اسناد مرتبط با قم بخش ارزشمندی از میراث مکتوب کشور است

اسناد مرتبط با قم بخش ارزشمندی از میراث مکتوب کشور است

 قم- ایرنا- رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به جایگاه اسناد مرتبط با شهر قم، آنها را بخشی مهم از میراث مکتوب و حافظه تاریخی کشور دانست و بر ضرورت حفظ و تقویت آن در چارچوب ماموریت‌های ملی تاکید کرد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، غلامرضا امیرخانی روز چهارشنبه در نشست ۵۵۰ بنیاد قم‌پژوهی با محوریت «روز اسناد ملی و میراث مکتوب» که با حضور جمعی از مسوولان، پژوهشگران و علاقه‌مندان در قم برگزار شد، ضمن قدردانی از فعالیت‌های بنیاد قم‌پژوهی در گسترش پژوهش‌های فرهنگی و اسنادی، به تشریح تاریخچه و ساختار سازمان متبوع خود پرداخت.

وی گفت: هسته اولیه کتابخانه ملی ایران در سال ۱۳۱۶ شمسی شکل گرفت و سازمان اسناد ملی نیز تا سال ۱۳۸۱ به صورت نهادی مستقل فعالیت داشت که در همان سال با ادغام این ۲ مجموعه، سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران تشکیل شد و زیر نظر نهاد ریاست جمهوری قرار گرفت.

وی همچنین با اشاره به ساختمان اصلی کتابخانه ملی در تهران، اضافه کرد: این مجموعه در زمینی به مساحت هفت هزار و ۵۰۰ مترمربع و با زیربنای ۳۶ هزار مترمربع در ۱۷ طبقه احداث شده و با بهره‌گیری از معماری اسلامی و سازه‌ای مقاوم در برابر زلزله، از فضاهای تخصصی متعددی برخوردار است.

امیرخانی با بیان این‌که این سازمان مسئول بایگانی کلیه اسناد و مکاتبات دولتی کشور است، خاطرنشان کرد: منابع شامل اسناد ملی، نسخ خطی، پایان‌نامه‌ها و دیگر آثار مکتوب با رعایت استانداردهای بین‌المللی ثبت، دیجیتال‌سازی و حفاظت می‌شود.

وی با ارائه آماری از فعالیت‌های این سازمان، گفت: بیش از ۴۱ هزار نسخه خطی در این مجموعه نگهداری می‌شود که عمده آن‌ها اسکن شده‌اند.

به گفته وی، این سازمان دارای ۱۳ شعبه استانی می‌باشد که نمایندگی قم به‌تازگی به این مجموعه افزوده شده‌است.

امیرخانی از گسترش فعالیت‌های نوین در این سازمان سخن گفت و افزود: افزایش ساعات خدمات، بهره‌گیری از هوش مصنوعی، توسعه همکاری‌های علمی و ایفای نقش در دیپلماسی فرهنگی، از جمله رویکردهای جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی است.

وی در ادامه با معرفی پژوهشگاه اسناد به‌عنوان بخش تخصصی این نهاد، تصریح کرد: هیات علمی سازمان شامل ۴۵ عضو می‌باشد و فعالیت‌هایی نظیر انتشار نشریات علمی، کتاب‌های تخصصی و انجام پروژه‌های تاریخ شفاهی، از جمله اقدامات پژوهشی این نهاد به شمار می‌رود.

تاکید بر حفظ تاریخ شفاهی قم

در بخش دیگری از این نشست، رییس دانشگاه طلوع مهر قم نیز با اشاره به جایگاه تمدنی شهر قم، مستندسازی و پژوهش درباره این شهر را رسالتی مهم دانست و خواستار همکاری بیشتر نهادهای اسنادی و فرهنگی در این زمینه شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین علی بنایی بر ضرورت حفظ و تبیین اسناد و تاریخ شفاهی شهر قم تاکید کرد و این اقدام را زمینه‌ساز تقویت هویت فرهنگی و تاریخی این منطقه دانست.

در ادامه این مراسم، کلیپی درباره سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران پخش شد که به تاریخچه، مأموریت‌ها، دستاوردها و چالش‌های این نهاد پرداخت.

این نشست با هدف بررسی اولویت‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملی و تقویت نمایندگی استان قم برگزار شد.

 

 منبع خبر