احیای فضاهای رها شده جنوب تهران با احداث طرح‌های چند منظوره

احیای فضاهای رها شده جنوب تهران با احداث طرح‌های چند منظوره

 تهران بزرگ - ایرنا - کلانشهرها، فضاهای رها شده و بایر زیادی بویژه در مناطق کمتربرخوردار دارند که نه تنها سبب تشدید نابرابری‌های شهری می‌شوند، بلکه فرصت‌های توسعه را نیز از ساکنان می‌گیرند.

به گزارش ایرنا، طرح باغ راه حضرت فاطمه (س) در جنوب شهر تهران، نمونه‌ای موفق از تبدیل این فضاهای مهجور به عرصه‌هایی پویا و چند عملکردی است که پیوندی میان محیط زیست، اجتماع و فرهنگ ایجاد کرده است.

در این گزارش با رویکرد بررسی نقش احیای فضاهای رها شده در توسعه پایدار شهری، به تحلیل ابعاد مختلف این پروژه می‌پردازد.

تبدیل یک فضای «بی دفاع» شهری به «ریه تنفسی» شهر

مناطق جنوبی کلانشهرها، اغلب به دلیل تمرکز محلات کم درآمد، کمبود زیرساخت‌های سبز و نبود برنامه ریزی یکپارچه، با معضلاتی مانند آلودگی هوا، ناامنی و کاهش سرزندگی اجتماعی روبه رو است فضاهای رها شده در این مناطق، گاه به محل دپوی زباله یا زمین‌های بایر تبدیل می‌شوند.

معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری تهران روز جمعه به خبرنگار ایرنا در خصوص احداث باغ راه حضرت زهرا (س) گفت: با شناسایی چنین مناطقی در جنوب شهر، درصدد تبدیل آنها به «ریه تنفسی» برای بهبود کیفیت زندگی شهروندان هستیم.

احیای فضاهای رها شده جنوب تهران با احداث طرح‌های چند منظوره



داود گودرزی افزود: این طرح با الهام از معماری ایرانی - اسلامی و با تکیه بر حفظ محیط زیست طراحی شده که ویژگی‌های شاخص آن عبارتند از احیای زمین‌های بایر تبدیل پهنه‌های رها شده به فضای سبز با گونه‌های گیاهی کم‌آب‌بر و سازگار با اقلیم، مسیرهای پیاده روی و دوچرخه سواری، ایجاد شبکه ارتباطی امن برای تسهیل جابه جایی غیرموتوری و همچنین فضاهای فرهنگی - مذهبی با ساخت حسینیه‌های کوچک، کتابخانه های محلی و دیوارنگاره‌هایی با مضامین دینی و اجتماعی که هویت شیعی و مشارکت مردمی را تقویت می کنند.

وی یادآور شد: همچنین استفاده از سازه‌های بازیافتی در ساخت نیمکت‌ها و المان‌های شهری که کاهش هزینه و رویکرد محیط زیستی این پروژه را نشان می‌دهد.

به گفته وی، تقویت انسجام اجتماعی این باغ راه به محل تعاملات بین نسلی و برگزاری جشنواره‌های محلی، جذب نیروهای محلی برای نگهداری فضای سبز و مدیریت رویدادها، روشنایی معابر و حضور شهروندان، کاهش جرم و ناامنی را در پی داشته است.

معاون شهردار تهران تاکید کرد: در ابتدای این طرح برخی نگران تغییر کاربری زمین‌ها به پروژه‌های تجاری بودند که با مشارکت دادن مردم در طراحی، اعتماد جلب و با آموزش گروه‌های محلی برای پاکسازی و نگهداری فضا، پایداری پروژه را نیز تضمین کرد.

به گزارش ایرنا، احداث باغ راه حضرت فاطمه (س) نشان داد که احیای فضاهای رها شده نه یک هزینه، بلکه سرمایه گذاری برای آینده‌ای پایدار است.

این طرح با بهبود دسترسی به خدمات شهری، تقویت اقتصاد محلی و کاهش آلودگی‌ها، الگویی قابل تعمیم برای دیگر مناطق حاشیه‌ای است، موفقیت آن ثابت می‌کند که حتی زمین‌های به ظاهر بی ارزش نیز می‌توانند با خلاقیت و مشارکت مردمی، به موتور محرکه توسعه تبدیل شوند.

باغ راه حضرت فاطمه زهرا (س) در مناطق ۱۷ و ۱۸ تهران واقع شده است.

 

 منبع خبر