به گزارش گروه فرهنگی ایرنا از انجمن مفاخر، آیین نکوداشت مقام ادبی و فرهنگی سعید حمیدیان، پژوهشگر و استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی، به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، امروز (سهشنبه نهم اردیبهشت) با حضور استادان، پژوهشگران و علاقه مندان به ادبیات فارسی در تالار اجتماعات شهید مطهری (ره) انجمن برگزار شد.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، در ابتدای این مراسم با اشاره به برخی از فعالیتهای انجمن با تأکید بر اهمیت برگزاری آیینهای بزرگداشت در زمان حیات مفاخر افزود: ارزش آیینهای نکوداشت و بزرگداشت مفاخر، وقتی در زمان حیات آنان صورت بگیرد، بیشتر است.
محمود شالویی، در ادامه، اخلاق، فروتنی و اخلاص را از مهمترین ویژگیهای دانشمندان بزرگ ایران دانست و گفت: این عناصر در شخصیت دکتر حمیدیان موج میزند.
وی درپایان با اشاره به فعالیتهای پژوهشی گسترده حمیدیان در حوزه حافظپژوهی و سعدی پژوهی تصریح کرد: تلاشهای علمی، فرهنگی و ادبی دکتر حمیدیان موجب شده شعر و اندیشه شعرا و حکمای بزرگ ایران بار دیگر به ایرانیان و جهانیان شناسانده شود.
نقش ویژه حمیدیان در سعدی پژوهی
سرپرست دانشکده ادبیات فارسی و زبانهای خارجی دانشگاه علامه طباطبائی نیز در این مراسم با اشاره به جایگاه علمی و فرهنگی سعید حمیدیان، از تلاشهای وی در تبیین اندیشههای حکیم سعدی شیرازی قدردانی کرد.
غلامرضا ذکیانی، در اینباره گفت: اندیشه و تأثیرگذاری سعدی را میتوان به بهترین شکل در آثار دکتر سعید حمیدیان مشاهده کرد. ایشان با نگاهی عمیق و قلمی توانمند، زندگی و زمانه سعدی را بهزیبایی و دقت بازنمایی کردهاند.
وی افزود: کتاب سعدی در غزل از مهمترین آثار دکتر حمیدیان است که جایگاهی ویژه در میان سعدیپژوهان دارد. حمیدیان توانسته مفاهیم پیچیده حکمی و فلسفی موجود در آثار بزرگان ادب فارسی را با بیانی روشن و تحلیلی عالمانه ارائه دهد؛ بهگونهای که حتی استادان و پژوهشگران فلسفه نیز از آن بهرهمند میشوند.
سرپرست دانشکده ادبیات فارسی و زبانهای خارجی دانشگاه علامه طباطبائی تأکید کرد: امیدواریم جامعه فرهنگی ایران قدردان مفاخر و اندیشمندانی چون دکتر سعید حمیدیان باشد و میراث ارزشمند آنان را به بهترین شکل ممکن مورد توجه و مداقه قرار دهند.
مقام معلمی سعید حمیدیان
استاد بازنشسته دانشگاه علامه طباطبائی، سومین استاد و سخنران این مراسم نیز با ذکر خاطراتی از پنجاه سال دوستی و همکاری خود با سعید حمیدیان، به بیان اهمیت دوستی بر پایه فضیلت پرداخت و گفت: وقتی دوستیها، فضیلت بنیاد باشند، سود بنیاد نیز برای طرفین خواهد بود.
اصغر دادبه با اشاره به تأکید یونانیان بر اهمیت دوستی، افزود: هرچه به زمانه ما نزدیکتر میشویم، از میزان دوستیها کاسته شده، اما خوشبختانه دوستی بنده و دکتر حمیدیان پیوندی فضیلتمدار بوده و هست و خوشبختانه تا کنون نیز ادامه دارد.
او در ادامه به جایگاه زبان و فرهنگ در هویت ملی اشاره کرد و گفت: فرهنگ ایران مظلوم بوده و هست و همواره در معرض تهاجم قرار دارد. هویت ملی، مفهومی است که با زبان ملی تجلی پیدا میکند؛ از اینرو دکتر حمیدیان عمر خود را صرف احیای زبان فارسی کرده است.
