به گزارش ایرنا، استان البرز البرز با گسترده پنج هزارو۸۰۰ کیلومترمربع و جمعیتی حدود سه میلیون و ۵۰۰ هزار نفر به دلیل سکونت اقوام "ایران کوچک " نام گرفته است. همدلی اقوام ایرانی ساکن البرز در آنجا شکوه عظمت خود را به نمایش می گذارد که ساکنان استان در فعالیت های اجتماعی دارای شرایط یکسان و حقوق مساوی هستند و در هم آوردی اقوام مدیریت شورایی به لحاظ تخصص و تعهد در مسیر الگوسازی پیش می رود.
در طول فعالیت ۶ دوره شوراهای اسلامی شهر و روستا در استان البرز مواردی از کاستی ها و حتی تخلف ها به ثبت رسیده اما رفته رفته نظام شورایی به سمت و سویی در حرکت است که امید مردم به ادامه مسیر و مشارکت و اقبال آنان نسبت به این نهاد اجتماعی بیشتر شده است.
استان البرز دارای ۹۱۲ کرسی در شوراهای اسلامی شهر و روستا است که ۱۱۴ کرسی در شهرها و مابقی مربوط به روستاها است.شوراهای اسلامی شهر و روستا طی ادوار گذشته تاکنون منشاء خدماتی در حوزه کاری خود بوده اند و توانسته اند با تکیه بر درآمدهای محلی و اندکی کمک های دولت پروژه های متعددی را به سرانجام برسانند.
بهبود خدمات حمل و نقل عمومی ، بهسازی معابر ، اجرای تقاطع های غیر همسطح ، توسعه فضاهای سبز و زیبا سازی مناطق شهری و روستایی و پروژه های فرهنگی و هنری جلوه ای از خدمات نظام شورایی در استان البرز است که در بسیاری از مناطق حتی روستاها نمود عینی پیدا کرده است.
به عنوان مثال در سایه نظام شورایی سیمای بیشتر روستاهای استان البرز تغییر یافته و موجب شده تا این روستاها به قطب گردشگری تبدیل شوند اگر چه نمی توان نقش بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و حمایت سایر دستگاههای اجرایی را نادیده گرفت.
این امر بدان معنا است که پیگیری های شوراها و دهیاری ها موجب شده تا امکانات زیر ساختی مناسبی در زمینه تامین آب ، برق ، بهداشت ، مخابرات ، بهسازی معابر و زیبا سازی به تحول ودگرگونی در این مناطق بنیجامد.
اما در حوزه شهری نیز نقش شوراها به خاطر کسب درآمدهای بالا شاخص است؛ به عنوان مثال مدیریت شهری کلانشهر کرج در طول ۶ دوره نظام شورایی پروژه های جدیدی برای شهر تعریف و اجرا کرده که ساخت بیش از ۳۰ تقاطع غیر همسطح بزرگ ، متوسط و کوچک برای روان سازی ترافیک بخشی از خدمات به شمار می رود.
اگر چه استان البرز و کلانشهر کرج به سبب مهاجرپذیری بالا همواره در بخش زیر ساخت ها با چالش و کمبود مواجه است اما مدیریت شورایی موجب شده تا شهرداری نه تنها در عرصه وظایف ذاتی خود بلکه در سایر بخش ها مانند توسعه فضاهای آموزشی ، ورزشی ، درمانی و خدمات عمومی پای کار بوده و بخشی از اعتبارات پروزه ها محل بودجه شهر تامین می شود.
توسعه فضاهای سبز کرج در طول ۶ دوره مدیریت شهری از حدود یک هزار هکتار به سه هزار و ۵۰۰ هکتار ، گسترش معابر شهری به بالای ۳۰ میلیون متر مربع ، احداث پروژه های جمع آوری پساب های سطحی برای تامین آب فضاهای سبز و مهار سیلاب ها ، توسعه زیر ساخت های آتش نشانی از حدود ۱۵ ایستگاه به ۳۲ ایستگاه ، فعال سازی بیش از ۱۰۰ مکان ورزش عمومی ، افزایش تعداد بوستان ها از حدود ۵۰ بوستان به ۳۰۵ بوستان و نوسازی حمل و نقل عمومی بخشی از خدمات مدیریت شهری کرج در دوران نظام شورایی است.
همچنین احداث مراکز فرهنگی و هنری مانند فرهنگسراها ، سینما ، تالارهای فرهنگی هنری ، توسعه زیر ساخت های گردشگری و رفاهی از دیگر دستاوردهای نظام شورایی در شهرها استان البرز به شمار می رود.
ورود مدیریت شهری به پروژه های ملی
احداث ملی قطار شهری به طول ۲۷ کیلومتر با ۲۷ ایستگاه و آزاد راه شهید سلیمانی با ۱۱ دهنه پل بزرگ و متوسط به طول ۱۸ کیلومتر از مهمترین دستاوردهای مدیریت شورایی در کرج است .
پروژه ملی - استانی قطار شهری کرج در سال ۱۳۸۵ آغاز شد، این پروژه اگر چه هنوز به طور کامل تکمیل و مورد بهره برداری قرار نگرفته اما در کنار دولت، مدیریت شهری بخش اعظم پروژه را اجرا و به سرانجام رسانده است.
تاکنون ۱۵ کیلومتر از تونل 27 کیلومتری این خط ریلی حفاری و نزدیک به ۱۲ کیلومتر آن آماده بهره برداری شده است.قرار است تا پایان بهار امسال با تامین چند رام قطار از سوی وزارت کشور ، متروی کرج به طور رسمی فعالیت خود را آغاز کند.
