به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، مشکل معتادان متجاهر در کرمانشاه مسئلهای چندوجهی است که سلامت عمومی، امنیت اجتماعی و چهره شهر را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد؛ حضور این افراد در معابر عمومی باعث ایجاد ناامنی و افزایش جرایم در سطح شهر میشود، لذا ساماندهی و جمعآوری این افراد در جامعه ضرورت دارد.
از سوی دیگر عوامل متعددی سبب افزایش آمار این گروه در کرمانشاه شده است که به گفته کارشناسان نرخ بالای بیکاری و کمبود زیرساختهای مرتبط با سرگرمی و شادابی عاملی برای افزایش آسیبهای اجتماعی مختلف، از جمله اعتیاد است.
توسعه مراکز مشاوره، آموزش مهارتهای زندگی، ایجاد اشتغال و حمایتهای اجتماعی از جمله اقداماتی هستند که میتوانند در کاهش میزان اعتیاد و بازگشت افراد به جامعه موثر باشند و در واقع این راهحل جامع نیازمند همکاری بین دستگاههای مختلف است.
با وحید مرادی دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان کرمانشاه در رابطه با این موضوعات به گفتوگو نشستهایم که در ادامه میآید.
تسنیم: آیا آماری قابل قبول درباره تعداد معتادان متجاهر در سطح شهر کرمانشاه وجود دارد؟
مرادی: ماهیت معتاد متجاهر سرشماریپذیر نیست، تعداد معتادان رسمی در استان که در سامانههای مربوط به معتادان در کرمانشاه ثبت شده است، در کمپها حضور داشته یا از مراکز درمانی ترک اعتیاد استفاده کردهاند را میتوان سرشماری کرد، اما به طور کلی آمار قطعی در زمینه معتادان متجاهر در استان وجود ندارد.
طبق آخرین سرشماریها در زمینه اعتیاد 5.9 درصد جمعیت بالای 15 سال استان کرمانشاه دارای اعتیاد هستند، در حالی که میانگین کشوری 5.6 است.
کرمانشاه در شیوع اعتیاد با میانگین کشوری تفاوتی ندارد و تفاوتی که وجود دارد در عمق اعتیاد است، یعنی یک فرد در این استان وقتی در دام اعتیاد میافتد، در زمان بسیار کمتری نسبت به فردی در استانهای دیگر به آخر خط میرسد.
تسنیم: معتادان متجاهر وضعیت سلامت جسمی و روانی خوبی ندارند و با توجه به اینکه این افراد سبب افزایش جرائم و ناامنی در سطح شهر میشوند، آیا برنامهای برای جمعآوری، توانمندسازی و ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به این افراد وجود دارد؟
مرادی: بهطور کلی در استان کرمانشاه برای ترک اعتیاد مراکز ماده 15 و 16 وجود دارد. مراکز ماده 15 کمپهای تمایلی هستند که با رضایت فرد مبتلا به اعتیاد و هزینه شخصی خدمترسانی میکنند که در استان کرمانشاه 28 کمپ تمایلی تحت نظارت بهزیستی وجود دارد.
کمپهای ماده 16 کمپهای اجباری هستند که به معتادین متجاهر اختصاص یافته است و توسط بهزیستی با هزینه دولت اداره میشوند و خدمات بهداشتی و درمانی به این گروه ارائه میدهد.
مشکلی که در زمینه ساماندهی و مدیریت معتادان متجاهر در کرمانشاه وجود دارد ظرفیت کم مرکز نگهداری از این گروه افراد است و در واقع تعداد مراکز نگهداری و ظرفیت مرکز نگهداری در استان با تعداد معتادان متجاهر ناترازی دارد.
در استان کرمانشاه برای نگهداری معتادان متجاهر تنها یک مرکز ماده 16 در سراب نیلوفر با ظرفیت 250 نفر وجود دارد. در برنامهای که طراحی شده قرار بر این است که موضوع مدیریت و نگهداری معتادان متجاهر به صورت منطقهای انجام شود.
در این برنامه شرق، غرب و مرکز استان مراکزی برای نگهداری معتادان متجاهر اختصاص داده میشود، امید است با فعالیت این سه مرکز سرانه پذیرش معتادان متجاهر در کرمانشاه به 1000 نفر افزایش پیدا کند.
تسنیم: معتادان متجاهر برای درمان چه مدت زمانی در کمپهای ماده 16 نگهداری میشوند؟
مرادی: براساس دستورالعملها مدت زمان نگهداری معتادان متجاهر در کمپها سه ماه است که البته یک طرح تحولی در این زمینه از سوی ستاد مبارزه با مواد مخدر طراحی شده و قرار است این گروه تا دو سال در کمپها نگهداری شوند، البته این طرح هنوز به تصویب نرسیده است.