دادبه همچنین با تأکید بر عشق حمیدیان به معلمی، گفت: او همواره اخلاق معلمی را حفظ کرده است. اگر معلم نباشد، چیزی از فرهنگ، ادب و هنر باقی نخواهد ماند.
عضو شورای عالی بنیاد دائره المعارف بزرگ اسلامی در پایان، دوستی را اساس همه ارزشهای انسانی دانست و خاطرنشان کرد: در فرهنگ ایرانی، دوستی ریشهای بنیادین دارد و آیینه آن نیز ادبیات فارسی است؛ از اینروست که زبان فارسی همواره در معرض هجمه و تهاجم بیگانگان قرار دارد.
استادی تأثیرگذار در سپهر ادبی کلاسیک و مدرن
در ادامه علی دهباشی سردبیر مجله بخارا گفت: ما در برههای حساس و خطیر از نظر فرهنگی به سر میبریم و لازم است کودکان و دانشآموزان خود را از همان سنین پایین با زبان و ادب فارسی آشنا کنیم تا در آینده هویت اخلاقی و ملی آنان شکل بگیرد.
او در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به جنبههای کمتر شناختهشده از کارنامه فرهنگی و علمی حمیدیان افزود: یکی از وجوه مهم دکتر حمیدیان که کمتر مورد توجه قرار گرفته، دوران فعالیتهای او در دهه پنجاه شمسی است که نشان از تسلط وی بر ادبیات مدرن غرب دارد. آثار و کتابهایی که در آن دوره تألیف و ترجمه کرده و مقالاتی که در نشریات ادبی آن زمان به چاپ رسانده، بسیار قابل تأمل و مهماند.
دهباشی همچنین با تأکید بر جایگاه برجسته حمیدیان در حوزه نقد ادبی، اظهار کرد: نگاه عمیق و علمی استاد به ادبیات معاصر و نقد ادبی، موجب شد در زمینه ادبیات کلاسیک نیز به موفقیتهای چشمگیری دست یابد. تسلط توأمان وی بر ادبیات کلاسیک و غربی، حمیدیان را به چهرهای اثرگذار در سپهر فرهنگی و ادبی ایران تبدیل کرد. از همین رو، وی الگویی مهم و تأثیرگذار برای دانشجویان زبان و ادبیات فارسی در تحقیقات و پژوهشهای ادبی است.
حمیدیان میراثدار بزرگان ادب فارسی
استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه علامه طباطبائی، سخنران پایانی این مراسم بود. او درابتدای سخنان خود گفت: افتخار شاگردی استاد حمیدیان را از سال ۱۳۸۰ تاکنون داشتهام و همچنان از آموزههای ایشان بهرهمندم. دکتر حمیدیان ادامهدهنده مسیر استادان برجسته زبان و ادب فارسی همچون سید جعفر شهیدی، پرویز ناتل خانلری و امیرحسین یزدگردی است. وی با بهرهگیری از دقت علمی و وسعت دید پژوهشی، توانسته است آثار و پژوهشهای مهم و تأثیرگذاری در حوزه زبان و ادب فارسی خلق کند.
محمد امیرجلالی با تأکید بر توانمندی حمیدیان در حوزههای ادبیات کلاسیک، مدرن و تصحیح متون استوارکهن پارسی، خاطرنشان کرد: آثار منتشرشده ایشان در سپهر فرهنگی و ادبی ایران میدرخشند و گویای دانش وسیع و ژرفای نگاه علمی او هستند.
استاد دانشگاه علامه طباطبائی، حمیدیان را چهرهای پیشرو در قیاس با نسلهای پیشین دانست و گفت: استاد عمر خویش را صرف تحقیق و آموزش کرده و همواره نگاهی اصلاحگرایانه دارد و از گذشته تا کنون اخلاق و اخلاص را در تمامی فعالیتهای خود سرلوحه اقدامات خویش قرار داده است.
سعید حمیدیان در جایگاه قرار گرفت و از انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، استادان و میهمانان حاضر در این آئین نکوداشت قدردانی کرد.
در پایان نیز لوح سپاس و نشان زرین انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و هدایایی از سوی دانشگاه علامه طباطبائی به پاس یک عمر کوشش فرهنگی و ادبی سعید حمیدیان، به وی اهدا شد.