به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ایرنا، سیدعباس صالحی امروز (پنجشبه، ۱۸ فروردین) در حاشیه بازدید از سی و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران در جمع خبرنگاران در مورد قیمت زیاد کتاب گفت: قیمت همه کالاها از جمله قیمت کتاب تابع متغیرهایی است که روی قیمت اثر می گذارد. البته این موضوع دغدغه رهبر معظم انقلاب اسلامی و دغدغه علاقه مندان حوزه فرهنگ نیز هست و حوزه فرهنگ نیازمند مراقبتهای است؛ زیرا مصرف فرهنگی ما در محصولات مختلف فرهنگی از جمله کتاب کم است و وقتی متغیرهایی قیمت را بالا می برد بر مصرف اثر می گذارد. بنابراین باید مراقبت کرد.
وی با اشاره به محدودیتهای دولت های مختلف در ارتباط با یارانه ها از گذشته افزود: به دلیل تغییرات ارز در سال های اخیر هزینه های بالاسری نشر به شدت افزایش یافته است؛ قیمت کاغذ، فیلم، زینک، مرکب و غیره مانند حقوق و دستمزد روی قیمت کتاب اثر داشته و قیمت کالاهای فرهنگی را بالا برده است.
صالحی تاکید کرد: تلاش وزارت فرهنگ در دولت های مختلف و در این دولت این است که خط ارتباطی و تفاهم نسبی با دولتمردان ایجاد کنیم تا حوزه فرهنگ را هم در یارانه ها و حمایت های موجود، بیشتر در نظر بگیرند. اما میدانیم یارانه ای از سال ۱۴۰۰ برای کاغذ در دولت ها مصوب نشد. درک می کنیم و علت آن هم شرایط تقلیل ارقام یارانه ای بود. زمانی صدها قلم یارانه ای داشتیم اما کاهش یافت.
وزیر فرهنگ ادامه داد: تلاش کرده ایم و این تلاش را ادامه می دهیم با رئیس مجلس شورای اسلامی نیز روز گذشته در مراسم افتتاحیه در این مورد بحث شد. اقدام ما در این زمینه توجه دادن سازمان برنامه و بودجه و دولتمردان اقتصادی به اهمیت فرهنگ و حمایت از این حوزه است تا کتاب در یارانه های حداقلی هم دیده شود.
بازار کاغذ داخلی از دست رفت
وی با اشاره به ارسال نامه ای به معاون اول رئیس جمهور در این مورد اواخر سال گذشته برای برگزاری جلسه ای در این زمینه ادامه داد: بنابراین ما برای این هدف در دو جهت تلاش می کنیم؛ یکی اینکه یارانه های حمایتی حوزه کتاب را در بخش بالاسری افزایش دهیم و دیگر اینکه با افزایش یارانه های خرید کتاب فرصت کمک به ناشران و علاقه مندان را برای خرید کتاب بیشتر کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد یارانه های فعلی در نمایشگاه توضیح داد: این یارانه از یارانه هایی است که افزایش نسبی داشته است و مقداری هم از مشارکت ها به کمک یارانه های نمایشگاه است.
وی در مورد خودکفایی در تولید کاغذ که در دولت قبل آغاز شده بود، تاکید کرد: در حوزه کاغذ مشکل اساسی از گذشته این است که کارخانه های تولید کاغذ با نگاهی مورد نظر بود تاسیس نشد. بخش اعظم آنچه می توانست به تولید کاغذ داخلی کمک کند در زمینه کاغذ کتاب های درسی شروع شد و مقدار اندکی از کاغذهای داخلی به حوزه نشر اختصاص یافت. اما در حوزه کتاب های درسی در سال های گذشته کارشناسان آموزش و پرورش با استدلال های مختلف در جلسات کارشناسی به این نتیجه رسیدند که از این کاغذ نمی توان استفاده کرد و به این شکل بخش عمده بازار مصرف کاغذهای تولید داخل، از دست رفت. بنابراین بحث کاغذ داخلی به مقدار زیادی از مسیر قبلی فاصله گرفت.
