به گزارش خبرنگار ایرنا ، مسعود امامی یگانه عصر دوشنبه در جلسه هماهنگی برگزاری جشنواره کوچ عشایر اظهار کرد: امنیت، نظم، ترافیک و معرفی تولیدات عشایر در جشنواره یاد شده باید جدی گرفته شود و دستگاه های متولی در این راستا در میدان عمل باشند.
وی افزود: بهتر است جلسات دوره ای با بزرگان و صاحب نظران عشایر استان برای حل و فصل مشکلات آنها برگزار شود و از نزدیک با گرفتاری ها و مطالبات آنها آشنا شویم و برای رفع دغدغه های آنها بکوشیم.
وی ادامه داد: خوشبختانه چند تصفیه خانه آب شرب برای تامین آب روستاییان و عشایر مغان در حال اجراست و طرح های خوبی در حوزه های آبرسانی، احداث و بهسازی راه ها و رونق تولیدات عشایر در حال اجراست.
امامی یگانه از مسئولان اداره کل محیط زیست استان اردبیل خواست اگر جامعه عشایر در برخی موارد به لحاظ تنگنای قانونی در برخورداری از اراضی، با موانعی مواجه هستند و امکان حل و فصل قضیه در استان وجود ندارد، به استانداری گزارش شود تا در تهران نسبت به بررسی و حل آن اقدام شود.
او به سفر اخیر رئیس جمهور و هیات همراه به جمهوری آذربایجان اشاره کرد و گفت: ۲۱ موضوع را در این سفر به رئیس جمهور منتقل و به زبان های ترکی و انگلیسی به صورت مکتوب به مقامات جمهوری آذربایجان ارائه کردم که همه در حوزه برخورداری از مواهب مرزی استان اردبیل بود.
استاندار اردبیل افزود: تقویت و توسعه گمرکات، تسهیل تردد، توسعه زیرساخت های ارتباط مرزی، استفاده از منطقه آزاد تجاری صنعتی، احداث شهرک مشترک صنعتی، راه اندازی بارانداز ریلی و ترویج و تسهیل صادرات و بازرگانی جزو موضوعاتی بود که در سفر به کشور همسایه مطرح شد.
وی ادامه داد: استان اردبیل با ۳۸۶ کیلومتر مرز مشترک با جمهوری آذربایجان از بیشترین نوار مرزی در بین استان های همسایه با آن کشور برخوردار است و باید از این ظرفیت به نحو احسن استفاده کند و در صورت تحقق خواسته ها، بهترین و بیشترین استفاده را عشایر و روستاییان دشت مغان خواهند برد.
توایدات عشایر در ۶۰ غرفه معرفی می شود
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل نیز در این جلسه با اشاره به برگزاری جشنواره کوچ عشایر در پنجشنبه و جمعه هفته جاری در جعفرآباد مغان گفت: حضور میهمانان مختلف، دانشجویان خارجی دانشگاه محقق اردبیلی، معرفی ظرفیت ها و قابلیت های عشایر، معرفی نقش آنها در اقتصاد استان، افزایش ماندگاری گردشگران و فعالیت تورها و آژانس های مسافرتی دور و نزدیک از ویژگی ها و فواید این رویداد فرهنگ خواهد بود.
حسن محمدی ادیب افزود: کشورهای ترکمنستان، قزاقستان، افغانستان، ترکیه و جمهوری آذربایجان برای شرکت در جشنواره اعلام آمادگی کرده اند و ۴۵ آلاچیق، ۶۰ غرفه صنایع دستی، موسیقی عاشیقی، انتخاب آلاچیق و کوچ برتر و غرفه های حجاب و عفاف و امور فرهنگی از ویژگی های جشنواره خواهد بود.
به گزارش ایرنا، عشایر استان اردبیل با ۲۰ هزار خانوار و با بیش از ۶۶ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت ۵.۴ درصد جمعیت استان و ۵.۶ درصد جمعیت عشایر کشور بوده و از ۲ ایل شاهسون و قره داغ و ۲ طایفه مستقل شاطرانلو و فولادلو تشکیل شده است.
عشایر این استان ساکن در ۱۱ شهرستان ، دارای ۴۵ طایفه بوده و در ۵۷۲ قشلاق، ۲۳۷ ییلاق، هفت زیست بوم، ۵۱ سامانه، هزار و ۵۲۷ "اوبه" (اقامتگاه موقت) زندگی میکنند.
عشایر استان اردبیل سالانه ۱۰ هزار و ۵۰۰ تن گوشت قرمز، ۴۳ هزار و ۵۰۰ تن شیر، هزار و ۵۰۰ تن پشم، پنج هزار و ۴۰۰ تن پنیر، هشت هزار و ۱۰۰ تن محصولات باغی، ۹۲ هزار تن محصولات زارعی و ۲۳ هزار متر مربع صنایع دستی مانند فرش، گلیم و جاجیم تولید میکنند.
هماکنون عشایر استان در بین ۱۲۰ ایل شناسنامه دار کشور در جایگاه سوم، از لحاظ مرتع در رتبه چهارم، تعداد دام در رتبه پنجم و از لحاظ جمعیت در جایگاه هشتم قرار دارد و یکی از ایلهای بزرگ کشور محسوب میشود.
عشایر استان اردبیل نیمی از سال را در قشلاقات شمال استان و نیمی دیگر را در ییلاقات سبلان و ارتفاعات کوههای باغرو و بزغوش سپری میکنند و شغل اصلی آنها دامپروری بوده و به نگهداری ۱.۵ میلیون واحد دامی مشغول هستند.