پروازِ شادی‌بخش

پروازِ شادی‌بخش

 ساری- ایرنا- امسال در حالی شعار روز جهانی پرندگان «حمایت از پرندگان در فضاهای شهری» نامگذاری شد که صاحبنظران محیط زیست بر این باورند در صورت ایمن‌سازی تالاب ها و پارک های موجود در فضاهای شهری، پرواز پرندگان مهاجر در فصل های مختلف از جمله بهار بر فراز آسمان مازندران پیام آوران شور و نشاط برای شهروندان است.

به گزارش ایرنا، ۱۰ ماه می میلادی برابر با ۲۰ اردیبهشت ماه خورشیدی به عنوان روز جهانی پرندگان مهاجر نامگذاری شد و این روز در ۱۲۰ کشور دنیا با برگزاری مراسم های مختلف گرامی داشته می شود.

امسال روز جهانی پرندگان با نامگذاری و شعار «حمایت از پرندگان در فضاهای شهری» نامگذاری شد که کارشناسان حیات وحش و محیط زیست این امر را عاملی در بیان اهمیت حضور پرندگان در فضاهای شهری برشمردند.

بر اساس توافقات انجام شده حفاظتی ذیل برنامه های سازمان ملل از سال ۲۰۰۶ دهم ماه می برابر با ۲۰ اردیبهشت به عنوان روز جهانی پرندگان مهاجر نامگذاری شد.

مازندران در حالی در فصل بهار امسال میزبان پرندگان مهاجر در این خطه از شمال است که سال گذشته حضور پرتعدادپرندگان زمستان گذران در تالاب های و آب بندان های این استان رکورد چندین ساله را شکسته بود.

روند کاهشی حضور پرندگان مهاجر به تالاب ها و آب بندان‌های این خطه از شمال که به یک نگرانی برای دوستداران حیات وحش تبدیل شده بود در زمستان گذشته این رکود شکسته شد و شاهد افزایش ۹۰ درصدی حضور پرندگان مهاجر در تالاب ها و آب بندانها مازندران بودیم.

روند کاهشی حضور پرندگان مهاجر که از سال‌های قبل آغاز شده بود در سال ۱۴۰۲ به حدود ۲۰۴ هزار بال رسیده بود که این آمار با افزایش حدود ۹۰ درصدی برای سال گذشته به ۳۸۵ هزار بال رسید.

بارش های تابستان و پاییز سال گذشته سبب شد بخشی از گستره خشک شده برخی از تالاب ها و آب بندانهای استان همانند تالاب میانکاله آب گیری شود تا جایی که برخی از مناطق این تالابها که در چند سال گذشته خشک بود برای سال جاری آب گیری شد.

سفره آرایی مازندران برای پرندگان مهاجر تنها برای فصل زمستان نیست و تعداد قابل توجهی از گونه های مختلف پرندگان برای جوجه ریزی در فصل بهار به این خطه از شمال مهاجرت می کنند.

با توجه به شعار سال روز جهانی پرندگان مهاجر که به حمایت از پرندگان مهاجر در فضاهای شهری نامگذاری شد کارشناسان محیط زیست و حیات وحش این امر را فرصتی مناسب برای روشنگری همه علاقمندان به حیات وحش در خصوص اهمیت پرندگان در فضاهای شهری برشمردند.

با توجه به این که پرندگان مهاجر از یک کشور به کشور دیگر و در برخی از گونه ها این مهاجرت از قاره ای به قاره دیگر انجام می شود آگاهی رسانی شهروندان در این خصوص از اهمیت بالایی برخوردار است.

کارشناسان حیات وحش بر این باورند تردید حضور پرندگان در آسمان شهرها بسیار شادی آفرین است و نگهداری از این مهمانان در آسمان مازندران باید به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود.

