افزایش ۵۰ هزار تنی محصولات گلخانه‌ای اصفهان در پرتو برنامه ریزی و تلاش

افزایش ۵۰ هزار تنی محصولات گلخانه‌ای اصفهان در پرتو برنامه ریزی و تلاش

 اصفهان - ایرنا - توسعه کشت گلخانه‌ای در استان اصفهان در پرتو برنامه ریزی و تلاش مداوم، در سال‌های اخیر چشمگیر بوده به طوری که در یک سال اخیر در مقایسه با مدت مشابه قبل از آن ۵۰ هزار تن افزایش تولید محصولات این صنعت به ثبت رسیده است.

به گزارش ایرنا، صنعت کشت گلخانه‌ای از جمله شیوه‌های جدید کشاورزی است که به گفته کارشناسان در بسیاری از کشورها به‌عنوان قطب کشاورزی محسوب می‌شود و صادرات فراگیر محصولات متنوع را رقم زده است.

مزیت‌های کشت گلخانه‌ای سبب شده که بسیاری از کشورها از جمله ایران آن را به عنوان یکی از مهم‌ترین روش‌های گذار از کشاورزی سنتی به کشاورزی نوین تلقی کنند و بخش قابل توجهی از اعتبارات را به توسعه این صنعت اختصاص دهند.

مسوولان بخش کشاورزی کشور در سال‌های گذشته بر اهمیت توسعه این صنعت واقف شدند و از آنجایی که ایران از جمله مناطق خشک و نیمه خشک است توسعه صنعت نامبرده را راهکاری اساسی برای بهره وری در مصرف آب معرفی کرده‌اند.

بنا به دیدگاه صاحب نظران، بهره وری در استفاده از آب به‌خصوص در صنعت کشاورزی همواره جزو چالش‌های اساسی در ایران بوده و دستگاه های مرتبط با کشاورزی باید کشت و کار خود را به سمت تولید محصولات کم آب بر و یا شیوه های استفاده بهینه از آب پیش ببرند.

بنا به اعلام مسوولان وزارت جهاد کشاورزی، اکنون مجموع سطح گلخانه‌های احداث شده و در حال احداث کشور ۲۷ هزار هکتار و طبق آمار رسمی سطح گلخانه‌های احداث شده بیش از ۱۸ هزار هکتار است.

حدود ۱۳ هزار و ۹۴۸ هکتار مربوط به گلخانه‌های سبزی و صیفی با تولید ۳.۱ میلیون تن محصول و سه هزار و ۳۳۲ هکتار مربوط به گل و گیاهان زینتی و آپارتمانی با تولید ۲۴ میلیارد عدد است.

با احداث هر هکتار گلخانه برای حدود ۱۰ نفر اشتغال مستقیم و پایدار و حدود ۲ برابر همین عدد اشتغال غیرمستقیم ایجاد می‌شود.

بنا به گفته کارشناسان، توسعه کشت گلخانه‌ای راهکار مناسب برای بهره وری و مصرف صحیح انرژی و به ویژه صرفه جویی در آب کشاورزی است و از سوی دیگر این شیوه از کشت، مختص ماه و فصل خاصی نیست و در طول سال قابلیت اجرا دارد.

افزایش ۵۰ هزار تنی محصولات گلخانه‌ای اصفهان در پرتو برنامه ریزی و تلاش

اما اصفهان از پیشتازان صنعت کشاورزی ایران با ۵۶۸ هزار هکتار اراضی(معادل پنج درصد از مساحت استان و سه درصد از اراضی کشاورزی کشور) محسوب می‌شود.

تولید ۴۰۰ هزار تن انواع محصولات گلخانه‌ای در استان اصفهان

در این استان بالغ بر سه هزار و ۱۵۰ هکتار گلخانه وجود دارد و سالانه حدود ۴۰۰ هزار تن انواع محصولات مانند خیار، گوجه فرنگی، توت فرنگی، فلفل دلمه‌ای، بادنجان و گل‌های تزیینی از آن‌ها برداشت می‌شود.

گلخانه‌ها به ۲ نوع مدرن(جدید) و سنتی تقسیم بندی می‌شوند که شهرستان‌های دهاقان و تیران و کرون بیشترین نوع مدرن را دارند و بطور کلی شهرستان‌های فلاورجان، مبارکه و تیران و کرون بیشترین مساحت گلخانه از ۲ نوع مذکور را به خود اختصاص داده اند.

افزایش ۵۰ هزار تنی محصولات گلخانه‌ای اصفهان در پرتو برنامه ریزی و تلاش

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی اصفهان در این باره گفت: در یک سال اخیر نسبت به سال قبل از آن با افزایش تولید ۵۰ هزار تنی انواع محصولات گلخانه‌ای رو به رو بودیم و بی شک این روند افزایشی قابل تکرار است.

