به گزارش روز چهارشنبه ایرنا از روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، شهرام فداکار با اعلام خبر نخستین دور پایش سال ۱۴۰۴ از بسترهای مصنوعی مرجانی در اطراف جزایر خارگ و خارگو، اظهار کرد: نتایج بهدستآمده از این پایش نشان میدهد که مرجانهای کاشته شده بر روی سازههای مصنوعی در وضعیت بسیار مطلوبی قرار دارند این در حالی است که در ۲ سال گذشته، تغییرات اقلیمی تهدیدی جدی برای اکوسیستمهای دریایی محسوب میشد، اما خوشبختانه این بسترهای احیایی، تابآوری مناسبی از خود نشان دادهاند.
وی افزود: تداوم این روند و مشاهده سلامت مرجانها، نویدبخش آغاز پراکنش طبیعی لاروها و گسترش مرجانها بر روی بسترهای طبیعی منطقه در آینده نزدیک است که میتواند به تسریع روند احیای زیستگاههای مرجانی کمک زیادی کند.
فداکار همچنین با اشاره به برنامههای توسعهای دفتر حفاظت از زیستبومها و سواحل دریایی در سال جاری گفت: امسال این اقدام موفق در سایر جزایر کشور نیز ادامه خواهد یافت و با جلب مشارکت صنایع مستقر در نواحی ساحلی و همکاری کارشناسان غواص سازمان محیط زیست، تلاش خواهیم کرد فشارهای وارده بر زیستگاههای حساس دریایی ناشی از آلودگیها، تخریبها و تغییرات اقلیمی را کاهش دهیم، این رویکرد بینبخشی و مشارکتمحور، یکی از اصول کلیدی در حفاظت مؤثر و پایدار از تنوع زیستی دریایی است.
پایش و احیای زیستگاههای مرجانی از جمله اولویتهای راهبردی سازمان حفاظت محیط زیست در راستای تحقق سیاست های کلی ابلاغی و اهداف ملی به ویژه بند (ت) ماده (۶۰) قانون برنامه هفتم پیشرفت و نیز تعهدات بینالمللی در حفاظت از محیط زیست دریایی به شمار میرود.
به گزارش ایرنا، آبسنگ های مرجانی یا همان سنگ فرش های مرجانی کف دریاها و اقیانوس ها از قدیمیترین و غنیترین موجودات زنده بر روی زمین هستند، آبسنگ ها یکی از مهمترین، ظریف ترین و متنوع ترین اکوسیستمهای آبی اند که شکلگیری آنها به زمان زیادی نیاز دارد و نقش بسیار مهمی در سلامت محیط زیست و آب و هوای کره زمین دارند.
آبسنگ مرجانی نسبت به افزایش دما بسیار حساس و شکننده اند اما آبسنگ های مرجانی خلیج فارس در شرایط بسیار سخت اکولوژیکی از لحاظ دما، شوری و کدورت قرار دارند و در این شرایط نیز به حیات خود ادامه می دهند، حدود ۱۱۱ گونه مرجانی در خلیج فارس شناسایی شده که ١٠٣ گونه آن در جزایر ایرانی خلیج فارس وجود دارد از این رو خلیج فارس یکی از زیستگاه های مهم و حایز اهمیت آبسنگ ها است.
طی چند سال گذشته فعالیت های انسانی مانند صید و صیادی، غواصی، گردشگری دریایی، آلودگی های نفتی و قاچاق به عنوان عوامل انسانی و از سوی دیگر گرمایش زمین به عنوان عامل طبیعی بخش زیادی از آبسنگ های مرجانی خلیج فارس را از بین برده و به اصلاح دچار سفید شدگی شده اند بر این اساس سازان حفاظت محیط زیست برای حفاظت از این اکوسیستم ارزشمند اقدام به کاشت قلمه های مرجان ها در جزایر مختلف کرده که نتایج نشان می دهد موفقیت آمیز بوده است.
، بر اساس آمار سازمان حفاظت محیط زیست در حدود ٢٠ سال گذشته حدود هزار هکتار از مناطق آبسنگ های مرجانی خلیج فارس در ایران به طور کامل از بین رفته است.