به گزارش عصر سهشنبه ایرنا، تیم فوتبال تراکتور بهترینهای روزهای تاریخ خود در لیگ برتر را سپری میکند. لیگی که سرخپوشان تبریزی را در مسیر قهرمانی قرار داده و اگر اتفاق عجیبی رخ ندهد، باید جام را در دستان اسکووچیچ و شاگردانش دید.
تراکتوریها علاوه بر مباحث مدیریتی که با جذب بازیکنان خوب داخلی و خارجی همراه بود، با حمایت چشمگیر هواداران متعصب و انبوه خود، در مسیر قهرمانی گام برمیدارند. آنها تا پایان هفته بیستوهفتم با ۱۹ پیروزی، ۴ تساوی و ۴ باخت و ۶۱ امتیاز دارند یکهتاز جدول هستند و با سپاهان رده دومی، فاصله ۵ امتیازی ایجاد کردهاند. ۴۷ گل زده و تنها ۱۵ گل خورده نشان میدهد این تیم از بابت ساختاری، نسبت به توانمندیهای خود، اشراف فنی و کامل دارد.
در کنار همه این عوامل باید به یک نکته مهم اشاره داشت و آن به نفر اول فنی این تیم باز میگردد. اسکوچیچ برای فوتبال دوستان ایران از زمانی به اوج محبوبیت رسید که سکاندار تیم ملی فوتبال ایران شد و توانست یوزها را در شرایطی که حال و روز خوبی نداشتند، به سلامت از بحران عبور داده و مسافر جامجهانی 2022 کند. هرچند پاداش تلاشها و زحمات خود را در آن روزها، با بیمهری از سوی مسئولان فدراسیون فوتبال گرفت و به جای تقدیر، برکنار شد.
اسکوچیچ؛ از استقبال خوش تا روزهای تلخ جدایی
بهمن ماه ۱۳۹۸ بود که دراگان اسکوچیچ بعد از فاجعه مارک ویلموتس، هدایت تیم ملی فوتبال ایران را برعهده گرفت. در آن ایام ملیپوشان کشورمان با ۲ شکست متوالی برابر بحرین و عراق در شرایط بسیار سختی قرار گرفته بودند و حتی تا آستانه عدم حضور در جامجهانی پیش رفتند. کار به حدی سخت شده بود که ایران در مرحله دوم انتخابی جامجهانی ۲۰۲۲ فاصلهای با کنار رفتن نداشت و برای زنده ماندن امیدهایش نیاز به ۴ بُرد در ۴ بازی آتی خود داشت. اتفاقی که در آن روزها خوشبینترین هوادار فوتبال هم نسبت به آن اطمینان چندانی نداشت و هیچ مربی جرات این را نداشت تا روی نیمکت داغ فوتبال ایران بنشیند، اما اسکوچیچ نشست و موفق شد.
ماموریت غیرممکن با هدایت مرد کُروات
اسکوچیچ که سابقه هدایت تیم ملی کمتر از ۲۱ سال کرواسی، النصر عربستان، العربی کویت، رییکا کرواسی، صنعت نفت آبادان، ملوان بندرانزلی، فولاد خوزستان و خونه به خونه بابل را در کارنامه داشت در شرایطی سخت و چالشبرانگیز سکان هدایت تیم ملی فوتبال ایران را در دست گرفت. تیم ملی ایران در خرداد ۱۳۹۹ و در بازیهای برگشت که به صورت متمرکز در منامه بحرین برگزار شد، با هدایت او برابر هنگکنگ، کامبوج، بحرین و عراق به برتری دست یافت تا ماموریت غیرممکن با تفکرات، اسکوچیچ محقق شود و تیم ملی فوتبال ایران به عنوان تیم اول گروه خود، راهی مرحله سوم و نهایی انتخابی جامجهانی شود.
