به گزارش خبرنگار ایرنا، از جمله این پیشنهادها شامل سهمیهبندی هوشمند برق، اختصاص سهمیه متناسب با دمای هوا و شاخص رطوبت به طوریکه در روزهای بسیار گرم، سهمیه با تعرفه پلکانی برای مصرف بالاتر از حد متعارف افزایش پیداکند.
باتوجه به هزینههای بالای تولید و توزیع برق در مناطق گرمسیری هرمزگان و نیاز به خنککاری تجهیزات، قیمت برق در این استان ممکن است بیشتر از حد معمول باشد و تعرفهگذاری متفاوت بر اساس شرایط اقلیمی، تعدیل تعرفهها با در نظر گرفتن شرایط خاص این استان، توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، استفاده از نیروگاههای خورشیدی و بادی برای کاهش وابستگی به شبکه سراسری و کاهش هزینهها ازجمله راهکارهایی هستند که کارشناسان در این زمینه ارائه میدهند.
در این ارتباط، گفت و گویی با مدیرعامل شرکت تولید برق خلیج فارس انجام شد تا ناترازی برق و راهکارهای مقابله با آن، مورد بررسی قرار گیرد.
مدیرعامل شرکت تولید برق خلیج فارس در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ایرنا، ضمن اشاره به ضرورت توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر، بر لزوم برنامهریزی دقیق برای استفاده از ظرفیتهای مناطق مختلف تأکید کرد و گفت: باید با فرهنگسازی و مشارکت عمومی، چالشهای بخش برق را مدیریت کنیم.
محمد مهنینژاد اظهار کرد: نیروگاههای بادی در هر منطقهای قابل استفاده نیست و باید در مناطقی نصب شوند که باد پایدار و مستمر داشته باشند.
وی افزود: مناطقی مانند زابل و بخشهایی از سیستان و بلوچستان ظرفیت خوبی دارد، اما نیاز به مطالعات فنی و اقتصادی دقیق دارند.
مدیرعامل شرکت تولید برق خلیج فارس با اشاره به ظرفیت بالای استان هرمزگان در تولید انرژی خورشیدی، تصریح کرد: این استان بهدلیل مصرف بالای برق، بهویژه در فصل تابستان، وابستگی زیادی به انتقال برق از استانهای همجوار دارد.
وی گفت: توسعه نیروگاههای خورشیدی میتواند به پایداری شبکه برق منطقه کمک کند.
مهنینژاد خاطرنشان کرد: استفاده از زمینهای کشاورزی بلااستفاده بهویژه در مناطق کمآب برای نصب پنلهای خورشیدی، راهکاری مناسب برای توسعه این نیروگاههاست و همچنین، در مناطق دورافتاده که به شبکه سراسری برق دسترسی ندارند، استفاده از انرژی خورشیدی میتواند گزینهای بهینه باشد.
وی با اشاره به چالشهای احداث نیروگاههای جدید، گفت: راهاندازی نیروگاههای بخار حداقل پنج تا هفت سال و نیروگاههای گازی سه تا پنج سال زمان میبرد.
این در حالی است که ناترازی عرضه و تقاضای برق ناشی از کمبود سرمایهگذاری بهموقع در سالهای گذشته است.
مهنینژاد بر ضرورت فرهنگسازی برای کاهش مصرف برق تأکید کرد و گفت: شهروندان میتوانند با استفاده از پنجرههای دوجداره، نوارهای عایق و بهینهسازی سیستمهای سرمایشی، نقش مهمی در کاهش مصرف انرژی داشته باشند.
وی همچنین بر لزوم بازسازی شبکههای توزیع و انتقال برق تأکید کرد و افزود: تعویض بهموقع تجهیزات فرسوده مانند ترانسها و کابلها میتواند تلفات انرژی را بهطور چشمگیری کاهش دهد.
