به گزارش سرویس تاریخ ساعد نیوز به نقل از فرادید، یکی از مهمترین کشفیات این کاوش، شناسایی ساختمانی به نام «خانه زندگی» است؛ یک مدرسه-معبد که برای نخستین بار بهعنوان مدرکی فیزیکی از یک نهاد آموزشی در معبد رامسیوم کشف شده است. این مدرسه که وجود آن پیشتر تنها در نظریههای مصرشناسان مطرح شده بود، اکنون همراه با گنجینهای از آثار باستانی از زیر خاک بیرون آمده است.
class="r-img-ratio">>
گنجینۀ یافت شده در این ساختمان شامل نقاشیهای دانشآموزان مصرباستان و تکههایی از اسباببازیهای آموزشی و ابزارهای یادگیری کهن میشود. این یافتهها نشان میدهد که معبد رامسیوم (که بیش از 3200 سال قبل و در زمان حکومت خود رامسس دوم ساخت آن آغاز شد) فقط مکانی مذهبی نبوده، بلکه بهعنوان یک مرکز پویا برای آموزش و انتقال دانش نیز عمل میکرده است.
class="r-img-ratio">>
گسترۀ این کشفیات فراتر از بُعد آموزشی است. باستانشناسان زیرساختهای اقتصادی گستردهای را در این مکان کشف کردهاند، از جمله انبارها و زیرزمینهایی که برای نگهداری روغن زیتون، عسل و شراب استفاده میشده است. وجود برچسبهایی روی ظروف شراب نشان میدهد که معبد بهطور فعال بهعنوان یک انبار شراب نیز عمل میکرده است. همچنین کشف کارگاههای نساجی، سنگتراشی، آشپزخانهها و نانواییها، تصویری از یک مجموعه خودکفا را ترسیم میکند که نهتنها نیازهای کارکنان معبد را برطرف میکرده، بلکه به جامعه اطراف نیز خدمات میرسانده است.
class="r-img-ratio">>
در بخش شرقی معبد دفاتر اداری نیز کشف شدهاند که حاکی از وجود ساختارهای پیشرفته مدیریتی هستند. این دفاتر نشان میدهند که کارمندان مسئول سازماندهی تولید و توزیع کالاها بودهاند و این موضوع بار دیگر نقش چندگانه معبد را بهعنوان مرکز مدیریت، اقتصاد و خدمات اجتماعی تأیید میکند.
از دیگر یافتههای مهم، مجموعهای از آرامگاهها مربوط به دوران میانهی سوم مصر است که شامل ابزارهای تدفینی و بقایای انسانی در شرایطی بسیار خوب بودند. همچنین، بازکاوی آرامگاه «سحوتپ-ایب-رع» از دوره پادشاهی میانه، لایهای تازه به تاریخ پیچیده و طولانی این مکان افزوده و تداوم آیینهای تدفینی در طی قرون مختلف را نشان میدهد.
با ادامه تحقیقات در رامسیوم، هر روز ابعاد تازهتری از این مجموعه تاریخی روشن میشود. اکنون روشن شده که رامسیوم تنها یک معبد مذهبی نبوده، بلکه نمونهای کوچک از زندگی در مصر باستان بوده است؛ جایی که آموزش، اقتصاد و اداره امور عمومی بهصورت درهمتنیده در آن جریان داشتهاند.
class="r-img-ratio">>
رامسس دوم که بود؟
رامسس دوم که با نام «رامسس کبیر» نیز شناخته میشود، از سال 1279 تا 1213 قبل از میلاد سلطنت کرد، علاقه زیادی به بناهای تاریخی داشت. در زمان او بیشترین ساختمانها و بناهای معماری مطرح مصر باستان ساخته شدند. بناهایی که بسیاری از آنها هنوز هم در مصر در دسترس هستند.
تابوت اصلی رامسس دوم، قدرتمندترین فرعون مصر باستان، بیش از 3 هزار سال بعد از مرگش کشف شد. این یافته مهم توسط باستانشناسان و پس از بررسی دوباره یک تابوت مرموز گرانیتی در زیر یک صومعه که در ابتدا تصور میشد متعلق به یک کاهن اعظم است شناسایی شد.
فردریک پیرودو مصرشناس دانشگاه سوربن که هدایت این تیم باستانشناسی را بر عهده داشت با رمزگشایی حکاکیهای روی سنگ، تابوت رامسس دوم را شناسایی کردند.
مومیایی رامسس دوم در سال 1881 میلادی درحالی کشف شد که در یک تابوت ساده چوبی قرار داشت که به نظر میرسید موقتاً در آن قرار داده شده تا یک مکان مناسبتر برای مومیاییاش آماده شود.
در ابتدا گمان میرفت که او در یک تابوت طلایی باشد که در دوران باستان دزدیده شد و به جایش یک تابوت مرمرین قرار گرفت (که بعداً تخریب شد). بقایای این تابوت مرمری در یک تابوت بزرگ گرانیتی قرار داده شد که متعاقباً توسط «منخپره»، کاهن اعظم، در حدود 1000 سال قبل از میلاد برای استفاده مجدد به سرقت رفت.
حالا تحقیقات جدید نشان میدهد که تابوتی که در سال 2009 میلادی در ابیدوس، یکی از تاریخیترین شهرهای مصر علیا، کشف شد در اصل بخشی از تابوتدان «رامسس دوم» بوده است.
مجسمه رامسس دوم
مجسمهای است که از یک تکه از گرانودیوریت، سنگ آذرین دانهدرشت شبیه به گرانیت تراشیده شده است. این همان مادهای که برای ساخت سنگ معروف «روزتا» که بعداً در سال 196 قبل از میلاد ساخته شد، مورد استفاده قرار گرفت.
مجسمه «رامسس دوم» در ابعاد واقعی انسان ساخته شده است و 196 سانتیمتر ارتفاع، 105 سانتیمتر عمق و 70 سانتیمتر عرض دارد. این مجسمه، فرعون نشسته را در حالی به تصویر کشیده است که سربند سلطنتی و گردنبند پهنی بر سر و گردن دارد، با دست راست خود عصایی را نگه داشته و لباس تشریفاتی و سندل به تن دارد.
class="r-img-ratio">>
class="r-img-ratio">>