پنج‌شنبه، 01 خرداد، 1404

حذف یارانه رسما استارت خورد/ + مژده به بازنشستگانی که از لیست یارانه بگیران حذف شدند+ نحوه مشاهده دهک بندی و اعتراض

به گزارش سرویس جامعه ساعد نیوز، دستور روز گذشته رئیس‌جمهور بر تسریع در حذف یارانه سه دهک بالای درآمدی از عزم دولت برای این منظور حکایت دارد. مجلس نیز در این زمینه با دولت همسو است. مطابق لایحه بودجه 1404 مجلس دولت را مکلف کرد تا در سال جاری یارانه نقدی خانوارهای پردرآمد را حذف و منابع آن را به افزایش اعتبار کالابرگ خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی و یا سه دهک پایین درآمدی جامعه اختصاص دهد.

پس از واریز جدیدترین یارانه نقدی 300 هزار تومانی دهک‌های چهارم تا نهم در 31 فروردین 1404 اعداد و ارقام از حذف 436 هزار نفر از دریافت یارانه حکایت داشت. سپس احمد میدری وزیر کار اعلام کرد که در دولت چهاردهم تا کنون یارانه 750 هزار نفر قطع شده که 150 هزار نفرشان مقیم خارج از کشور بودند.

در ماه گذشته نیز اعداد و ارقام ارائه شده توسط سازمان هدفمندی نشان داد که حدود 53 هزار نفر به یارانه‌بگیران دهک‌های اول تا سوم افزوده شده و تعداد آنها از 27 میلیون و 881 هزار و 801 نفر به 27 میلیون و 934 هزار و 557 نفر افزایش یافته است.

البته ورود افراد از یک دهک و ورود به دهک دیگر بر اساس آیتم‌های وسع‌سنجی صورت می‌گیرد که دو بار در سال انجام می‌شود؛ بدین ترتیب که هر دهک از لحاظ جمعیتی همواره ثابت و بطور متوسط شامل 8.5 میلیون نفر است؛ بنابراین در صورتی که در هر مرحله از وسع سنجی افرادی از دهک 10 خارج شده و به دهک های پایین تر بروند، دقیقا معادل تعداد همان افراد از دهک‌های پایین‌تر به دهک 10 اضافه می‌شوند. طبق بند (د) تبصره (17) قانون بودجه کل کشور سال 1402، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف به دهک بندی خانوارها دوبار در سال شده است، لذا دهک خانوار افراد تا دوره دهک‌بندی بعدی غیر قابل تغییر بوده و مجدداً با دریافت داده‌های ثبتی اقتصادی و اجتماعی ارزیابی خواهد شد.

فرآیند حذف یارانه ثروتمندان آن‌طور که مسعود پزشکیان انتظار دارد پیش نمی‌رود. رئیس‌جمهور اخیرا بر تسریع در اجرای تکلیف وزارت تعاون برای حذف یارانه سه دهک بالای درآمدی و تخصیص منابع آن به سه دهک پایین تاکید و خاطرنشان کرد: مشکل اجرای این تکلیف فقدان داده‌های صحیح، دقیق و به‌روز است؛ اما این بهانه و توجیه قابل قبولی برای عدم اجرای تکالیف و قوانین نیست.

در حال حاضر ماهانه 26 هزار و 320 میلیارد تومان (همت) یارانه نقدی از سوی دولت به شکل عمومی پرداخت می‌شود که 11 هزار و 120 میلیارد تومان به دهک‌های اول تا سوم و 15 هزار و 200 میلیارد تومان به دهک‌های چهارم تا نهم اختصاص می‌یابد.

