به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، حوزه موسیقی این هفته با چالشهای مختلفی روبه رو بود. انفجار بزرگی شنبه (ششم، اردیبهشت) در اسکله شهید رجایی بندرعباس به وقوع پیوست که تاکنون ۷۰ کشته، یکهزار و ۲۰۰ مصدوم و ۶ مفقودی برجا گذاشته است. محمد آشوری تازیانی استاندار هرمزگان در پی وقوع حادثه انفجار و جانباختن جمعی از هموطنان، سه روز عزای عمومی در این استان و دولت، هشتم اردیبهشت ماه را در سراسر کشور عزای عمومی اعلام کرد و تمام رویدادهای هنری و موسیقایی تعطیل و به زمان دیگری موکول شد. جمعی از هنرمندان موسیقی با انتشار پیامهای تسلیت نسبت به این حادثه واکنش نشان دادند و با بازماندگان اعلام همدردی کردند.
پایان هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی
هفدهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران به دبیری فواد توحیدی پنجم اردیبهشت در فرهنگسرای طوبی بندرعباس آغاز شد و قرار بود تا هشتم اردیبهشت ادامه داشته باشد که با وقوع حادثه انفجار در اسکله شهید رجایی و اعلام سه روز عزای عمومی، هفتم اردیبهشت به کار خود پایان داد.
در پی این حادثه و اطلاعیه سازمان انتقال خون، هنرمندان هفدهمین جشنواره موسیقی نواحی برای اهدای خون به مجروحان حادثه اعلام آمادگی کردند. دومین شب از این رویداد ملی ششم اردیبهشت با ادای احترام و همدردی با خانوادههای داغدار حادثه تلخ بندر شهید رجایی همراه شد. هنرمندان شرکتکننده در این رویداد، ضمن همدردی با خانواده حادثهدیدگان و مجروحان، مویهها، غمنامهها و و آوازهای حزنآلود نقاط مختلف کشور را اجرا و بر یکرنگی و یکدلی ایران تاکید کردند.
همچنین ابوالفضل صادقینژاد نماینده وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر شورای ارزشیابی هنرمندان، نویسندگان و شاعران کشور با انتشار پیامی در پی حادثه «اسکله شهید رجایی» خطاب به هنرمندان جشنواره موسیقی نواحی نوشت: شما نشان دادید هنر راستین از سور تا سوگ، همواره در کنار انسان است و موسیقی نواحی ما، آیینه تمامنمای فرهنگ غنی این مرز و بوم است.
پایان چهارمین فستیوال «کوچه»
چهارمین دوره فستیوال «کوچه» شامل کنسرتهای فولکلور و برنامههای فرهنگی قرار بود از پنجم تا دهم اردیبهشت در بوشهر برگزار شود که در پی اعلام عزای عمومی و همدردی با مردم بندرعباس، برگزارکنندگان فستیوال «کوچه» هفتم اردیبهشت با انتشار بیانیهای اعلام کردند این فستیوال به پایان راه رسیده است.
همچنین صفحه این فستیوال در فضای مجازی، پیامهایی را برای تسلیت و اعلام همدردی با مردم داغدیده بندرعباس منتشر کرد و هنرمندان در دومین شب این فستیوال که به «شب شَروه» اختصاص داشت، با زبان سنج، دمام و شروه، به روایت درد مردم جنوب پرداختند. برخی آثارشان را با یک دقیقه سکوت به احترام حادثه بندرعباس آغاز کرده و آثاری را برای همدردی با مجروحان و حادثهدیدگان اجرا کردند.
انتشار «تنها در آتش»
قطعه موسیقی بیکلام «تنها در آتش» به آهنگسازی و نوازندگی آیدین نورمحمدی به یاد جانباختگان حادثه اسکله شهید رجایی بندرعباس منتشر شد. «تنها در آتش» با فضایی سرشار از اندوه و همدلی، روایتگر درد و فقدانی است که این حادثه تلخ بر دل خانوادهها و جامعه بر جای گذاشته است. نورمحمدی با ترکیبی از سازهای سنتی و مدرن؛ پیانو و کمانچه تلاش کرده است تا احساسی ناب و صادقانه به شنونده منتقل کند؛ احساسی که هم مرثیه و هم یادآور اهمیت جان انسانهاست.