مدیرعامل شرکت تولید برق خلیج فارس از وزارت نیرو خواست تا با تسهیل فرآیند صدور مجوزها و حمایت از سرمایهگذاری بخش خصوصی، زمینه توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر را فراهم کند.
وی تصریح کرد: دولت باید با استفاده از ظرفیت رسانهها، فرهنگ صرفهجویی در مصرف برق را نهادینه کند.
راهکارهای کاهش ناترازی انرژی در هرمزگان
به گفته این کارشناس حوزه تولید برق: صنایع انرژیبر مانند فولاد و پتروشیمی باید نیروگاههای خود را احداث کنند، تا فشار از روی شبکه عمومی برداشته شود.
همچنین سیاستهای تشویقی برای سرمایهگذاری خصوصی از جمله اعطای تسهیلات کمبهره یا معافیتهای مالیاتی برای صنایعی که نیروگاه اختصاصی میسازند درنظر گرفته شود.
ایجاد شبکههای مجزا برای مصارف صنعتی و خانگی در راستای مدیریت بهتر توزیع انرژی و حل مشکلات برق در استان هرمزگان، نیاز به یک برنامه جامع شامل سهمیهبندی هوشمند، مقابله با سرقت کابلها، تعدیل تعرفهها و جداسازی شبکه صنعتی از خانگی است.
توسعه انرژیهای پاک و مشارکت بخش خصوصی در احداث نیروگاهها میتواند به پایداری بلندمدت شبکه کمک کند.
این راهکارها در صورت اجرا، هم از خاموشیهای مکرر جلوگیری میکند و هم هزینههای برق را برای مصرفکنندگان نهایی تعدیل خواهد کرد.
بنابراین تشکیل کارگروه ویژه انرژی استان هرمزگان با حضور نمایندگان وزارت نیرو، صنایع و استانداری برای پیگیری عملی این طرحها پیشنهاد میشود.
در همین راستا مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق هرمزگان اظهار کرد: مجوز واگذاری ۲۲ ساختگاه جدید برای احداث نیروگاههای خورشیدی ۱.۵ تا ۶.۵ مگاواتی از دستگاههای متولی اخذ و موافقت اصولی از سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران «ساتبا» نیز گرفته شده است و در مرحله پایانی واگذاری به استان از طریق کمیسیون ماده ۲۱ قرار دارد.
محمد کریمی، تصریح کرد: در حال حاضر تعداد نیروگاههای خورشیدی نصب شده در سطح استان هرمزگان ۲ هزار و ۳۷۴ دستگاه با ظرفیت ۱۶ هزار و ۲۸۰ کیلووات است.
مدیرعامل شرکت توزیع برق هرمزگان، رمزارزها را بزرگترین چالش استفاده غیرمجاز از برق در این استان دانست و با تاکید بر اینکه از همه ابزارهای قانونی در برخورد جدی و قاطع با انشعابات غیرمجاز و بهویژه رمزارزها بهره گیری میشود، گفت: استفاده از رمز ارزهای غیرمجاز خیانت به سایر مشترکان و سرقت انرژی و سرمایه بیت المال و همچنین آسیبزدن به شبکه برق کشور و ایجاد خسارت گسترده به لوازم برقی مردم و تشدید ناترازیها و اعمال خاموشیهای گسترده است.
وی تاکید کرد: از تمامی مردم هرمزگان خواستاریم در صورت مشاهده استفاده غیرمجاز رمزارزها، سریع موضوع را گزارش دهند و به حفظ و پایداری برق و رفع ناترازیها کمک کنند.
طبق آمار اعلام شده از سوی روابط عمومی شرکت توزیع برق هرمزگان، این استان در مجموع دارای ۷۹۶ هزار مشترک بوده که از این تعداد ۶۴۹ هزار مشترک خانگی، ۹۵ هزار مشترک تجاری، ۱۰ هزار مشترک کشاورزی، ۳۸ هزار مشترک عمومی و اداری و ۲ هزار و ۶۰۰ مشترک صنعتی است.