به گزارش گروه رسانههای خبرگزاری تسنیم، «بازی دراز» رشته کوهی مرزی و طولانی با ارتفاعات به نسبت بلند است که در قسمت ایران بر مناطق و شهرهای سرپل ذهاب، قصرشیرین و نفت شهر و در بخش عراق بر شهرهای خانقین، نفت خانه و دشتهای این شهرها مشرف است. چنین موقعیتی خود اهمیت راهبردی «بازی دراز» را نشان میدهد.
در روزهای اول جنگ تحمیلی، ارتش عراق این بلندیها را اشغال و حتی جادهای آسفالته را برای پشتیبانی سنگین از نیروهای خود تا این بلندیها احداث کرد. نیروهای ایران تا تابستان سال 1360 چندین عملیات از جمله «عملیات عاشورا» را برای آزادسازی «بازی دراز»، انجام دادند، اما موفق نشدند و در نهایت در اواخر تابستان شصت موفق به آزاد سازی این منطقه حساس شده، بر بیشتر بلندیهای رشته کوه «بازی دراز» مسلط شدند.
امروزه محل این عملیاتها و سنگرها، ادوات و آثار غرور آفرین رزمندگان و نیز محل شهادت این عزیزان تبدیل به یادمانی بزرگ با بخشهای متنوع شده است. یادمان «بازیدراز» در مکانی واقع شده که پر از شادی و آرامش بود، اما ناگهان توسط جنگطلب صدام، به ورطه تباهی کشیده شد. یادمان «بازی دراز» و دیدگاههای مختلف آن، در نوار مرزی ایران و عراق و به موازات مرز شهر سرپل ذهاب قرار دارد. برای رفتن به «بازی دراز» و بازدید از یادمان و دیدگاههای آن بایست ابتدا به شهر سرپل ذهاب رفت.
رفتن به این شهر از دو محور اسلام آباد غرب و گیلان غرب یا اسلام آباد غرب و کرند غرب امکان پذیر است و پس از شهر سرپل ذهاب به سمت غرب و با طی زمان نزدیک به نیم ساعت به این یادمان میرسید.
عملیات بازیدراز
عملیات بازیدراز نماد مقاومت و حماسه آفرینیها و رشادت و سلحشوریهای رزمندگان دلاور اسلام برای دفاع از مرزهای غیرت و شرف کشورمان است که از یکم تا دهم اردیبهشت سال 1360 منجر به آزادسازی ارتفاعات بازیدراز از چنگال نیروهای متخاصم بعثی شد. عملیات بازیدراز نتیجه ایمان، اخلاص، غیرت و دلاوری و شجاعت و ولایتمداری نیروهای رزمنده ارتش و سپاه است که هر ساله آیینی به یاد شهدا و غربت این جبهههای این منطقه در اردیبهشت ماه برگزار و با حضور هزاران نفر از راهیان نور، اردوهای عاشقان سرزمین نور آغاز میشود، نمونه از هزاران افتخارآفرینی دروان طلایی دفاع مقدس است که در اذهان همگان جاوید و مانا مانده است.
عملیات بازیدراز نمونه بارز حماسهآفرینی رزمندگان سپاه اسلام است که در سنگرهای جهاد در مقابل دشمنان تا بن دندان مسلح با دست خالی و با اخلاص و ایمان و توکل و شهامت ایستادگی کردند و به پیروزیهای بزرگی دست یافتند و اجازه ندادند تا گوشهای از خاک این رزمین مقدس به دست دشمن بیفتد. عملیات بازیدراز با رشادتهای رزمندگان اسلام توانست منجر به بازپس گیری منطقهای شود که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بود و معادلات رژیم متخاصم بعثی را برای اشغال و تصرف این منطقه با اهمیت به هم ریخت.
ارتفاعات بازیدراز از مناطق حساس غرب کشور و استان کرمانشاه نماد عشق و عرفان است که 42 سال پیش رزمندگان شجاع و دلاور 2 گردان از نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و 2 گردان از نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران در این عملیات حضور داشتند. ارتفاعات بازیدراز به لحاظ موقعیت جغرافیایی درون مثلث قصرشیرین - گیلانغرب و سرپل ذهاب واقع شده و با توجه به تسلط کافی بر منطقه، دشمن بعثی از این منطقه در روزهای ابتدایی جنگ تحمیلی برای دیدهبانی استفاده میکرد.