پروازِ شادی‌بخش

ایمن سازی زیست گاه های شهری

رئیس اداره حیات وحش اداره کل محیط زیست مازندران به خبرنگار ایرنا گفت: شعار امسال روز جهانی پرندگان مهاجر زمینه ای برای روشنگری در خصوص اهمیت حضور پرندگان در آسمان شهرهای مازندران است.

کوروس ربیعی ادامه داد: حضور پرندگان در محدوه شهری نه تنها زمینه شور و نشاط شهروندان را فراهم می کند بلکه در کنترل حشرات و چرخه منظم اکوسیستم طبیعت اثر گذار است.

وی با بیان این که ایمن سازی تالاب ها و پارک های بزرگ در محدوده شهرها زمینه ای برای حضور پرتعداد این پرندگان است، اظهار کرد: در شرایط فعلی همه دوستداران محیط زیست و حیات وحش باید در این خصوص روشنگری کنند.

ربیعی افزود: همه ساله در فصل بهارگونه های مختلفی از پرندگان مهاجر برای آشیانه‌سازی و جوجه‌ریزی، مازندران را به عنوان مقصد زیست بهاری خود انتخاب می‌کنند.

رئیس اداره حیات وحش اداره کل محیط زیست مازندران با بیان این مطلب که چلچله، پرستو، زنبورخوار، سبزقبا و حواصیل از جمله پرندگان مهاجری هستند که در فصل بهار به این خطه از شمال مهاجرت می کنند، افزود: تعداد قابل توجهی از این پرندگان در تالاب ها، پارک ها و اطراف شهرها جوجه ریزی می کنند.

ربیعی گفت: روند ورود و خروج پرندگان بهارگذران به مازندران متفاوت است چرا که برخی از این پرندگان مانند چلچله اواسط تابستان و دیگر گونه‌ها مانند پرندگان خشک‌زی، پرستوی دریایی و هدهد تا اواسط پاییز مهمان طبیعت مازندران خواهد بود.

وی با بیان این که، نیزارها، درختان جنگلی، بام و بالکن خانه‌های روستایی و شهری، شاخه درختان و حتی مکان‌هایی که انسان فکرش را هم نمی‌کند محل آشیانه‌سازی پرندگان بهارگذران در مازندران است، اضهار کرد: بنابرین از شهروندان می‌خواهیم که با جدیت نسبت به حفظ و برقراری امنیت در عرصه‌های طبیعی استان برای در امان ماندن از آسیب و تدوام مهاجرت این پرندگان در سال‌های آینده بکوشند.

پروازِ شادی‌بخش

رکوردی که شکسته شد

رئیس اداره حیات وحش اداره کل محیط زیست مازندران به خبرنگار گفت: حضور پرندگان مهاجر در مازندران برای زمستان سال گذشته ۹۰ درصد افزایش یافت که مرغابی ها با ۲۸۰ هزار بال در صدر این مهاجران بودند.

کوروس ربیعی گفت: برای ۲ سال گذشته ۱۱۲ هزار بال مرغابی به تالاب ها و آب بندانهای مازندران مهاجرت کرده بودند که زمستان گذشته با افزایش قابل توجهی از این گونه به ۲۸۰ هزار بال رسید.

وی با بیان این مطلب که برای زمستان سال گذشته ده ها هزار پرنده کنار آبزی در تالاب های استان حضور داشتند، اظهار کرد: بخشی از تالاب استان در سه سال گذشته خشک شد، بارش های سال جاری زمینه ای برای آبگیری گستره بیشتر تالاب و میزبانی از این پرندگان مهاجر شد.

ربیعی افزود: عوامل محیطی آب و هوایی به همراه بارش های خوب در تابستان و پائیز زمینه ای برای افزایش حضور پرندگان مهاجر به این خطه از شمال بود.

رئیس اداره حیات وحش اداره کل محیط زیست مازندران گفت: علاوه بر بارش های خوب سال گذشته ممنوعیت صدور پروانه شکار در استان‌های همجوار مازندران زمینه ای برای حضور پرتعداد پرندگان مهاجر در تالابهای مازندران به خصوص میانکاله و دیگر زیستگاه های پرندگان مهاجر در این استان را فراهم کرد.

