به گزارش ایرنا، این خشکسالی اکنون براساس اعلام برخی از کارشناسان ۹۸ درصد مساحت این استان را درگیر کرده است.
برخی از کارشناسان میگویند: آبخیزداری علمی مدیریتی و یکی از جدیدترین روشهای برنامهریزی است که براساس نگرشی سیستمی موجب بهرهبرداری صحیح و منطقی از حوضهها میشود به طوری که منابع آب و خاک برای نسلهای آینده به خوبی باقی بمانده و بقای حوضه آبخیز نیز تضمین شود.
حوضه آبخیز به عنوان یک اکوسیستم به شمار میرود که تمام اجزای آن شامل منابع آب، خاک، پوشش گیاهی (جنگل و مرتع)، اراضی کشاورزی، مسکونی وانسان با هم مرتبط است.

در این شرایط آبخیزداری و آبخوانداری به عنوان راهکار برنامهریزی، تصمیمگیری و اجرای انواع اقدامات مدیریتی و سازهای میتواند منجر به کاهش فرونشست دشتها، تقویت آبخوان، افزایش پوشش گیاهی، رطوبت و جلوگیری از تشکیل کانون ریزگردها و پدیده خودسوزی دشتها شود.
به عقیده برخی از کارشناسان، جنگلهای زاگرس به عنوان یک منبع بزرگ اقتصادی و گنجینهای غنی در استان شناخته میشود که با توجه به آفت و بیماری که این درختان را فراگرفته میطلبد تیمی از نخبگان پژوهشی استان برای حفاظت از این گنجینه غنی اقدامی موثر انجام دهند.
وضعیت جنگلهای زاگرس چگونه است؟
معاون آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری گفت: بررسیها نشان میدهد ۱۵ تا ۳۰ درصد از سطح جنگلهای زاگرس در استانهای چهارمحال و بختیاری، خوزستان، کردستان، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد و فارس در کشور درگیر آفتها و بیماریها هستند.

حسن وحید که همراه اعضای کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی از جنگلهای سردشت لردگان دیدن میکرد افزود : شدت شیوع آفتها و بیماریها در جنگلهای زاگرس در برخی مناطق بیشتر و در برخی مناطق کمتر گزارش شده است.
وی اظهار داشت: بررسیهای نشان میدهد بین ۱۵ تا ۱۶ درصد از مساحت جنگلهای زاگرس در چهارمحال و بختیاری به صورت تک پایهای و یکجا مبتلا بر بیماری و آفت هستند که باید برای این امر چاره اندیشی شود.
معاون آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری گفت: این آفتها که شامل کرم برگخوار بلوط، جوانهخوار بلوط، چوب خوارها، دارواشها هستند که تاثیر مستقیمی بر زیست گونههای جنگلی دارند.
وی ادامه داد: هر چند اقدامات خوبی برای کنترل این آفتها و بیماریها از سوی سازمان جنگلها و مراتع صورت گرفته است اما این اقدامات به صورت موردی انجام شده و با توجه به آلودگی سطح وسیعی از جنگلها و همچنین آلودگی برخی از سطح جنگلها در مناطق سختگذر این اقدامات مقابلهای کافی نبوده است.
وحید ضعف پوشش گیاهی جنگلهای زاگرس را از جمله عوامل شیوع آفتها و بیماریها عنوان کرد و گفت: وقتی پایه درختی به دلیل کاهش رطوبت و آب ضعیف شود، بارشها از برف به باران تغییر و میزان بارشها کاهش یابد بیماریها شیوع بیشتری پیدا میکنند و امکان بازسازی وجود نخواهد داشت.
وی ادامه داد: براساس بازدیدهای انجام شده تلاش میشود در قالب یک طرح مدون علمی، جامع و کامل بتوانیم اقدامات مفیدی در خصوص کنترل و مقابله با این آفتها و بیماریها انجام شود.
وحید یادآور شد: اقداماتی که در قالب طرحهای مدیریت جامع آبخیز شامل اجرای طرحهای آبخیزداری، مدیریت منابع آب و خاک و کنترل فرسایش انجام میشود نفوذ آب در لایههای زمین و تقویت این گونههای درختی را به دنبال دارد.
معاون آبخیزداری سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری گفت: امسال مجلس شورای اسلامی و دولت از محل اعتبارات هدفمندی یارانهها اهتمام ویژه ای در خصوص اجرای پروژههای آبخیزداری و آبخوانداری و همچنین احیا و بازسازی قنوات داشتهاند و انتظار میرود در این ارتباط اعتبارات آبخیزداری چهارمحال و بختیاری چندین برابر افزایش یابد.
ضرورت جبران عقبماندگی آبخیزداری در چهارمحال و بختیاری

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: بررسیها نشان میدهد این استان در اجرای برخی برنامههای آبخیزداری دچار عقبماندگیهایی است.
روحالله کریمیان روز شنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: بخش عمدهای از آن چیزی که در برنامههای توسعه گذشته در بخش آبخیزداری برای چهارمحال و بختیاری مشخص شده به علت تخصیص نیافتن مناسب اعتبارات اجرا نشده است.
وی با اشاره به تصویب ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار برای بخش آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در سفر چهارم اردیبهشت اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست به استان اظهار داشت: تخصیص این اعتبار میتواند انقلاب و تحولی بزرگ در بخش آبخیزداری این استان ایجاد کند.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی وآبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: از یک میلیون و ۶۴۰ هزار و ۳۲۰ هکتار مساحت این استان ۸۵۳ هکتار معادل ۵۲ درصد دارای مطالعات تفصیلی اجرایی آبخیزداری است که تاکنون در حدود نیمی از این مساحت پروژههای آبخیزداری انجام شده است.
وی اضافه کرد: خشکسالیهای پیاپی و تغییرات اقلیمی موجب شده تا چهارمحال وبختیاری با کاهش میزان بارشها، پراکنش نامناسب بارش ها به لحاظ مکانی و زمانی و همچنین تغییر در نوع بارش از برف به باران روبرو شود که در این شرایط بهترین و مهمترین اقدام موثر برای کنترل و مهار روانابها در حوضههای آبخیز با هدف تقویت پوشش گیاهی و حفظ منابع آب و خاک سرزمین، اجرای عملیات آبخیزداری است.

کریمیان یادآور شد: با انجام عملیات آبخیزداری ضمن اینکه از هدر رفت و خروج روانآبها، فرسایش خاک، تولید رسوب و بروز سیلاب پیشگیری میشود موجب بهبود وضعیت منابع طبیعی، منابع آبی و همچنین تقویت آبدهی چشمهها، قنوات و چاهها میشود.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری حفظ و بهرهبرداری مناسب از منابع آب و خاک را از مهمترین هدفهای آبخیزداری عنوان کرد و گفت: لازمه توسعه در بخش کشاورزی داشتن منابع پایدار است که آب و خاک مهمترین این منابع به شمار میرود.
وی یادآور شد: چهارمحال و بختیاری سرچشمه و سرمنشاء ۲ رودخانه مهم کارون و زاینده رود است و از آب تولیدی این رودخانهها نه تنها این استان بلکه استانهای همجوار نیز برخوردار میشوند.
به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری با مساحت حدود یک میلیون و۶۴۱ هزار هکتار در برگیرنده حوضههای آبخیز کارون، زایندهرود و دز است.