به گزارش گروه سیاست خارجی ایرنا، سناتور «تام کاتن»، جمهوریخواه در مصاحبهای با «هو هویت»، مجری محافظهکار رادیو، گفت: «یک توافق خوب، توافقی است که تمامی مسیرهای ایران برای دستیابی به بمب هستهای را مسدود کند؛ توافقی که شامل حذف کامل اورانیوم با غنای بالا و سانتریفیوژهای پیشرفته آنها باشد. آنها برای داشتن انرژی هستهای غیرنظامی نیازی به سانتریفیوژهای پیشرفته یا اورانیوم با غنای بالا ندارند. چند ده کشور در جهان انرژی هستهای غیرنظامی دارند ولی اورانیوم خود را غنی نمیکنند.»
تمرکز صرف بر «اورانیوم با غنای بالا» که برای ساخت سلاح هستهای لازم است و نه «اورانیوم با غنای پایین» که برای مصارف غیرنظامی استفاده میشود، تغییری قابل توجه در موضع این سناتور جمهوریخواه محسوب میشود و فاصلهگیری اندکی از دیگر چهرههای ضدایرانی است که ادعا میکنند ترامپ نباید با هیچ توافقی موافقت کند که به ایران اجازه دهد برنامه هستهای غیرنظامی داشته باشد.
کاتن سابقهای طولانی در پیگیری خواستههای حداکثری از ایران، مخالفت با مذاکرات و حتی دعوت به جنگ دارد، او تنها دو هفته پیش مدعی شده بود: «تنها راهحل این است که ایران به طور کامل برنامه خود را برچیند؛ وگرنه ما باید این کار را برایشان انجام دهیم.»
در حقیقت، اصرار بر اینکه ترامپ فقط باید توافقی را بپذیرد که منجر به برچیدن کامل برنامه هستهای ایران شود، از زمان آغاز مذاکرات چند هفته پیش، موضع اصلی جناح ضدایران بوده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم اسرائیل، بهتازگی گفته است: «تمام زیرساختهای برنامه هستهای ایران باید برچیده شود؛ تنها چنین توافقی قابل قبول است.»
بنیاد دفاع از دموکراسیها که یک اندیشکده حامی اسرائیل و خواهان جنگ با ایران است و در خروج ترامپ از توافق هستهای اوباما در سال ۲۰۱۸ نقش محوری داشت نیز همین خط مشی را دنبال کرده است.
در یکی از هشدارهای سیاستگذاری این اندیشکده در اوایل ماه جاری آمده بود: «دولت آمریکا باید از اشتباهات گذشته اجتناب کند و اصرار داشته باشد که هیچ توافقی انجام نشود، مگر آنکه ایران بهطور کامل و قابل راستیآزمایی برنامه هستهای خود را برچیند.»
کارشناسانی که از تلاشهای ترامپ برای تعامل با ایران حمایت میکنند میگویند اظهارات اخیر کاتن میتواند به رئیسجمهور کمک کند تا به یک توافق خوب دست یابد.
«سینا طوسی»، عضو ارشد اندیشکده «مرکز سیاست بینالملل»، گفت: «اظهارات اخیر سناتور تام کاتن درباره ایران، تغییری قابل توجه در گفتمان است که ضمن حفظ موضع سختگیرانه، مسیر راهبردیتری را مطرح میکند.»
طوسی افزود: «به نظر میرسد کاتن از موضع حداکثری قبلی خود فاصله گرفته که ممکن است نشاندهنده کاهش مخالفتهای داخلی با هرگونه توافق احتمالی ترامپ با ایران باشد.»
به گزارش ایرنا، ایران و ایالات متحده تاکنون سه دور مذاکرات غیرمستقیم را بر پایه فرمول برجام که شامل اعتمادسازی ایران درباره برنامه هستهای آن در قبال رفع موثر تحریمها است پیش بردهاند. حفظ چرخه غنیسازی در داخل کشور یکی از خطوط قرمز ایران در این مذاکرات است که تهران میگوید درباره عبور از آن هیچگونه گفتوگو و مذاکرهای نمیکند اما آماده مذاکره درباره نحوه راستی آزمایی از برنامه هستهای صلحآمیز خود است.