بر اساس آمار بهمن 1403 حدود 51 میلیون نفر در دهک‌های چهارم تا نهم به صورت ماهانه یارانه دریافت می‌کنند. در سال‌هایی هم که از افراد خواسته شد به صورت داوطلبانه از دریافت یارانه انصراف دهند 90 درصد مردم اعلام کردند که می‌خواهند یارانه همچنان به آنها اختصاص یابد. در حالی که نتایج آمارگیری هزینه و درآمد خانوارهای شهری در سال 1402 نشان داد دهک دهم به طور متوسط حدود 590 میلیون تومان خرج کرده‌اند که 13 برابر بیشتر از 47 میلیون تومان هزینه دهک اول است.

شکاف درآمد و هزینه میان اقشار جامعه از سال‌ها قبل دولت و مجلس را بر آن داشت تا نسبت به قطع یارانه ثروتمندان اقدام کنند اما نبود داده‌ها و زیرساخت‌های لازم تا کنون اجازه اجرای کامل این طرح را نداده است.

اخیرا وزارت رفاه، لایحه‌ای دو فوریتی به دولت برای ارسال به مجلس ارائه کرده تا شیوه اجرای تصمیم حذف یارانه دهک‌های بالا شفاف‌سازی شود.

از سوی دیگر طبق گفته میدری، افرادی که یارانه‌شان قطع شده، می‌توانند اعتراض کنند و از آن‌ها خواسته می‌شود که درآمد ماهانه خود را اعلام کنند. اگر پس از بررسی‌ها مشخص شد که افراد اطلاعات درستی ارائه کرده‌اند و زیر سقف تعیین‌شده درآمد دارند، یارانه آن‌ها بازگردانده خواهد شد اما اگر اطلاعات غلط داده باشد پیشنهاد وزارت کار این است که دیگر مشمول هیچ نوع یارانه‌ای ازجمله دریافت وام یا زمین یارانه‌ای نشوند و در همه کشورها، ارائه اطلاعات نادرست به دولت مجازات سنگینی دارد.

در سال‌های گذشته پرداخت یارانه برای همه مشمولان، بیستم هر ماه انجام می‌شد؛ اما از بهمن‌ماه سال 1402 پرداخت‌ یارانه براساس زمان‌بندی انجام می‌شود. بدین‌ترتیب مستمری مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور بیستم هرماه، یارانه نقدی و معیشتی خانوار دهک‌های یک تا سه به مبلغ 400 هزار تومان به ازای هر نفر بیست و پنجم هر ماه، یارانه نقدی و معیشتی سایر خانوارهای مشمول به ازای هر نفر 300 هزار تومان سی‌ام هر ماه و یارانه دارو و هزینه حمل‌ونقل و ذخیره‌سازی سوخت، از ابتدای ماه واریز می‌شود.

تا کنون هفت میلیون نفر از افراد غیرنیازمند از لیست دریافت یارانه خارج شده‌اند که طبق قانون باید این عدد به 18 میلیون نفر برسد؛ برنامه‌ای که در قالب لایحه بودجه 1404 در کمیسیون اجتماعی مجلس با حضور رییس مجلس و وزیر کار در دستور کار قرار گرفت و به نظر می‌رسد عزم دولت و مجلس برای اجرای آن جدی است.

سیده طیبه حسینی، سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها، در یک گفتگوی تفصیلی، خبرهای امیدبخشی برای بازنشستگان ارائه کرد. او به اقدامات مهم سازمان در خصوص دهک‌بندی خانوارها و پاسخ به یکی از چالش‌های اصلی در این زمینه پرداخته است.

تعامل گسترده روابط عمومی با جامعه یارانه‌بگیر

حسینی بیان داشت که روابط عمومی سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها نه تنها یک نهاد اطلاع‌رسانی، بلکه پلی کلیدی بین مردم و سیاست‌گذاران است. این مجموعه، در سطح اداره‌کل، تعامل مستمر و مستقیم با جامعه 80 میلیونی یارانه‌بگیر دارد و نقش مهمی در اطلاع‌رسانی و دریافت بازخوردهای مردمی ایفا می‌کند.