تیم ملی فوتبال ایران با هدایت وی و با صدرنشینی در گروه خود، مقتدرانه به جام جهانی قطر صعود کرد اما با تغییر و تحولاتی که در فدراسیون فوتبال ایران صورت گرفت تصمیم کادر جدید و رئیس فدراسیون بر آن شد تا او چمدانهای خود را بسته و راهی خانه شود تا از قاب تلویزیون بازی تیم ملی فوتبال ایران را با هدایت کارلوس کیروش نظارهگر باشد. متاسفانه این رسم بد در ورزش ما وجود دارد که خوش استقبال و بد بدرقه هستیم و در مورد اسکوچیچ هم این قانون رعایت شد.
روند صعودی تیم ملی ایران در مرحله نهایی انتخابی هم ادامه پیدا کرد و بهمن ۱۴۰۰ و سه هفته قبل از پایان مسابقات، تیم ملی فوتبال ایران با برتری مقابل امارات در تهران، سریعترین صعود خود به جامجهانی را ثبت کرد. اسکوچیچ در مجموع ۱۸ بار روی نیمکت تیم ملی نشست و ۱۵ برد، یک تساوی و ۲ شکست را به دست آورد تا رکورد فوقالعاده ۸۳ درصد پیروزی و میانگین امتیازی ۲.۵۶ را به ثبت برساند.
اخلاقمداری بعد از بیاخلاقی فوتبالی
بر اساس تجربه و آنچه در فوتبال میگذرد، باید اسکوچیچ بعد از این اتفاقات و فشارهایی که بر او تحمیل شد لب به انتقاد گشوده و با مصاحبههایی تُند از خود و کادر فنیاش دفاع میکرد. این در شرایطی بود که مرد کروات هم قرارداد داشت و هم تیم ملی فوتبال ایران را از یک بحران شدید به سلامت عبور داده بود اما او ترجیح داد سکوت پیشه کند تا فضا برای تیم ملی و کیروش در آستانه جام جهانی در بهترین شرایط قرار بگیرد.
اسکوچیچ بعد از آنکه از برکناریاش مطلع شد با چهرهای ناراحت، چمدانهای خود را بست اما با ایجاد فضایی آرام و به دور از تنش و حاشیه، اردوی تیم ملی را ترک کرد تا نشان دهد مربی حرفهای بودن فقط به نام و شهرت نیست بلکه یک رفتار هم میتواند درسهای بزرگی به همراه داشته باشد که باید از آن به نیکی یاد کرد.
بازگشت با تراکتو؛ اسکوچیچ و بازهم اسکوچیچ
بعد از چند جواب منفی اسکوچیچ به باشگاههای لیگ برتری در نهایت او یکبار دیگر راهی ایران شد تا هدایت تیم دیگری را در فوتبال کشورمان در دست بگیرد و اینبار تبریز مقصد مرد کروات بود. او به خوبی نشان داد در کنار همه مباحث مدیریتی و زیرساختی نیاز به تفکر و خلاقیت هم وجود دارد. هرچند استقلال در این فصل به هیچ عنوان در حد یک مدعی ظاهر نشد اما اسکوچیچ در رقابت با تیمهای مدعی سپاهان و پرسپولیس یکبار دیگر توانمندیهای خود را نشان داد و تراکتور را در آستانه قهرمانی در لیگ برتر قرار داد.
اتفاقی که اگر در پایان فصل محقق شود، او در تاریخ فوتبال تراکتور به چهرهای محبوب و به یادماندنی تبدیل میشود و شاید آنهایی که روزی تصمیمهای عجولانه گرفتند، از رفتار آن روزهای خود پشیمان شوند چراکه اسکوچیچ نشان داد برای موفقیت، نیاز به سر و صدا و جار و جنجال نیست. همان کاری که کیروش در آن تبحر و تخصص داشت و اسکوچیچ قربانی بود که یکبار دیگر توانست توانمندیهای خود را به رُخ بکشد.