«شهر خالی» و «دو دریچه» عبدالحسین مختاباد
عبدالحسین مختاباد خواننده موسیقی سنتی نیز برای همدردی با مردم بندرعباس، تصنیف «شهر خالی؛ جاده خالی» را براساس ملودی افغانستانی با تنظیم و تدوین خود اجرا و منتشر کرده است. کلیپ این اثر توسط امیرحسین مسافر تهیه شده است. برای شنیدن و دیدن «شهر خالی؛ جاده خالی» اینجا مراجعه کنید.
این خواننده پنجم اردیبهشت، تصنیف «دو دریچه» را با شعری از مهدی اخوان ثالث، آهنگسازی و تنظیم علی ولیزاده و همراهی گروه موسیقی «آذرمهر» منتشر کرده، این اثر در پایگاه میراث ملی فرح آباد ساری ضبط شده است.
علی ولیزاده (سنتور)، امین حیدری (دف و دایره)، عرفان حسینی (کمانچه)، فاضل میری (نی)، پویا خوشبین (عود و تار)، علی اکبرزاده (تنبک)، استودیو فرهنگ، آرش محسنپور صدابردار، حسین و حسن ساداتی تصویربردار از دیگر هنرمندان و عوامل اجرایی این اثر هستند.
کارگاه آموزشی «چگونگی تمرین در موسیقی»
مرحله نخست کارگاه آموزشی «چگونگی تمرین در موسیقی» با تدریس نصیر حیدریان رهبر ارکستر سمفونیک تهران هفتم اردیبهشت در تالار رودکی برگزار شد. این کارگاه آموزشی توسط مرکز آموزش هنری بنیاد رودکی و با هدف آشنایی هنرجویان با نحوه صحیح تمرین کردن و یادگیری صحیح و اصولی از طریق تمرین پایدار و مستمر، با شرکت ۱۰۸ نفر از علاقهمندان به این دوره آموزشی در تالار رودکی برگزار شد.
در این کارگاه و به صورت مشارکت استاد با هنرجویان درباره موضوعاتی همچون ابزارهای تمرین، اهمیت گوش در تمرین موسیقی، فرم دست در تمرین سازهای مختلف، اهمیت تمرکز ذهنی، ایجاد نظم در تمرین، کنترل ذهن و احساسات در هنگام تمرین، اهمیت دفترچه یادداشت برای برنامه تمرینها و ایدههای نوازنده، شرایط فضای مناسب ذهنی و محیطی، اهمیت نحوه انتخاب قطعات برای تمرین و استفاده موثر از زمان بحث و تبادل نظر شد. از نکات قابل توجه این کارگاه، حضور شرکتکنندگان در سطوح مختلف از مبتدی تا حرفهای و از میان هنرجویان، دانشجویان و نوازندگان سازهای مختلف از شهرهای تهران، گرگان، کاشان، انزلی، رشت و غیره بود.
نشست ماهانه خانه موسیقی ایران با ابراز همدردی نسبت به اتفاق بندر شهید رجایی
نشست ماهانه خانه موسیقی ایران هفتم اردیبهشت با حضور هنرمندان، هیات مدیره و اعضای کانونهای خانه موسیقی ایران با ابراز همدردی نسبت به اتفاق غمانگیز بندر شهید رجایی در محل سالن اجتماعات این نهاد برگزار شد.
حمیدرضا نوربخش مدیرعامل خانه موسیقی ایران اظهار داشت: ما در روزهای پایانی سال پس از چند سال، شب موسیقی ایران را برگزار کردیم و دور هم جمع شدیم و یک عمر تلاش برخی از پیشکسوتان این عرصه را ارج نهادیم. طی این مراسم سعی کردیم برخی استعدادهای موسیقی را ببینیم و همه گونههای این موسیقی را نیز در این مراسم داشته باشیم.