کارکردهای دوگانه، مسئولیت‌های گسترده

وی افزود: در حال حاضر، یارانه نقدی ماهیانه بین 300 تا 400 هزار تومان به دهک‌های اول تا نهم تخصیص می‌یابد. این وظیفه، نه تنها بر اطلاع‌رسانی و شفافیت تمرکز دارد، بلکه موجب تعامل و پیوند بین مطالبات عمومی و تصمیم‌گیری‌های کلان اقتصادی شده است.

انتقال دغدغه‌های مردم به مسئولان

به گفته سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها، روابط عمومی، پل ارتباطی مناسبی برای انتقال دغدغه‌های واقعی مردم به مسئولان است. این جریان اطلاعاتی دوسویه منجر به اصلاح و بهبود فرآیندها همچنین تدوین سیاست‌های حمایتی جدید می‌شود که در نهایت به اهداف عدالت اجتماعی کمک می‌کند.

رسیدگی به اعتراضات دهک‌بندی

حسینی از چالش‌هایی مانند تعیین دهک‌های درآمدی و تأثیر فرزندان مستقل بر دهک خانوار صحبت کرد. در این راستا، سازمان هدفمندی یارانه‌ها سامانه خدمات غیرحضوری به نشانی (https://sl.hadafmandi.gov.ir) را طراحی کرده است تا سرپرستان خانوار بتوانند اعتراض و اصلاحات مربوط به ساختار خانوار خود را ثبت کنند. این درخواست‌ها توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بررسی و دهک‌بندی جدید اعمال می‌شود.

ارتقای دقت و عدالت

این روش با رویکردی داده‌محور طراحی شده است تا عدالت در تخصیص یارانه‌ها برقرار باشد. این سیستم، با احراز استقلال مالی فرزندانی که درآمد مستقل دارند، از انحرافات احتمالی جلوگیری کرده و دهک خانوارها را واقعی‌تر محاسبه می‌کند.

شفافیت در فرآیندها

تمامی این اقدامات به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری انجام می‌شود. سرپرستان خانوار پس از ثبت درخواست، می‌توانند از وضعیت آن اطلاع پیدا کنند و نتیجه بررسی از طریق پیامک به متقاضی اعلام خواهد شد.

دقت در حذف خانوارهای غیرمشمول

سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها با استفاده از پایگاه داده‌های رفاه ایرانیان، داده‌های اقتصادی مانند تراکنش‌های بانکی، حقوق دریافتی و مالکیت خودرو را بررسی می‌کند تا دهک‌بندی‌ها با دقت بیشتری انجام شود. خانواده‌هایی که از دهک‌بندی خود ناراضی‌اند، می‌توانند درخواست بازنگری را ثبت کنند که در بیشتر موارد منجر به بازگشت یارانه‌ها شده است.

قابل توجه بازنشستگان

سیده طیبه حسینی در پی پرسش‌های مکرر برخی بازنشستگان و مستمری‌بگیران سازمان تأمین اجتماعی مبنی بر قطع یارانه، گفت: علت اصلی این مسئله، ارزیابی مجموع دارایی و درآمد خانوار در سامانه‌های مربوطه است. بر اساس این اعلام، امکان قطع یارانه برای بازنشستگان نیز وجود دارد، به‌ویژه در مواردی که یکی از اعضای خانوار دارای تراکنش مالی بالا، دارایی قابل‌توجه یا خودروی خارجی باشد.

وی در گفت‌وگو با مهر افزود: در بسیاری از موارد، وجود فرزندانی با وضعیت اقتصادی مناسب در زیرمجموعه خانوار باعث ارتقای دهک اقتصادی کل خانواده شده و در نتیجه، یارانه آن خانوار قطع شده است.

حسینی در ادامه بیان کرد: در همین راستا، سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها فرآیندی را برای اصلاح این وضعیت پیش‌بینی کرده است. فرزندان بالای 18 سال که مدعی استقلال اقتصادی هستند، می‌توانند با مراجعه به سامانه خدمات غیرحضوری سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها، درخواست خروج از خانوار والدین خود را ثبت کنند.

