به گزارش خبرنگار ایرنا ، «محیط بان»؛ فرشته سبزپوش و سختکوشی است که با تمام محدودیتها و کاستیها در سرما و گرما و دمای زیر صفر درجه بیابانها، کوهستانها، جنگلها و سایر عرصههای طبیعی با عشق و علاقه فراوان مشغول حفاظت و صیانت از محیط زیست و حیات وحش کشور است.
او در کوه و دشت این سرزمین روز را به شب می رساند و رنج تشنگی ، گرسنگی و خستگی را به جان می خرد تا میراث طبیعت و جانوری را برای حال و آینده ایران زمین حفاظت کند و داشته های طبیعی و جانوری را از چنگ سودجویان ، مخربان و نابودکنندگان برای فرداها نجات دهد.
سلامت آب ها ، خاک و گونه های گیاهی به عنوان ودیعه الهی در دست انسان هایی است که برای آن رنج ها و خطرها به جان می خرند و نشاط طبیعت و جانوری را به کشور هدیه می کنند.
در این حال هستند افرادی که هیچ احساس مسوولیت در برابر داشته های طبیعی و جانوری کشور ندارند و این ذخایر ارزشمند ملی را فدای لحظه های سودجویانه یا گردشگری لذتبخش خود کنند بدون آنکه ذره ای نگران خطرات محیط زیست برای همنوعان و حیات وحش باشند.
گاهی رها سازی زباله ها یا ضایعات خطرناک صنعتی در طبیعت سبب مرگ ونابودی گونه های با ارزش جانوری و گیاهی می شود و گاهی شکاری و صید غیر مجاز پایانی بر انقراض یک یا چنگ گونه جانوری است؛ این ها مواردی است که روح و روان محیط بان را می آزارد و خستگی را برایش صدچندان می کند؛ او محیط داند که با هر خطای انسانی چه بلایی برسر طبیعت و محیط زیست آمده است.
این فرشتگان زمینی همواره با خطراتی همچون تهدیدات گوناگون توسط شکارچیان ، حمله حیوانات وحشی، سقوط از ارتفاع، مارگزیدگی مواجه هستند و برای صیانت از سلامت گونه های جانوری و محیط زیست در بسیاری مواقع سلامت خود را از دست می دهند.
دیدن و شنیدن آواز پرنده ها ، سرفرازی عقاب ها بر آسمان ، قدر نمایی پلنگ ایرانی در صخره ها حاصل صیانت محیط بانانی است که با الگو از سیره و روش امام رئوف (ع) ادامه حیات جانوران را ضمانت می کنند.
با دوربین هاکوه و دشت را پایش می کنند تا بچه پلنگ یا جوجه ای از مادر خود جدا نشود و همه این از خودگذشتگی ها را با جان دل برای نگهداشت محیط زیست انجام می دهند .
استان البرز نیز از این فرشته های زمینی حفاظت از محیط زیست بی بهره نبوده و این روزها که دراخبار می بینیم برخی از طمعکاران با دست اندازی به محیط زیست گونه های جانوری مختلف را از حیات وحش جدا می کنند اما محیط بانان با شناسایی آنان و بازگشت گونه های مختلف جانوری به حیات وحش جانی دوباره به مناطق حفاظت شده و محیط زیست می بخشند .
رها سازی ۱۰۰ گونه جانوری در البرز
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز از تیمار و رها سازی ۱۰۰ گونه جانوری در طبیعت این استان سال گذشته خبر داد و گفت : با تلاش محیط بانان شاهد افزایش ۲۰ درصدی جمعیت حیات وحش البرز هستیم .
《 قربانعلی محمدپور》افزود: همچنین بررسی اکولوژیکی ۵۰ هکتار از عرصه های البرز برای پیشنهاد به اجرای قرق اختصاصی ، شکار ممنوع و برنامه های مشارکتی در این مدت انجام شده است. رفع تصرف ۸۰ هکتار از عرصه مورد نظر شهرک صنعتی نجم آباد در تالاب صالحیه از دیگر اقدامات انجام شده در این زمینه است.
وی یادآور شد: سال گذشته تکمیل پروژه فنس الکتریکی در منطقه حفاظت شده البرز جنوبی در راستای بر نامه اقدام و عمل برای حفاظت از خرس قهوه ای و پلنگ نیز انجام شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز اضافه کرد: محیط بانان به واسطه شغل خود همواره در معرض آسیب های متعددی هستند که مواجه با شکارچیان غیرمجاز مهمترین این چالش هاست و این در حالی است که گستردگی عرصه ها و زیستگاه ها، تعداد کم محیطبانان، تنوع گسترده وحوش، بروز حوادث طبیعی، کمبود تجهیزات و امکانات، وجود شکارچیان و متخلفان هیچگاه فراروی آنان مانع ایجاد نکرده است.
وجود ۷۰ فرشته محافظ محیط زیست در البرز
مدیر کل حفاظت محیط زیست البرز با اشاره به وجود ۷۰ محیط-بان در البرز اضافه کرد: محیط بانان با تلاش مضاعف و مستمر بر وضعیت شکننده زیستگاه ها و گونه های جانوری نظارت می کنند و مشکلات و چالش ها موجب دلسردی آنها از کار نشده است.
وی تاکید کرد: محیط بانی شغلی مقدس و پرزحمت است که فقط با عشق و علاقه می توان از محیط زیست و انفال الهی حفاظت و حراست کرد.
محمدپور با اشاره به شرایط دشوار مأموریتهای میدانی محیطبانان اظهار کرد: محیطبانان، حافظان خاموش طبیعت هستند که در سختترین شرایط جغرافیایی، آبوهوایی و حتی در برابر تهدیدات جانی، بیهیاهو ایستادهاند تا طبیعت جان گیرد. بسیاری از آنان، سالهاست بدون امکانات کافی و در مناطقی به دور از دید عموم، امنیت زیستگاههای حساس استان را تضمین کردهاند.
وی همچنین با اشاره به زیستگاههای حساس و تنوع گونهای استان البرز افزود: استان البرز، با وجود مناطق حفاظتشدهای چون البرز جنوبی و حضور گونههای مهم جانوری، همواره نیازمند هوشیاری و فداکاری شبانهروزی محیطبانان می باشد ، این حافظان طبیعت نهتنها با برای حفظ طبیعت در مقابله با شکارچیان متخلف قد علم کرده بلکه در نجات، تیمار و بازپروری گونههای آسیبدیده نیز نقش مؤثری ایفا می کنند.
مدیرکل محیط زیست استان البرز مشارکت مردمی را مکمل تلاش محیطبانان دانست و گفت: همدلی مردم و حضور آنان در عرصههای حراست از طبیعت، بار بزرگی را از دوش محیطبانان برمیدارد و فرهنگسازی محیطزیستی را در جامعه نهادینه میکند.
محمدپور در پایان ضمن تجلیل از محیطبانان استان، ابراز امیدواری کرد با پشتیبانی بیشتر دولت وفاق ملی از زیرساختهای حفاظتی، شاهد ارتقاء وضعیت رفاهی، آموزشی و تجهیزاتی محیطبانان در سراسر کشور باشیم.