باید از بینالمللی بودن نمایشگاه کتاب صیانت کنیم
صالحی در مورد اهمیت بین المللی بودن نمایشگاه کتاب تهران نیز گفت: اگر نمایشگاه بین المللی است باید از عنوان بین المللی به خوبی حفاظت و صیانت کنیم، به نظر می رسد این نمایشگاه بین المللی چند ویژگی باید داشته باشد. یکی کتاب های جدید خارجی در این نمایشگاه باشد به خصوص کتاب های چاپ جدید و کسانیکه علاقه مند محصولات فرهنگی مکتوب هستند بتوانند از این نمایشگاه استفاده کنند.
وزیر فرهنگ افزود: به علل مختلف مانند کرونا، افزایش قیمت ارز، تحریمها و غیره در این قسمت نقص ها و مشکلاتی داشته ایم، اما اکنون در زمینه کتاب های عربی و انگلیسی تلاش شده است کتاب های جدید در نمایشگاه عرضه شود و هم در عناوین لاتین و هم عربی کتاب های جدید در این دوره از نمایشگاه داریم.
عضو کابینه دولت چهاردهم با اشاره به مشکلاتی که ناشران مختلف در بازگرداندن کتاب هایی که فروش نرفته به کشور خود دارند ادامه داد: ناشر اگر بخواهد همه کتاب ها را به کشور خود برگرداند به دلیل هزینه زیاد از سال های بعد رغبتی به شرکت در نمایشگاه نخواهد داشت و این یکی از مشکلات در سال های گذشته بود. امسال در رایزنی هایی با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری قرار شد دانشگاه های مختلف رقم خوبی را برای خرید کتاب و تجهیز کتابخانه های خود اختصاص دهند.
وی با تاکید بر ایجاد فرصت مطالعاتی بین ناشران و مولفان ایرانی و خارجی اظهار داشت: نمایشگاه کتاب باید این فرصت را فراهم کند و زمینه تبادل در ارتباطات فرهنگی در محور کتاب باید باشد. تلاش هایی در این زمینه شده است و کشورهای مختلف مولفان و ناشران متنوع را از کشور خود دعوت کرده اند تا در نمایشگاه حضور داشته باشند.
صالحی ویژگی سوم بین المللی بودن را ایجاد یک خط ارتباطی دائم بر مبنای یک مهمان ویژه دانست و افزود: این اقدام از سال ۱۳۹۳ آغاز شد و وقتی یک کشور مهمان ویژه می شود خط ارتباط مستقیمی با بخش فرهنگی و نشر آن کشور شکل می گیرد. برای نمونه با روسیه این ارتباط شکل گرفته است و کتاب های معاصر از هر کشور به زبان دیگری ترجمه می شود.
وی با اشاره به دستاوردهای عراق در حوزه نشر در سال های اخیر نیز گفت: شاید تصور کنیم عراق فقط در زمینه تولید کتاب های دینی موفق بوده است؛ اما اینطور نیست. عراق همسایه ماست و راحت می توانیم با هم ارتباط داشته باشیم. مهمان ویژه بودن عراق خط ارتباطی خوبی برقرار کرده است.
وزیر فرهنگ برگزاری اولین دوره فلوشیپ را دیگر خصوصیت این دوره نمایشگاه کتاب دانست و گفت: این هم قدمی است تا برای پیشرفت بورسیه ها و حق تکثیر گامی به جلو برداریم.
وی در مورد حمایت از ناشران در نمایشگاه نیز توضیح داد: همه ناشران بر اساس تولیدات سالانه خود از حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و برخی برنامه های ناشران در نمایشگاه برخوردار می شوند.
سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در محل مصلی امام خمینی (ره) در حال برگزاری است.
این دوره از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در فضای مسقف نزدیک به ۷۵ هزار متر مربع در مصلی امام خمینی (ره) برگزار میشود.
در نمایشگاه کتاب سال جاری دو فضای دو هزار مترمربعی در دو سوی گنبدخانه مصلی برای بخش ناشران آموزشی تدارک دیده شده است. بخش کودکونوجوان نیز در زیرزمین شبستان شرقی با فضایی بالغ بر ۲۰ هزارمترمربع برپا خواهد شد.
همزمان با برگزاری بخش حضوری نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ تهران، بخش مجازی نمایشگاه نیز در سامانه book.icfi.ir امکان خرید غیرحضوری کتاب را برای علاقهمندان مهیا میکند.