نهمین پایتخت کتاب ایران؛ از خیران بی‌رقیب تا فعالیت‌های بین‌المللی کتاب‌دوستان اوز

نهمین پایتخت کتاب ایران؛ از خیران بی‌رقیب تا فعالیت‌های بین‌المللی کتاب‌دوستان اوز

 شیراز - ایرنا - اِوَز کوچکترین شهر پایتخت کتاب ایران و فارس نخستین استانی است که دو بار شهرهای آن موفق به کسب این عنوان شده‌اند؛ آنچه که نام این شهر را همراه با کتاب بلندآوازه کرده، مردم محوری و گسترده فعالیت‌های ترویجی در زمینه کتابخوانی است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، شهر اوز مرکز شهرستان نوپای اوز است که ۶ سال پیش از لارستان مستقل شد، ۴۷ هزار نفر جمعیت دارد و حالا از نظر وسعت و جمعیت کوچکترین شهری است که پایتخت کتاب ایران شده است.

این شهر که از میان ۱۱۰ شهر متقاضی، موفق شده این عنوان را کسب کند پیشتر نیز ۲ بار موفق به کسب عنوان‌های شهر خلاق و دوستدار کتاب شده است و در همان سال‌ها نیز مسئولان فرهنگی شهر معتقد بودند که اوز چیزی برای پایتختی کتاب ایران کم ندارد.

فعالیت دبیرخانه جشنواره شهر پایتخت کتاب در اوز فعالیتی مداوم به درازای یک دهه دارد و امسال بالاخره این شهر کوچک موفق شد پایتختی کتاب یک ایران را به عهده بگیرد.

دستیابی اوز به عنوان شهر پایتخت کتاب زمینه ساز توسعه فرهنگی فارس است

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس درباره این جایگاه بلند، گفت: دستیابی اوز به به این عنوان ارزشمند، زمینه ساز رشد و توسعه هر چه بیشتر فرهنگی فارس خواهد شد.

مهدی رنجبر اظهار کرد: اوز نماد یک ‌دهه استمرار و پایداری در ترویج کتاب و کتابخوانی است و می‌تواند به عنوان الگویی شایسته برای دیگر شهرها مد نظر قرار گیرد.

او با بیان اینکه کتابخوانی زمینه‌ساز رشد و تعالی فرهنگ عمومی جامعه است، ادامه داد: سیاست های تمرکززدایی دستگاه فرهنگ و هنر فارس است و این امر نقش ارزنده ای در باروری استعدادهای فرهنگی و هنری دارد.

نگاهی به شاخصه‌های نهمین پایتخت کتاب ایران

شاید بپرسید این شهر کوچک جنوب فارس چه شاخصه‌هایی داشته که توانسته پایتخت کتاب ایران شود.

کتاب و کتابخوانی در اوز سابقه بیش از نیم قرن دارد و تشکیل انجمن کتابخانه‌های عمومی این شهر نیز به ۵۰ سال پیش برمی‌گردد، چنانکه در میان شهرهای فارس و کشور، از پیشتازان تشکیل انجمن بوده است.

فعالیت پررنگ خیران حوزه کتاب یکی از این شاخصه‌ها است؛ محمدحسین فیروزی، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی فارس به خبرنگار ایرنا گفت: فعالیت خیران حوزه کتاب در اوز را نمی‌توان با دیگر شهرها مقایسه کرد؛ چنانکه همه کتابخانه‌های عمومی این شهر خیرساز است.

به گفته او علاوه بر چهار کتابخانه این شهرستان که همگی خیرساز هستند، ۲ کتابخانه در حال ساخت کهره و کودک و نوجوان اوز نیز از سوی خیران در حال ساخت است که دومی با ۸۰۰ متر مربع تقریبا تکمیل ده و به زودی تجهیز و بهره‌برداری میشود.

فیروزی ادامه داد: اما استقبال خیران اوز از ترویج کتاب و کتابخوانی تنها محدودبه ساخت و تامین زیرساخت‌ها نیست بلکه در برگزاری رویدادهای فرهنگی این حوزه نیز حضوری پررنگ دارند.

