صف‌آرایی قدرت‌های اروپایی در لندن؛ طرحی تازه برای امنیت در سایه جنگ اوکراین

صف‌آرایی قدرت‌های اروپایی در لندن؛ طرحی تازه برای امنیت در سایه جنگ اوکراین

 لندن – ایرنا – قدرت‌های اروپایی در نشستی ویژه در لندن، ضمن ابراز نگرانی از ادامه جنگ اوکراین، طرح تازه‌ای را برای تقویت توان دفاعی جبهه کی‌یف و بازتعریف ساختار امنیتی اروپا ارائه کردند؛ اقدامی که از نگاه ناظران، گامی به سوی ایجاد یک جبهه امنیتی جدید در قاره اروپا محسوب می‌شود.

به گزارش ایرنا، در این نشست که روز دوشنبه ۱۲ مه (۲۲ اردیبهشت) با حضور وزرای خارجه فرانسه، آلمان، ایتالیا، لهستان، اسپانیا، انگلیس و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا «کایا کالاس» برگزار شد، طرف‌ها از ادامه حملات روسیه به مناطق غیرنظامی اوکراین ابراز نگرانی کرده و ضمن ابراز همبستگی با مردم اوکراین، بر ضرورت توقف درگیری و آغاز گفت‌وگوهای صلح تأکید کردند.

در بیانیه پایانی این نشست که یک نسخه آن در تارنمای دولت اسپانیا منتشر شد، آمده است: «ما همراه با اوکراین خواستار برقراری آتش‌بس فوری، کامل و بدون پیش‌شرط به مدت ۳۰ روز هستیم تا زمینه برای مذاکرات درباره صلحی عادلانه، جامع و پایدار فراهم شود.» با این حال، شرکت‌کنندگان در نشست تأکید کردند که هرگونه توافق صلح باید مبتنی بر منشور سازمان ملل و تضمین حق اوکراین برای دفاع از خود در برابر هرگونه حمله آینده باشد.

در بخش دیگری از این بیانیه، کشورهای شرکت‌کننده با اشاره به اقدامات آمریکا برای پیشبرد گفت‌وگوهای صلح اوکراین، ادعا کردند که تاکنون «روسیه هیچ نشانه‌ای از تمایل جدی برای پیشرفت در مذاکرات نشان نداده است» و این کشور باید «بدون تأخیر» در مسیر دیپلماسی گام بردارد.

در بعد نظامی، حاضران در نشست لندن اعلام کردند که در حال کار بر روی ابتکاراتی برای تقویت توانمندی‌های ارتش اوکراین، بازسازی ذخایر مهمات و تجهیزات و افزایش ظرفیت تولید دفاعی هستند. یکی از پیشنهادهای کلیدی مطرح‌شده، ایجاد ائتلافی از به اصطلاح نیروهای «اطمینان‌بخش» در سه حوزه هوایی، زمینی و دریایی برای افزایش اعتماد به صلح احتمالی و پشتیبانی از ساختار دفاعی اوکراین است.

شرکت‌کنندگان همچنین اعلام کردند که در کنفرانس بازسازی اوکراین که قرار است در ماه ژوئیه در رم برگزار شود، تعهدات تازه‌ای را در حوزه بازسازی و حمایت اقتصادی از این کشور مطرح خواهند کرد. هدف از این تعهدات، ایجاد پیوندی بین امنیت آینده اوکراین و توسعه یک اقتصاد پویا در این کشور عنوان شده است.

در بخش تحریم‌ها نیز دیپلمات‌های اروپایی وعده دادند که برای کاهش توان روسیه در ادامه جنگ، اقدامات تازه‌ای برای محدود کردن درآمدهای کرملین، مختل‌سازی فعالیت «ناوگان سایه» نفت‌کش‌های روسی، تقویت سقف قیمت نفت صادراتی و قطع واردات انرژی از روسیه انجام دهند. در این بیانیه تأکید شده است که دارایی‌های دولتی روسیه در اروپا «تا زمان پایان جنگ و پرداخت غرامت» مسدود باقی خواهد ماند.

در بخش دیگری از بیانیه، شرکت کنندگان ادعا کردند که ناتو همچنان «ستون امنیت و ثبات اروپا» است و بر ضرورت حفظ انسجام فراآتلانتیکی و افزایش سهم کشورهای اروپایی در دفاع جمعی تأکید شد. آن‌ها از تقویت همکاری‌های نهادینه میان ناتو، اتحادیه اروپا و همچنین گسترش روابط امنیتی دوجانبه میان لندن و بروکسل نیز سخن گفتند.

از دید ناظران، نشست لندن نماد بارزی از تلاش اروپا برای شکل‌دهی به یک راهبرد امنیتی مستقل، البته هم‌راستا با آمریکا، اما نه الزاماً وابسته به آن بود. در حالی که نگرانی‌ها درباره کاهش نقش واشنگتن در ناتو و اولویت‌های نامشخص دولت دونالد ترامپ در حال افزایش است، کشورهای اروپایی با چنین ابتکاراتی سعی دارند ساختار امنیتی خود را چه از منظر بازدارندگی در برابر روسیه، چه در حوزه صنعتی و اقتصادی بازتعریف کنند.

ساعاتی پیش رسانه‌های انگلیس گزارش دادند که لندن و بروکسل در آستانه شکل‌دهی به عمیق‌ترین همگرایی نظامی پس از برگزیت قرار دارند؛ توافقی که گفته می‌شود هفته آینده رونمایی خواهد شد و زمینه مشارکت نیروهای نظامی انگلیس در عملیات‌های اروپایی حتی خارج از ساختار ناتو را فراهم می‌کند.

 

 منبع خبر