وی با بیان اینکه پس از ثبت درخواست، امکان ورود به سامانه NCR سازمان ثبت‌احوال برای متقاضی فراهم می‌شود گفت: در این سامانه، علت درخواست خروج از خانوار باید به‌صورت مشخص با عنوان وسع اقتصادی ثبت شود. اطلاعات این فرد سپس توسط پایگاه رفاه ایرانیان وابسته به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بررسی می‌شود.

سخنگوی سازمان هدفمندی یارانه‌ها در ادامه بیان کرد: در صورتی که استقلال مالی فرد تأیید شود، به‌عنوان یک شخص مستقل از خانوار والدین جدا شده و دهک اقتصادی جدیدی برای وی در نظر گرفته می‌شود. به‌تبع آن، خانوار والدین نیز با کاهش در مجموع دارایی و درآمد، ممکن است به دهک پیشین بازگردند و مشمول دریافت مجدد یارانه شوند.

وی در پایان تاکید کرد: این اقدام، با هدف بازگرداندن حق برخورداری از یارانه به خانوارهایی که به‌واسطه شرایط اقتصادی افراد غیرمستقیم دچار حذف شده‌اند، انجام می‌پذیرد. اطلاع‌رسانی گسترده در این زمینه به‌زودی از سوی دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط آغاز خواهد شد.

برای اطلاع از وضعیت یارانه و دهک بندی خانوار چه کنیم؟

برای مشاهده دهک درآمدی خانوار و وضعیت دریافت یارانه نقدی یا کالابرگ، به سامانه حمایت به نشانی https://hemayat.mcls.gov.ir مراجعه کرده و با ورود شماره همراه و کد ملی سرپرست خانوار، جزئیات مرتبط را مشاهده کنید

ورود به سامانه جدید اعتراض به دهک بندی یارانه

دولت و وزارت رفاه، علاوه بر سامانه اعلام نیاز یارانه نقدی که از طریق آدرس refahi.ir، در دسترس است، اقدام به راه اندازی سامانه ای جدید، تحت عنوان سامانه اعتراض به دهک بندی یارانه نموده اند تا اشخاصی که دهک بندی آن ها، تغییر کرده و به همین سبب، مشمول انواع یارانه حمایتی، اعم از یارانه نقدی یا معیشتی و ...، نمی گردند، از طریق آن، اعتراض به دهک بندی خود را ثبت کرده و در مراحل بعدی، اقدام به پیگیری نتیجه و استعلام با کد ملی آن نمایند.

نام سامانه جدید اعتراض به دهک بندی یارانه که با نام سامانه جامع رفاه ایرانیان اعتراض به دهک بندی نیز شناخته می شود؛ سامانه حمایت معیشتی بوده که با جستجوی آدرس hemayat.mcls.gov.ir، در دسترس متقاضیان خواهد بود و علاوه بر امکان ثبت اعتراض به دهک بندی و درخواست بررسی، امکان پیگیری نتیجه اعتراض به دهک بندی و استعلام آن را نیز، فراهم می آورد. به منظور ورود به سامانه جدید اعتراض به دهک بندی یارانه شخص باید در مرورگر خود سایت hemayat.mcls.gov.ir را وارد نموده و گزینه ورود به سامانه حمایت را برگزیند.

class="r-img-ratio">>

سپس شخص باید گزینه نوع شخصیت خود را انتخاب کرده و اطلاعات لازم را درج نماید.

class="r-img-ratio">>

شایان ذکر است، ثبت اعتراض به دهک بندی، از طریق سامانه جدید اعتراض به دهک بندی یارانه، یا همان سامانه حمایت معیشتی hemayat.mcls.gov.ir، باید توسط سرپرست خانوار صورت گیرد و انجام موفق این امر، مستلزم عضویت در پنجره ملی خدمات دولت هوشمند، می باشد. سامانه اعتراض به قطع یارانه نیز همین سایت است.

9 ساعت پیش

دسته‌بندی‌ها