وی درباره برگزاری جشننامه استاد داود گنجهای توضیحاتی ارائه کرد و افزود: گنجهای استاد پیشکسوت و ارجمندی است که حق بر گردن ما و موسیقی ما دارد و حداقل در ۴۵ سال گذشته خادم حقیقی جامعه هنری بوده است. جایگاه هنری رفیع و ارزندهای دارد و بیش از نیم قرن حضور ارزشمند و درخشان در عرصه موسیقی دارد و یکی از بانیان، ستونها و ارکان خانه موسیقی در تمام ۲۵ سال گذشته؛ از زمان تاسیس خانه موسیقی تاکنون بوده است. او در برهههای مختلف که خانه دچار چالشهای مهم شده است از ارکانی بوده که ستونهای این خانه را نگه داشته است.
جشن امضای «موسیقی دستگاهی ایران» علیزاده در ساری
آیین رونمایی و جشن امضای مجموعه «دستگاههای موسیقی ایران» با آهنگسازی و تالیف حسین علیزاده با حضور جمعی از هنرمندان و هنردوستان و اجرای آلبوم «نینوا» توسط ارکستر فیلارمونیک مازندران در تالار فرهنگ و هنر ساری برگزار شد که طولانیترین صف خرید محصول فرهنگی در مازندران را ثبت کرد.
رونمایی از «کی بود، کی نبود»
آیین رونمایی از کتاب صوتی «کی بود، کی نبود» به نویسندگی و تهیهکنندگی الهام افراز و آهنگسازی حمیدرضا آفریده با حضور شخصیتهایی همچون عبدالجبار کاکایی شاعر، پژمان حدادی نوازنده تنبک و جمعی از اهالی فرهنگ و ادب به همت مؤسسه فرهنگی آوای مهربانی در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد.
حمیدرضا آفریده درباره چگونگی شکلگیری پروژه گفت: از همان ابتدا، کتاب برای من تصویری بود و ساختار آن طوری بود که باید به صورت نمایشنامهای شنیداری تولید میشد. فکر کردم چرا شهر قصهای تازه نداشته باشیم؟ خوشحالم که نتیجه کار رضایتبخش بوده و امیدوارم این دست آثار مستقل بیشتر حمایت شوند.
الهام افراز نویسنده و تهیهکننده این کتاب صوتی نیز بیان کرد: من از نسلی هستم که با داستانهای کلاسیکی همچون شنگول و منگول بزرگ شد، نسلی که شاید عزت نفس پایینی داشته باشد. این کتاب تلاشی است برای اینکه کودکان امروز با مفاهیم بنیادی مثل شناخت خود، گذر از فرد و وحدت آشنا شوند.
افراز افزود: ایده این کتاب با شعری از عطار در ذهن من شکل گرفت. در نگاه من، نقطه نمادی از کمال و وحدت است. اگر هر کدام از ما بتوانیم از منیّتهای خود عبور کنیم، حالمان بهتر میشود. این کتاب را تقدیم میکنم به کسانی که به مرزها باور ندارند و برای کودکان این سرزمین آرزوهای بزرگ دارند. با یک کتاب شاید نتوان چیزی را تغییر داد، اما میتوان دین کوچکی به جامعه ادا کرد.
عبدالجبار کاکایی شاعر و نویسنده نیز در این آیین با خواندن شعری از مولانا گفت: کتاب «کی بود، کی نبود» به نوعی ادامه سنت قصهگوییهای عرفانی در ادبیات فارسی است. مفاهیمی مثل فردگرایی ذهنی و عبور از خود، ریشه در قصههای مولانا و عطار دارد و این اثر آنها را با زبان و ساختاری تازه برای نسل جدید روایت کرده است.
انتشار مستندهای ویژه آیینِ هفتمین سالنوای موسیقی ایران
مستندهای ویژه آیین هفتمین سالنوای موسیقی ایران، در قالب یازده برنامه، از دهم اردیبهشت تا نهم خردادماه، از طریق پلتفرم هاشور و کانال یوتیوب رسمی سالنوای موسیقی ایران، منتشر خواهد شد.
