دوشنبه، 08 اردیبهشت، 1404

فضائل رمضان| اجر تکریم ایتام در ماه مهمانی خدا

به گزارش خبرنگار فرهنگی >>خبرگزاری تسنیم، ماه مبارک رمضان، ماه رحمت، مغفرت و نزول برکات الهی است؛ ماهی که در آن، درهای رحمت الهی به روی بندگان گشوده می‌شود و فرصت مغتنمی برای تقرب به خداوند و کسب رضای او فراهم می‌گردد. روزه‌داری، تلاوت قرآن، دعا و نیایش، از جمله عبادات و اعمال مستحبی این ماه پر فضیلت هستند که موجب رشد معنوی و تزکیه نفس می‌شوند. اما در کنار این عبادات، توجه به نیازمندان و رسیدگی به محرومان جامعه، از جمله ایتام و مستمندان، از مهم‌ترین آداب و سنت‌های پسندیده این ماه مبارک محسوب می‌شود. این کار خیر، علاوه بر کسب رضای الهی، موجب تقویت روحیه همدلی و نوع دوستی در جامعه نیز می‌شود. پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله ضمن بیان برخی آداب و فضائل ماه مبارک رمضان می‌فرماید «وَ تَحَنَّنُوا عَلَی أَیْتَامِ النَّاسِ یُتَحَنَّنْ عَلَی أَیْتَامِکُمْ وَ تُوبُوا إِلَی اللَّهِ مِنْ ذُنُوبِکُمْ»؛ یعنی >>(در این ماه) با یتیمان مردم مهربانی کنید تا بعد از شما با یتیمان شما مهربانی کنند. از گناهان خود به سوی خدا توبه و بازگشت کنید.

در دین اسلام، یاری رساندن به یتیمان از اعمالی است که مورد تأکید فراوان قرار گرفته و دارای فضیلت بسیار بالایی است. خداوند متعال در قرآن کریم بارها به نیکوکاری و احسان به یتیمان اشاره کرده و پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نیز در سنت و سیره خود، اهمیت این عمل خیر را به روشنی نشان داده‌اند. خداوند در آیه 220 سوره بقره در این باره می‌فرماید: «>>یسْأَلُونَک عَنِ الْیتَامَی قُلْ إِصْلاحٌ لَهُمْ خَیرٌ وَإِنْ تُخَالِطُوهُمْ فَإِخْوَانُکمْ؛ از تو درباره یتیمان می‌پرسند، بگو اصلاح کار آنان بهتر است و اگر زندگی خود را با زندگی آن‌ها بیامیزید، آنها برادران دینی شما هستند. همچنین احسان و اکرام ایتام در روایات معصومین علیهم‌السلام به عنوان یکی از با فضیلت‌ترین مراتب نیکی نامیده شده است: «مِنْ أفضَلِ البِرِّبِرُّ الأَیتامِ». پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله درباره نحوه رفتار با ایتام چنین می‌فرماید: «کُن لِلیَتیمِ کَالأَبِ الرَّحیمِ وَ اَعلَمْ اَنّکَ تَزرَعُ کذلِکَ تَحصُدُ؛ >>نسبت به یتیم مانند یک پدر عطوف و مهربان باش و بدان که تو امروز (هرچه) می‌کاری (فردا) آن را درو خواهی کرد. (بحارالأنوار، ج 77، ص 171).

کمک به یتیمان تنها به معنای تأمین نیازهای مادی آنها نیست، بلکه شامل توجه عاطفی، معنوی و تربیت صحیح آنها نیز می‌شود. یاری رساندن به یتیمان، از نشانه‌های ایمان قوی و تقوای الهی است و اجر و ثواب فراوانی را نزد خداوند متعال به همراه دارد. این عمل، موجب خشنودی خداوند و گشایش در کارها و برکت در زندگی فرد می‌شود.

یکی از مهم‌ترین ابعاد یاری رساندن به یتیمان، برقراری ارتباط عاطفی و معنوی با آنهاست. یتیمان به دلیل فقدان یکی از والدین، نیازمند توجه و محبت بیشتری هستند. با ابراز محبت، گفتگو، هدیه دادن و حضور در کنار آنها، می‌توان به آنها احساس امنیت و آرامش داد. همچنین، کمک به تربیت صحیح و آموزش آنها، از جمله فراهم آوردن امکانات تحصیل و آموزش مهارت‌های زندگی، یکی دیگر از جنبه‌های مهم این عمل نیک است. هرگونه یاری رساندن به یتیمان، چه مادی و چه معنوی، اجر و پاداشی عظیم نزد خداوند دارد و در قیامت، شفاعت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله را برای فرد به همراه خواهد داشت.

انتهای‌پیام/

1 ماه پیش

دسته‌بندی‌ها