وی گفت: بدون تردید پرندگان مهاجر در زیستگاه زمستان یا تابستان گذرانی می کنند که امنیت و غذای مناسب در آن زیستگاه وجود داشته باشدکه این شرایط در تالاب ها و آب بندانهای مازندران برای سال جاری فراهم بود.

این مقام مسوول تصریح کرد: پیش بینی ها بر آن است که پرندگان مهاجر برای فصل بهار و تابستان سال جاری همانند زمستان گذشته در استان مازندران پرتعداد باشند.

پروازِ شادی‌بخش

مازندران زیستگاهی مناسب

رئیس اداره حیات وحش اداره کل محیط زیست مازندران گفت: زیستگاه های مازندران مکان مناسبی برای پرندگان مهاجر در فصل های مختلف از جمله بهار است.

کوروس ربیعی گفت: پرندگان مهاجر در بهار وابستگی زیادی به زیستگاه خود دارند و همانند پرندگان زمستان گذران دائم زیست گاه های خود را تغییر نمی دهند.

وی با بیان این مطلب که جنگل، تالاب، آب بندانها به همراه پارک های شهری مکانی مناسب برای پرندگان مهاجر در فصل جوجه ریزی محسوب می شود، اظهار کرد: با توجه به این که در این فصل شکاری صورت نمی گیرد، امنیت در زیستگاه های همانند آب بندان و تالاب های مازندران برقرار است.

به گزارش ایرنا، بنا برآمار اداره حیات وحش محیط زیست مازندران بیشتر از صدها گونه از پرندگان مهاجر بومی و غیر بومی به تالاب ها و آبگیرهای این استان در شهرهای مختلف برای همه فصل ها کوچ می کنند.

اکوسیستم های آبی غنی مازندران به دلیل بهره‌مندی از شرایط مطلوب، هر ساله با فرا رسیدن فصل سرما، بهار و تابستان زیستگاهی امن برای پرندگان مهاجری است که پس از سپری کردن مسافت های طولانی در این زیستگاه ها فرود می آیند.

تالاب ها و زیستگاه های آبی مازندران یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی این استان هستند که با ظرفیت قابل توجه اکوسیستمی در این استان علاوه بر اینکه زیبنده جلوه های گردشگری به شمار می‌روند، با توجه به شرایط مناسب زیست، هر ساله با شروع فصل سرما مامنی دلپذیر برای پرندگان مهاجر به شمار می روند و با آغوشی باز پذیرای جمعیت ده ها هزار قطعه ای از پرندگان هستند.

پرندگان مهاجر نیز علاوه بر جذابیتی که از مبحث پرنده نگری برای زیستگاه های آبی ایجاد می کنند در حقیقت راویان غنای زیستی منابع آبی هستند که در کنار این زیستگاه ها آرام گرفته و پس از مدتی به مسیر خود ادامه می دهند.

غازها، ‌فلامینگوها، آب‌چلیک‌ها، باکلان‌ها و حواصیل‌ها از جمله پرندگان مهاجری هستند که برای در امان ماندن از گزند سرمای فصول سردسال به تالاب ها و آب بندان های مازندران می آیند و از سوی دیگر گونه های دیگر در فصلهای مختلف در این خطه از شمال کشور سپری می کنند.

میل و گرایش این پرندگان برای آمدن به استان تحت الشعاع شرایط فضای منطقه ای دارد که قرار است در آن فرود بیایند از جمله مهمترین آنها میزان آبگیری تالاب ها و آبگیرهایی همچون ساهون، لپو و پلنگان، ولشت، استخرپشت، گل‌پل، خضر نبی، شورمست، دریوک، سراندون و بالندون، گز و کندوچال است.

 

 منبع خبر