این برنامهها شامل گفت و گوها، حواشی و بخشهای مختلف مراسم «هفتمین سالنوای موسیقی ایران» است که ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ همزمان با روز جهانی موسیقی، با مدیریت هنری علی جعفری پویان و مدیریت اجرایی محمدمهدی گورنگی، با حمایت بخشی از جامعه موسیقی ایران و مراکز فرهنگی خصوصی و مستقل، در منظومه خِرَد تهران و با حضور هنرمندان سرشناس موسیقی برگزار شد.
بخش «نکوداشت» این رویداد، شامل تجلیل و نکوداشت ۹ هنرمند برجسته موسیقی ایران؛ احمد پژمان، نوین افروز، رافائل میناسکانیان، مهران روحانی، محمدرضا درویشی، حمید متبسم، آذین موحد، افسانه جهانگیری و نازلی جهانگیری است.
بخش «یادبود» نیز به گرامیداشت یاد هنرمندان مصطفی کمال پورتراب، والودیا تارخانیان، محمدتقی مسعودیه، هرمز فرهت، فرامرز پایور، امیراشرف آریانپور و گلنوش خالقی، اختصاص دارد.
همچنین در بخش «نشان سالنوای موسیقی ایران»، از «انجمن فیلارمونیک ایران»، «خانه هنر خرد» و «خانه پایور»، «انتشارات پارت» و «مجموعه شهر صدای پارسیان»، به پاس فعالیتهای اثرگذار فرهنگی و موسیقایی، تجلیل و «نشان سالنوا» به مدیران این مراکز فرهنگی مستقل اهدا شد.
در بخش «یادنشان» این رویداد نیز ضمن گرامیداشت یاد فریدون شهبازیان موسیقیدان و آهنگساز فقید موسیقی ایران، یادبود ۱۵ هنرمند موسیقی ایران که در فاصله سالنوای ششم تا پایانِ بهار ۱۴۰۳ درگذشتهاند برگزار و تندیس یادنشان زندهیادان؛ داود جعفری امید، امیرتیمور پورتراب، علی اکبرپور، محمد اسماعیلی، منوچهر اسلامی، حسن ناهید، محسن افتاده، محمود جعفری، جمشید عندلیبی، مینو افتاده، حسین زمان، امیرفرشید رحیمیان، لیلی افشار، آیدین الفت و پورنگ پورشیرازی رونمایی شد.
بازدید معاون امور هنری وزیر فرهنگ از هنرستان دختران
نادره رضایی معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، بابک رضایی مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمدحسین اسماعیلی مدیر دفتر برنامهریزی و آموزشهای هنری، حجت الاسلام حسین ملکی مشاور وزیر و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران، مهدیه حسنی معاون هنری سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران، مصطفی نصیری نماینده مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران در امور هنرستانها، وحید آگاه مشاور حقوقی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ همزمان با سالروز ولادت حضرت معصومه (س) و «روز دختران» در هنرستان موسیقی دختران تهران حضور پیدا کرده و با هنرجویان، مدرسان و مدیریت این مجموعه دیدار و گفت و گو کردند.
معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این دیدار اظهار داشت: یکی از مهمترین رویکردها و اولویتها، بحث حضور هنرجویان و هنرمندان عرصههای مختلف به ویژه موسیقی در مجامع و رویدادهای بینالمللی است. مسیری که بیتردید رویکرد موثری در حوزه توسعه دیپلماسی فرهنگی به ویژه زنان و دخترانی است که در چنین مجموعههایی پرورش پیدا میکنند و میتوانند بهترین و ارزشمندترین نمایندگان فرهنگ و هنر کشور عزیزمان باشند.
انتشار «پیماننامه» مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ
همچنین این هفته بابک رضایی مدیرکل جدید دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با انتشاری متنی که از آن به عنوان «پیماننامه» یاد کرده، از تلاش برای پیگیری و اجرای اولویتهای حوزه مدیریتیاش سخن گفت و اظهار داشت: پیمان میبندم شنوا و پاسخگوی نظرات و بیش از آن انتقادات هر چند به ظاهر تلخ اما ارزشمند اهالی موسیقی باشم و بستر و زمینه ابرازِ آزادانهتر آن را مهیا سازم.
