همایش روز بزرگداشت فردوسی و پاسداشت زبان فارسی در مشهد برگزار شد

همایش روز بزرگداشت فردوسی و پاسداشت زبان فارسی در مشهد برگزار شد

 مشهد- ایرنا- همایش روز بزرگداشت فردوسی و پاسداشت زبان فارسی روز دوشنبه و با حضور جمعی از پژوهشگران ادبی و هنر دوست در مشهد برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، یک شاهنامه پژوه و نویسنده ادبی در این همایش در خصوص دانش زندگی در منظومه فکری فردوسی گفت:در بین متون ادب فارسی، شاهنامه جزو آثاری است که به زندگی نگاه مثبت و همه جانبه اشاره دارد و ما برای زیستن همراه با سربلندی باید آن را از کتاب شاهنامه بیاموزیم.

حمیدرضا نویدی‌ مهر افزود: هزار سال از نگارش این کتاب گذشته است و هنوز هم به آن رجوع می شود و در دوره معاصر، هنوز هم شاهنامه برای ما آموزه های بسیاری دارد که باید به آن توجه شود. شاهنامه با این که از جنگ ها روایت میکند ولی به صلح، گفت گو و زندگی اشاره دارد و زندگی انسان را همواره با آزادگی می داند که جزو مرام ایرانیان است.

این محقق ادبی گفت: شاهنامه به ایرانیان هویت داده و در تغییر سرنوشت یک ملت نقش آفرین بوده است و مثل شاهنامه در هیچ کشور دنیا دیده نمی‌شود. عصر ما، زمانه حماسه است و با حماسه، روح آزادگی که نیاز ایرانیان است را برای امروز ما آموزش می دهد تا حکمت زندگی را فرا گیریم.

نویدی مهر افزود: روحیه توحید و یکتاپرستی در شاهنامه وجود دارد و پهلوانان ایرانی خدا باورند و فردوسی با ابیات آسمانی و با شکوه خود، سپاس خداوند را به جای می‌آورد. او به نیکی و تکریم انسان نیز اشاره دارد و می‌گوید به همنوع خود نیکی کنید و دلی را نشکنید تا رستگار شوید.

وی اضافه کرد: شاهنامه در ستایش خرد و خردمندی است و فردوسی خرد را جان آدمی می داند و معتقد است دلی که با خرد آمیخته است، مانند گنج بزرگی است که در اختیار انسان قرار دارد. استفاده از خرد، چشم و چراغ زندگی انسان عاقبت اندیش است و انسان بی‌دانش‌ بهتر است سکوت کند و سخن نگوید.

این پژوهشگر ادبی گفت: در دنیای امروز، مهرورزی و عاشقی نسبت به انسان پسندیده است و با تلاش بسیار باید اندوه مردم را کم کرد و شادی را به عنوان دانش زندگی برای مردم آورد.

نویدی مهر افزود: جوانان امروز ما به شادی و امید نیاز دارند و اگر آن را نداشته باشند، افسرده خواهند بود و از این رو فردوسی به شادی جمعی اشاره دارد و تاکید می‌کند که نباید غم به دل راه داد.

ادبیات تعلیمی در شاهنامه

یک سینماگر و محقق ادبی نیز در این نشست با اشاره به روایت کشته شدن سهراب به دست رستم گفت: شاهنامه دارای یک ادبیات تعلیمی است و زمانی که می خواهیم رفتارشناسی اجتماعی را در شاهنامه بررسی کنیم، شاهد نمونه های بسیاری هستیم که اکنون کمتر به آن توجه می شود.

کوروش آذینی‌فر افزود: فرهنگ مهر، عشق و بی نیرنگی در شاهنامه موج می‌زند ولی به آن توجهی نمی‌شود و حال آن شاهنامه نماد پیوند انسان ها و مهرورزی است ولی در فیلم های سینمایی ما کمتر احترام نسبت به بزرگتر دیده می شود و مثلا حتی به جای حرمت سفره غذا، تمام مشکلات خانواده در سر سفره بیان می‌شود.

وی با اشاره به این که تاریخ کشور ما به واسطه شاهنامه آمیخته با فرهنگ چندین هزار ساله شده است ادامه داد: جهان ما آن گونه که شاهنامه می گوید باید همراه با شادی و احترام نسبت به دیگران باشد که به این امر کمتر توجه شده است و گاهی برخی افراد، از اخلاق اهورایی و یکتا پرستی نیز دور شده اند.

در پایان این همایش از نسخه خوشنویسی دست نویس داستان بیژن و منیژه به خط شاهین برجسته ثانی رونمایی شد.

شاهین برجسته که از شاگردان استاد علی اکبر اسماعیلی قوچانی است در خصوص این نسخه گفت:این اثر در۲۲۰ صفحه همراه با تذهیب و در طول ۶ ماه به نگارش در آمده است.

وی افزود: این نسخه دست نویس شامل یک صفحه چلیپا و در صفحه مقابل ۱۰ خط نستعلیق به نگارش در آمده است.

 

 منبع خبر

از بین اخبار