ارزآوری ۱۱۰ میلیون دلاری صنعت گلخانه‌ای اصفهان

احمدرضا رئیس‌زاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: نزدیک به ۱۳۰ هزار تن از تولیدات گلخانه‌ای سال گذشته استان شامل ۱۰۰ هزار تن فلفل دلمه‌ای و ۳۰ هزار تن گوجه و بادنجان به خارج از کشور صادر شد که ارزآوری بالغ بر ۱۱۰ میلیون دلاری را برای کشورمان در پی داشت.

وی ادامه داد: ارتقای صنعت کشت گلخانه‌ای بیش از هر عامل دیگر نیازمند صدور مجوزها و ارائه تسهیلات است زیر اعتبارات موجود کفاف همه پروژه‌ها و درخواست‌های فعالان این بخش را نمی‌دهد.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی اصفهان تصریح کرد: در صورت حمایت بیشتر و تخصیص تسهیلات به تولیدکنندگان برای احداث گلخانه‌های جدید می‌توان میزان تولید و صادرات محصولات را افزایش داد.

افزایش ۵۰ هزار تنی محصولات گلخانه‌ای اصفهان در پرتو برنامه ریزی و تلاش

رئیس‌زاده خاطرنشان کرد: صنعت نامبرده با توجه به کمبود منابع آبی از روش‌های مناسب برای تغییر الگوی کشت به شمار می‌رود لذا توجه بیش از گذشته به توسعه آن ضروری است.

مسوولان معتقدند که اصفهان نسبت به دیگر استان‌ها برای گسترش صنعت کشت گلخانه‌ای برنامه ریزی مدون و قابل ملاحظه‌ای دارد تا با کمک سرمایه گذاران بخش خصوصی مساحت و تولید آن‌ها بیشتر شود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان در این باره گفت: گلخانه‌داران اصفهان همواره پیشگام در توسعه این حوزه بوده‌اند و هم‌اکنون خواستار استفاده از مهارت فناوران در سه حوزه اصلی هستند.

کوروش خسروی با بیان اینکه گلخانه‌داران به دنبال توسعه کشاورزی پایدار و هوشمند با استفاده از فناوری‌های ویژه هستند، عنوان کرد: در همین راستا، باشگاه کشاورزی مدرن متشکل از بزرگ‌ترین و برترین گلخانه‌داران، کشاورزان پیشرو، دانشگاه‌های بزرگ، سازمان‌های دولتی و تشکل‌های غیردولتی بخش کشاورزی از شرکت‌های فناور، استارتاپ‌ها و تیم‌های نوآور دعوت به همکاری می‌کند.

وی به سه حوزه کلیدی مورد نیاز گلخانه‌داران اشاره و خاطرنشان کرد: حوزه اول شامل سازه‌های اقلیم سازگار است که به فناوری طراحی و ساخت گلخانه‌های سازگار با محیط زیست، خود پایدار و کم مصرف در آب و انرژی نیاز دارد.

معاون استاندار اصفهان، حوزه دوم را مدیریت ضایعات کشاورزی و فناوری تبدیل ضایعات گلخانه‌ها، مزارع و باغات به محصولات ارزشمند اعلام کرد و گفت: در حوزه سوم، مدیریت مصرف انرژی با راهکارهایی برای کاهش مصرف آب و انرژی و استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، اهمیت زیادی دارد.

خسروی همچنین به علاقه‌مندان و فناوران توصیه کرد تا برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت‌نام در باشگاه کشاورزی مدرن به سامانه آن مراجعه کنند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان تاکید کرد: این فراخوان فرصت‌هایی برای همکاری با شبکه‌ای از برترین فعالان کشاورزی و گلخانه‌ای، سرمایه‌گذاری و توسعه مشترک، دسترسی به بازارهای هدف، بهره‌مندی از حمایت‌های دولتی و همکاری با دانشگاه‌ها را فراهم می‌آورد.

به گزارش ایرنا، شرایط متنوع آب و هوایی استان اصفهان، استعداد تولید انواع محصولات را دارد به‌گونه‌ای که در مناطق گرم و خشک آن خرما، انار و پسته، در مناطق سرد و کوهستانی بادام و گردو و در مناطق معتدل و سرد انواع محصولات دانه‌دار و هسته‌دار کشت می‌شود.

مجموع اراضی زراعی قابل کشت استان حدود ۴۸۵ هزار هکتار است که در سال‌های نرمال از حیث بارش حدود ۷۰ درصد آن به کشت محصولات زراعی مانند انواع غلات، حُبوبات و محصولات علوفه‌ای، جالیزی و انواع سبزی و صیفی اختصاص می‌یابد.

تولید سالانه محصولات زراعی استان در شرایط عادی حدود ۴.۶ میلیون تُن و مجموع اراضی باغی استان حدود ۸۵ هزار هکتار است و مجموع تولیدات باغی و گلخانه‌ای این خطه در شرایط عادی حدود ۸۸۶ هزار تن برآورد می‌شود.

 

 منبع خبر