صادرات ۴.۶ میلیارد دلاری اورانیوم قزاقستان در سال گذشته میلادی

صادرات ۴.۶ میلیارد دلاری اورانیوم قزاقستان در سال گذشته میلادی

 تهران - ایرنا - وزارت بازرگانی قزاقستان اعلام کرد این کشور در سال گذشته میلادی ۴.۶ میلیارد دلار اورانیوم صادر کرده که در کنار نفت اصلی‌ترین محصول صادراتی این کشور بوده و همچنین سه کشور چین، روسیه و ایتالیا بزرگترین شریکان تجاری قزاقستان بوده‌اند.

به گزارش روز جمعه ایرنا به نقل از «آستانه تایمز»، وزارت بازرگانی قزاقستان اعلام کرد که مجموع درآمد صادراتی این کشور در سال ۲۰۲۴ از ۸۱ میلیارد دلار فراتر رفته است که بیش از نیمی از این مبلغ حاصل از صادرات نفت بوده است. درآمد قزاقستان در سال گذشته از محل صادرات نفت ۴۲.۹ میلیارد دلار بود که ۵۲.۵ درصد از کل درآمد صادراتی این کشور است.

قزاقستان همچنین ۴.۶ میلیارد دلار اورانیوم، ۴.۱ میلیارد دلار مس و کاتدهای مسی، ۳.۲ میلیارد دلار سنگ معدن و کنسانتره مس صادر کرده است. واردات قزاقستان در سال گذشته نیز رشد داشته و مهم‌ترین اقلام وارداتی قزاقستان خودرو (۲.۳ میلیارد دلار)، هواپیما (۱.۸ میلیارد دلار)، اقلام دارویی (۱.۷ میلیارد دلار) و تجهیزات مخابراتی بوده است.

صادرات ۴.۶ میلیارد دلاری اورانیوم قزاقستان در سال گذشته میلادی

قزاقستان به عنوان بزرگترین تولیدکننده اورانیوم خام در دنیا و یکی از منابع اصلی تامین اورانیوم مورد نیاز صنعت انرژی اتمی آمریکا و فرانسه، به طور قابل ملاحظه‌ای مورد توجه روسیه و چین قرار گرفته و واشنگتن و پاریس نگران امنیت انرژی خود در این حوزه هستند.

بر اساس این گزارش، قزاقستان به ادغام در زنجیره‌های تولید جهانی ادامه می‌دهد و کالاهای تمام شده و اجزایی مانند بدنه خودرو، قطعات یدکی و تجهیزات محاسباتی وارد می‌کند. این روندها در ابتدای سال 2025 نیز ادامه یافته‌اند.

این در حالی است که ظرفیت خوبی برای توسعه همکاری‌ها و تجارت ایران با قزاقستان وجود دارد و به گفته رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران، پیمانکاران ایرانی از دانش فنی و تخصص خوبی در این زمینه برخوردارند و پروژه‌ها را با بهترین کیفیت و کمترین قیمت به اتمام می‌رسانند.

«محمدعلی دهقان دهنوی» آبان ماه گذشته در دیدار «اونتالاپ اونالبایف» سفیر قزاقستان درباره لزوم گسترش تجارت دو کشور ایران و قزاقستان گفت: ما آمادگی لازم برای توسعه تجارت میان دو کشور چه درحوزه واردات و چه در حوزه صادرات را داریم و اولویتی برای اینکه تجارت ما به کدام سمت متمایل باشد، نداریم. زیرا واردات خوب برای مردم رفاه می‌آورد و صادرات به اشتغال‌ و تولید کمک می‌کند.

 

 منبع خبر