او یادآور شد: ۲ سال پیش که زلزله به برخی از ساختمان‌های اوز آسیب زد، خیران این شهر منتظر اقدام مسئولان دولتی نماندند و برای تعمیر و رفع نقص‌های کتابخانه‌های عمومی پیشقدم شدند.

۲ سال پیش که زلزله به برخی از ساختمان‌های اوز آسیب زد، خیران این شهر منتظر اقدام مسئولان دولتی نماندند و برای تعمیر کتابخانه‌های عمومی پیشقدم شدند.

تنوع بالا فعالیت‌های کتاب محور ویژگی دیگرِ نهمین پایتخت کتاب ایران است؛ به گفته مدیرکل کتابخانه‌های عمومی فارس، فعالیت‌های فرهنگی مرتبط با کتاب در این شهر تنوع بسیار بالایی دارد و رویدادهای این حوزه تنها محدود به گروه‌های سنی کودکان و دانش‌آموزان نیست بلکه زن و مرد و جوانان و کهنسالان در این رویدادها مشارکتی فعال دارند.

او با اشاره به پیشینه فرهنگی این شهرستان، گفت: کتاب در فرهنگ اوز نقش تمدنی دارد و اسناد تاریخی از اقدامات و رویدادهای کتاب محور این شهر وجود ارد که در کتابخانه‌های عمومی آن به نمایش گذاشته شده است.

مردمی بودن شاخصه شایسته توجه اوز است که بی‌تردید در انتخاب آن به عنوان پایتخت کتاب ایران، بسیار موثر بوده است؛ چنانکه مدیرکل کتابخانه‌های عمومی فارس، دستگاه‌های دولتی در انجام فعالیت‌های مرتبط با کتاب و کتابخوانی رقیب‌های مردمی دارند و تلاش مردم در این حوزه جذاب است.

فیروزی گفت: مربیان و تسهیلگران حوزهنقش خود در کتابخانههای عمومی و آموزش و پرورش، اقدام می‌کنند.

فعالیت‌های بین‌المللی اوزی‌های کتاب‌دوست، دیگر ویژگی شایسته توجه این شهر است؛ مدیرکل کتابخانه‌های عمومی فارس در این ارتباط گفت: از آنچه که بسیاری از مردم و خیران اوز در کشورهای حوزه خلیج فارس کار یا زندگی می‌کنند، اقدامات ارزشمندی نیز برای تقویت کتاب و کتابخوانی در کشورهای این منطقه انجام داده‌اند.

کتاب؛ محور توسعه اوز

شهر اوز پیشینه بلند فرهنگی دارد و به گفته مسئولان این شهر، توسعه آن با محوریت کتاب خواهد بود.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی فارس نیز معتقد است که محوریت کتاب در توسعه شهرستان اوز به معنای واقعی هویدا است و می‌طلبد که مسئولان استانی و کشوری نیز توجه ویژه‌ای با آن داشته باشند.

محوریت کتاب در توسعه شهرستان اوز به معنای واقعی هویدا است

فیروزی اظهار کرد: فعالیت‌های خلاقانه مردمی اوز را در زمینه فعالیتهای کتاب محور موفق کرده و این شهر می‌تواند الگویی برای دیگر شهرهای کوچک کشور باشد.

به اعتقاد او برای رقم زدن طرح‌های جدید کتاب و کتابخوانی در این شهر باید مسئولان نیز بیش از کذشته در کنار مردم قرار گیرند.

به گزارش ایرنا در فراخوان نهمین پایتخت کتاب ایران، ۱۱۰شهر از سراسر کشور متقاضی کسب این عنوان شدند در کردند و در پایان داوری‌، شهرهایی از آذربایجان غربی، اصفهان، قزوین، فارس، گیلان و مازندران به مرحله نهایی پایتختی کتاب ایران راه یافتند و اوز برای یکسال، به عنوان نهمین پایتخت کتاب ایران معرفی شد.

 

 منبع خبر