به گزارش ایرنا، «رافائل گروسی» در گفتوگو با روزنامه آرژانتینی «لا ناسیون» با اشاره به استمرار حضور آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران تأکید کرد که بازرسیها از تأسیسات هستهای ایران هرگز متوقف نشده و این نهاد بهعنوان تنها مرجع دارای مأموریت رسمی در چارچوب معاهده منع اشاعه، همواره در حال انجام وظایف خود در این کشور است.
وی با تکرار ادعاهای سیاسی درباره برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان مدعی شد: «ما در ایران هستیم و بازرسیها هرگز متوقف نشدهاند. مشکل اینجاست که نقاط خاکستری زیادی وجود دارد، زیرا ایران هیچگاه بهطور کامل مسائل را توضیح نمیدهد. ابهامهایی وجود دارد. اما بههرحال ما تنها سازمانی هستیم که مأموریت رسمی بازرسی در ایران داریم.»
گروسی در ادامه با اشاره به تلاشهای صورتگرفته برای حفظ مسیر تعامل با ایران افزود: «من در تماس دائم با وزیر امور خارجه ایران، عباس عراقچی، هستم. او میگوید که هدفشان رسیدن به همان چیزی است که ما بهدنبال آن هستیم. باید تلاش کنیم که این خطوط به هم نزدیک شوند.»
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین در پاسخ به پرسشی پیرامون اتهامپراکنیهای رژیم صهیونیستی و ادعای حمله به تأسیسات هستهای ایران گفت: «اسرائیل بارها اعلام کرده که دستیابی ایران به سلاح هستهای را تهدیدی وجودی تلقی میکند. در مقابل، وجود یک روند گفتوگو و مذاکره را بسیار مهم میدانم. همه درباره ایران صحبت میکنند، اما تنها ما در ایران حضور داریم و فعالیتهای هستهای این کشور را از نزدیک رصد میکنیم.»
وی ادامه داد: «من با استیو ویتکوف، نماینده دولت ترامپ در منطقه، در تماس هستم و سعی داریم اطلاعات و دانستههای خود را درباره ایران در اختیار او قرار دهیم. آنچه اهمیت دارد این است که روند دیپلماتیک ادامه یابد.»
گروسی با تأکید بر اینکه راهحل مسئله هستهای ایران نظامی نیست، تصریح کرد که «حمله نظامی ممکن است به درگیری گستردهتری منجر شود و لزوماً مشکل اصلی را حل نکند. اگر مسئله اصلی ظرفیت بالقوه ایران برای تولید سلاح هستهای باشد، حتی یک عملیات بسیار مخرب هم احتمالاً نتواند کل زیرساخت را از بین ببرد و ممکن است ایران توان بازسازی آن را داشته باشد.»
وی با تاکید بر اینکه «ایران کشوری بزرگ و ثروتمند است» افزود: «اگر ما بتوانیم نگرانیها درباره احتمال دستیابی این کشور به سلاح هستهای را برطرف کنیم، گام بزرگی برای ثبات در خاورمیانه برداشتهایم.»
گروسی خاطرنشان کرد: «من بهعنوان دیپلماتی با ۴۰ سال سابقه، همواره معتقدم که امکان رسیدن به توافق وجود دارد. این سخن را نه از روی سادگی، بلکه بر اساس روند مذاکراتی میگویم که در حال پیگیری آن هستیم و امیدوارم نهایتاً به ثبات منجر شود.»
به گزارش ایرنا، برنامه صلحآمیز هستهای ایران همواره تحت فشارهای سیاسی و اتهامات بیاساس غرب قرار داشته است. پیش از برجام، کشورهای غربی با امنیتیسازی این موضوع، تلاش کردند با ابزار تحریم و تهدید نظامی علیه ایران اقدام کنند، اما بستهشدن پرونده «ابعاد احتمالی نظامی» (PMD) در سال ۱۳۹۴ این بهانه را از میان برداشت.
ایران پس از امضای برجام به تمامی تعهدات خود پایبند ماند، اما آمریکا در سال ۱۳۹۷ بهطور یکجانبه از توافق خارج شد و اروپا نیز نتوانست تعهدات خود را اجرا کند. در نتیجه، ایران در چارچوب حقوق برجامی خود، گامهایی در کاهش تعهدات برداشت. مذاکرات احیای برجام در سال ۱۴۰۰ نیز بهدلیل تعلل و زیادهخواهیهای غرب به نتیجه نرسید.
با این وجود، ایران همچنان به تعامل دیپلماتیک و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه داده و تأکید کرده است که در صورت بازگشت طرفهای مقابل به تعهدات خود، آماده توافق است. مذاکرات اخیر با ایالات متحده در عمان و رم، گفتوگوها با تروئیکای اروپایی در ژنو و جلسات سهجانبه در پکن نیز نشاندهنده تمایل تهران به حلوفصل موضوع از طریق دیپلماسی، مشروط به ارائه ضمانتهای واقعی برای رفع تحریمهاست.