رونمایی از آلبوم «عشق و نفرت»
آیین رونمایی از آلبوم موسیقی «عشق و نفرت» با آهنگسازی، خوانندگی و نوازندگی علیرضا شیرینفرد و جشن امضای کتاب «یکصد واقعیت علمی درباره موسیقی» به قلم این خواننده نهم اردیبهشت با حضور مرتضی سرابادانی، بهنام ابطحی، حسن سالک اردستانی، فرشاد رستمی، ناصر ممدوح، محمد طاهریراد، مسعود رشیدی، محمدمهدی باطنی، شهرام مویدی، اوستا فروردین، بهنود محمدیپور، عبدالجبار کاکایی، پیمان سلیمانی و بهنام صبوحی در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد.
شیرینفرد در این آیین ضمن عرض تسلیت به مناسبت درگذشت جمعی از هموطنان در حادثه بندرعباس درباره انتشار آلبوم «عشق و نفرت» اظهار داشت: زمانی که تصمیم گرفتم این مجموعه را منتشر کنم، فکر نمیکردم آنقدر جدی شود. از سال ۱۳۷۲ این ماجرا در ذهنم کلید خورد و سپس دوره دبیرستان اسم آلبومم را نوشم و برای خود نگه داشتم. دهه هفتاد من و داریوش لاهوتی و افشین علیپور باهم ساز میزدیم، سپس با محمد مرادی آشنا شدم، سال ۸۰ با حمید کفایتی کار کردیم و از طریق او با شهرام مویدی آشنا شدم.
وی با بیان اینکه فریدون کاظمیان نخستین فردی بود که به او فرصت کار مستند و تیزر داد، گفت: اردیبهشت ۱۳۸۱ آلبوم جمع شد تا منتشر شود اما اتفاقی افتاد و من با نقدهای تند دکتر علی راست گفتار که البته مرا ساخت، مواجه شدم و از آن پس دیگر تب شهرت و معروف شدن از سرم افتاد و آلبومم هم به بایگانی رفت. بعد از آن دیگر آخرین اجرایم سال ۱۳۹۶ بود و تا به امروز ۶۰ قطعه جمع کردم که از ۱۲ قطعه آن رونمایی میکنم.
این آهنگساز وجه اشتراک این قطعات را گیتارالکتریک در فضایی غربی به شمار آورد و افزود: تلاش دارم مجموعه بیکلامم را شامل ۱۳ قطعه به زودی منتشر کنم و بیش از ۱۸ قطعه عاشقانه نی در قالب یک یا دو آلبوم در نهایت از مجموعه موسیقی ایرانی که هدف اصلی من است رونمایی کنم.
آلبوم «عشق و نفرت» شامل ۱۲ قطعه؛ «عشق و نفرت»، «بیستاره»، «جاده»، «بوم سیاه»، «یلدای تو»، «برگرد»، «خط آغاز»، «شکایت»، «از تو مینویسم»، «سکانس آخر»، «عیان» و «تنهایی» است که پس از ۲۳ سال منتشر شده است. فاطمه کوهستان، محمدرضا قادری، امیر بابایی، نیما پوتی ترانهسرایان این اثر هستند و منصور بنی عامریان مهندس صدا و میکس و مستر آلبوم «عشق و نفرت» را برعهده داشته است.
علی درخشان، مجید مصطفایی، میثم میرزایی، پارسا انصافی، مهدی مختاری، منصور ابوالحسنی نیارکی، شاهین کشاورز، علی تفضلی یزدی و عماد عطارزاده از نوازندگان این آلبوم هستند و مدیریت و برنامهریزی آن برعهده محسن معراجی بوده است.
انتشار «سوز عشق» حمیدرضا ترکاشوند
قطعه موسیقی «سوز عشق» با شعری از باباطاهر، آهنگسازی و نوازندگی کلارینت و سینتسایزر مصباح قمصری و خوانندگی حمیدرضا ترکاشوند در سبک تلفیقی منتشر شده است. پاشا هنجنی (نی) و مکس میرزایی (پیانو) از نوازندگان این اثر هستند. برای شنیدن قطعه اینجا مراجعه کنید.