تسنیم: پس از بهبود معتادانی که وارد کمپ ماده 16 میشوند؛ آیا برنامهای برای مدیریت آنها وجود دارد؟ که این برنامه سبب شود تا به اعتیاد باز نگردند و پس از بهبودی در جامعه مفید باشند؟
مرادی: برنامهای که برای معتادان متجاهر طراحی شده صرفاً درمان نیست؛ دغدغه مراکز ترک اعتیاد در استان این است که معتادان مهارتهای زندگی و همچنین مهارتهای شغلی بیاموزند.
در این مراکز جلسات مشاورهای نیز در زمینه عزت نفس و خودشناسی برگزار خواهد شد و برای ورود به جامعه آماده میشوند که این افراد پس از درمان با سلامت روان بتوانند برای جامعه مفید واقع شوند.
در مرکز ماده 16 استان یک کارگاه خراطی برای این افراد ایجاد شده است که با درست کردن لوازم چوبی، همزمان در زمان تکمیل درمان، ضمن کسب مهارت بتوانند برای خود درآمدزایی کنند.
تسنیم: به جز کمپ ماده 16 و کمپهای ماده 15، آیا کمپهای دیگری برای معتادان در استان وجود دارد، حتی کمپهای غیرمجاز؟
مرادی: براساس پیگیریها 40 کمپ غیرقانونی در استان کرمانشاه شناسایی شده است که مجوز قانونی ندارند و با دستور دادستان کرمانشاه در حال جمعآوری و پلمب این مراکز هستیم.
تسنیم: همانطور که گفتید به دنبال ایجاد کمپ برای معتادان متجاهر در شرق و غرب استان هستید. در شرق استان یک مجتمع اشتغال معتادان در شهرستان کنگاور وجود دارد. امروز در چه وضعیتی قرار دارد؟
مرادی: از سال 97 برای کاهش آسیبهای اجتماعی، استاندار وقت دستور داد که مجتمع کنگاور که بلااستفاده بود در اختیار شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر قرار گیرد.
سال 1402 استاندار وقت با فراهم کردن امکانات رفاهی باعث تجهیز شدن این مرکز شد و سال 1403 با رایزنیهایی که با سپاه استان انجام شد، این نهاد برای ایجاد مجتمع جامع توان درمان و صیانت با ظرفیت 250 تا 300 نفر برای نگهداری از معتادان متجاهر توافق کرد.
امسال مجتمع جامع توان درمان و صیانت راهاندازی خواهد شد، این مجتمع دارای یک بخش درمانی و یک بخش اشتغال و کارآفرینی است و از معدود الگوهای کشوری است که در مساحت 22 هکتار اجرایی میشود.
معتادان در این مرکز درمان میشوند و پس از درمان در حوزه اشتغال و کارآفرینی مشغول به فعالیت خواهند شد.مجوزهای استانی این مجتمع از تهران گرفته شده است و در انتظار تصویب در کمیته ماده 16 کشوری است و پس از تصویب تامین اعتبار میشود.
تسنیم: در استان کرمانشاه کمبود زیرساختهای تفریحی، رفاهی و ورزشی احتمال گرایش به مصرف مواد مخدر را در جوانان افزایش داده است. شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر میتواند شهرداری و دستگاههای متولی را به ایجاد امکانات رفاهی و تفریحی برای استان ترغیب کند، آیا بخشها و دستگاههای دیگر در استان همکاری لازم را در زمینه پیشگیری از اعتیاد دارند؟
مرادی: کمبود زیرساختهای تفریحی و رفاهی و عدم وجود ملزومات شادی و نشاط برای جوانان احتمال گرایش به مصرف مواد را افزایش داده و باعث بالا رفتن عمق اعتیاد در استان کرمانشاه شده که نتیجه آن معتاد متجاهر است.
با توجه به عدم وجود ملزومات شادی در استان طبیعی است که کرمانشاه در صدر جدول آمار فقر، بیکاری و اعتیاد در کشور باشد.شهرداری کرمانشاه با وجود داشتن ماموریت قانونی در زمینه جمعآوری و ساماندهی معتادان متجاهر، هیچ گونه کمکی به شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر نکرده است.
در بسیاری از استانهای کشور، شهرداری مراکز ماده 16 را راهاندازی کرده است، اما در استان کرمانشاه گویا شهرداری هیچ گونه مسئولیتی در این زمینه ندارد.
دستگاههای فرهنگی در استان کرمانشاه نیز در زمینه پیشگیری از اعتیاد کم کاری کردهاند، از صدا و سیمای تا تبلیغات اسلامی و آموزش و پرورش که هر کدام در زمینه پیشگیری از اعتیاد وظیفه قانونی دارند، اما این وظیفه را فراموش کردهاند.
اگر در اقدامات پیشگیرانه بر آموزش و پرورش تمرکز شود تاثیرات آن در کمترین زمان ممکن مشاهده خواهد شد ولی متاسفانه خیلی از نهادهای موظف در زمینه پیشگیری از اعتیاد همکاری نمیکنند که در دوره جدید مدیریت شورای هماهنگی پیگیر پاسخگویی آنها هستم.
انتهای پیام/