تصمیمات لازم را امروز اتخاذ کند تا از بدترین سناریو جلوگیری شود.»
در مقابل، مقامات ایرانی بارها تأکید کردهاند که برنامه هستهای ایران کاملاً صلحآمیز بوده و هدف آن تأمین نیازهای انرژی و پزشکی کشور است. تهران اتهامات مربوط به پیگیری سلاح هستهای را قاطعانه رد کرده و پایبندی خود به معاهده منع اشاعه تسلیحات هستهای (NPT) را مورد تأکید قرار داده است. ایران همچنین اعلام کرده که غنیسازی اورانیوم تا سطح 60 درصد در پاسخ به عدم پایبندی طرفهای غربی به تعهدات برجامی، بهویژه رفع تحریمها، انجام شده است.
ایران بارها از کشورهای غربی، بهویژه سه کشور اروپایی و آمریکا، خواسته است به جای تهدید و اتهامزنی، به تعهدات خود در برجام عمل کنند و تحریمهای غیرقانونی علیه تهران را لغو نمایند. مقامات ایرانی تأکید دارند که مذاکرات هستهای باید بر اساس احترام متقابل و تأمین منافع ملی ایران پیش رود و هرگونه فشار یا تهدید، نتیجهای جز پیچیدهتر شدن مذاکرات نخواهد داشت.
این در حالی است که آمریکا در دوره اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ در سال 2018 بهصورت یکجانبه از برجام خارج شد و تحریمهای گستردهای علیه ایران اعمال کرد. ایالات متحده و اسرائیل نیز بارها ایران را به حملات نظامی برای جلوگیری از دستیابی به سلاح هستهای تهدید کردهاند؛ اتهامی که ایران آن را بیاساس میداند.
انتهای پیام/