ارتفاعات مهم بازیدراز، بر دشت و شهر سرپل ذهاب و پادگان ابوذر (مهمترین پادگان مرزی در جبهه غرب) و راههای ارتباطی آن به طور کامل مسلط بود که یک مانع طبیعی برای دفاع عراق از شهرهای قصرشیرین و خانقین محسوب میشد و همین اهمیت راهبردی دلیل جادهسازی و فعالیتهای مهندسی روی آن بود. دشمن میخواست با حضور در این منطقه و استقرار در این ارتفاعات با افزایش سلطه بر قصرشیرین، سرپل ذهاب را نیز زیر دید خود بگیرد، از این رو نبردهای سختی برای آزادسازی این ارتفاعات از دست دشمن، بین رزمندگان کشورمان با نیروهای متجاوز بعثی برای بازپسگیری آن انجام شد.
نخستین تجربه همکاری سپاه و ارتش
عملیات بازیدراز نخستین تجربه همکاری مشترک بین دلاوران سپاه و ارتش بود که در سایه بیاعتمادی روزافزون به شخص بنیصدر شکل گرفت و نیروهای عملکننده در آن از شمال و جنوب دشت ذهاب به ارتفاعات بازیدراز حمله کردند و پس از یک نبرد شدید چند روزه بین نیروهای بعثی با رزمندگان، سرانجام نیروهای ایران موفق به آزادسازی قلههای جنوبی ارتفاعات شدند، اما قلههای شمالی همچنان در دست دشمن باقی ماند.
آزاد نشدن بخش شمالی ارتفاعات بازیدراز باعث شد تا نیروهای ایران برای کاهش تلفات از بخشی از غرب دشت ذهاب عقبنشینی کنند. نخستین عملیات نیمه گستردهای در منطقه پس از سه ماه کار شناسایی نیروهای سپاه پاسداران و ارتش، با نام عملیات بازیدراز در دوم اردیبهشت سال 1360 آغاز شد و پس از هشت روز نیروهای ایرانی و عراقی بارها به تک و پاتک متقابل پرداختند.
در این عملیات هوانیروز ارتش نقش به سزایی ایفا کرد و شهید شیرودی در آخرین عملیات پروازی خود (هشتم اردیبهشت 1360) در منطقه بازیدراز، هنگامی که عراق لشکری زرهی با 250 تانک و با پشتیبانی توپخانه و خمپارهانداز و چند فروند جنگنده روسی و فرانسوی، برای بازپسگیری ارتفاعات «بازیدراز» به سوی سرپل ذهاب گسیل داشته بود، به مقابله با آنان پرداخت و پس از انهدام چندین تانک از پشت سر مورد اصابت گلوله تانک قرار گرفت و به شهادت رسید.
محل سقوط بالگرد شهید علیاکبر شیرودی از خلبانان دلاور هوانیروز است که امروزه تبدیل به یادمان شده است از جمله زیارتگاه کاروانهای راهیان نور است که در نزدیکی سرپل ذهاب قرار دارد که روبروی آن ارتفاعات «بازیدراز» قابل مشاهده است.
دستاوردهای عملیات بازیدراز
در عملیات بازیدراز 54 دستگاه تانک و نفربر، سه فروند هواپیما، 2 فروند بالگرد، 2 دستگاه ادوات مهندسی از تجهیزات دشمن منهدم شد و 12 دستگاه تانک و نفربر، پنج دستگاه ادوات مهندسی به عنوان غنیمت جنگی به دست رزمندگان دلاورمرد کشورمان افتاد. کشته و زخمی شدن یک هزار و 500 نفر از نیروهای دشمن بعثی در عملیات بازیدراز و به اسارت در آمدن 700 نفر از نیروهای متخاصم رژیم بعثی از دستاوردهای مهم عملیات بازیدراز بود.
منبع: دفاعپرس
انتهای پیام/