همچنین آزاد راه شهید سلیمانی پروژه دیگر ملی در استان البرز و کرج است که عملیات اجرایی آن در سال ۱۳۹۵ آغاز شده و سال ۱۴۰۲ قطعه نخست آن به طول ۷.۵ کیلومتر با حضور رییس جمهور شهید آیت الله رئیسی به بهره برداری رسید.
قطعه دوم این آزاد راه به طول هشت کیلومتر آماده بهره برداری است که تکمیل تمام این آزاد راه بیش از ۴۰ درصد بار ترافیکی آزاد راه تهران – کرج روان سازی می شود.تاکنون بیش از ۴۰ هزار میلیارد ریال اعتبارات ساخت این پروژه از محل بودجه مدیریت شهری کرج تامین شده در حالی که پروژه ملی و استانی است.
پیچیده ترین و مرتفع ترین پل ارتباطی خاورمیانه به طول یک هزارو۵۰ متر و ارتفاع ۱۳۶ متر روی رودخانه کرج در این آزاد راه توسط مهندسان ایرانی مراحل تکمیلی خود را می گذارند.
سهم اعتباری دولت از این پروژه ۳۵ هزار میلیارد ریال تعیین شده که تاکنون بخشی از آن تامین شده است.
با این حال بنا به گفته مسوولان استانی و شورای اسلامی استان البرز بیشتر شهرهای استان در کنار پروژه های خدمات شهری در پروژه های ملی مانند مدرسه سازی ، ساخت مراکز درمانی و مواردی از این دست مشارکت دارند.
این امر موجب شده تا ضمن مدیریت بودجه شهری میزان مشارکت عمومی در فعالیت های عمرانی کشور در استان البرز افزایش یابد.
شوراها نماد مشارکت عمومی
کارشناس امور شهری و حقوقی استان البرز به روند شکل گیری شوراها در کشور اشاره کرد و گفت : نگاه بلند امام خمینی (ره) در سپردن امور جامعه به مردم نشان داد که تکیه بر سرمایه های عمومی می تواند گره گشای مشکلات باشد و امروز این نهادها نماد مشارکت عمومی شناخته می شوند.
"سیدغلامرضا بنی احمد" افزود: روز نهم اردیبهشت نقطه عطفی در مردم سالاری نظام اسلامی است چرا که شوراها بر اساس آیه ۳۸ سوره مبارکه شوری شکل گرفته و در فصل هفتم قانون اساسی از شوراها به عنوان ارکان تصمیم گیری در اداره امور کشور نام برده شده است.
وی ادامه داد: در اصول یکصدم تا یکصد و ششم قانون اساسی وظایف، چگونگی انتخاب و سایر مسائل مربوط به شوراها نیز مشخص شده است. نهاد شورا با آن درجه از اهمیت نزد بنیانگذار جمهوری اسلامی حضرت امام خمینی (ره) و تأکید قانون اساسی ، به دلایل مختلف به ویژه وقوع جنگ تحمیلی، در ۲۰ سال اول پس از پیروزی انقلاب پیاده سازی نشد .
این کارشناس با اشاره به برگزاری اولین انتخابات رسمی شوراها در چارچوب اجرای قانون اساسی در روز هفتم اسفند ۱۳۷۷ ، گفت: فعالیت رسمی این شوراها در روز نهم اردیبهشت ۱۳۷۸ در واقع گام عملی در مسیر سپردن امور به مردم به شمار می رود؛ بدین ترتیب شوراها یکی از اصول نشان دهنده حاکمیت مردم سالاری دینی در کشور و تجلی اراده مردم در تعیین سرنوشت خویش بوده که نیازمند حمایت بیشتر حاکمیت می باشد.
نقش برجسته شورای ششم در توسعه شهری و مشارکت مردمی
رییس شورای اسلامی شهرستان کرج ضمن تبریک روز شوراها بر تبیین اهمیت نقش شوراها در توسعه و پیشرفت شهری و روستایی از طریق رسانه های جمعی تأکید کرد.
"علی قاسم پور "با اشاره به اینکه شوراها به عنوان نهادهای مردمی در کنار سایر ارگانها، نقش بنیادین در تصمیمسازیها و اجرای سیاستهای شهری دارند، اظهار کرد: شوراها با تکیه بر اصول دموکراتیک، نزدیکترین ارتباط را با مردم برقرار میکنند و در فرآیندهای تصمیمگیری نقش کلیدی ایفا میکنند.
وی ادامه داد: در دوره ششم شورای اسلامی شهرستان کرج، تمام تلاش ما بر این است که با نظارت و برنامهریزی دقیق، به نیازهای مردم پاسخ دهیم و سطح رضایت عمومی را افزایش دهیم.در این دوره از شورای شهر، هدف اصلی ما ارتقای کیفیت زندگی شهروندان از طریق بهبود زیرساختهای شهری، ارائه خدمات بهتر و توسعه فضاهای عمومی است. تمام این اقدامات با همکاری و همدلی اعضای شوراهای شهرستان، مدیریت شهری و مسوولان اجرایی در دستور کار قرار گرفته است.
رییس شورای اسلامی شهرستان کرج تأکید کرد : شوراهای اسلامی شهرها و روستاها در کنار سایر نهادهای حکومتی باید به عنوان نمایندگان مردم و با هدف بهبود شرایط زندگی شهروندان، در راستای ایجاد توسعه پایدار و متوازن در همه ابعاد فعالیت کنند.
شوراهای اسلامی البرز در کنار دولت
دبیر شورای اسلامی استان البرز با اشاره به نقش کلیدی این شوراها در عمران و آبادانی استان گفت : امروز شوراها لفزون بروظایف ذاتی خود در زمینه کمک به پروژه های عمرانی ، زیرساختی و کاهش بحران آب و انرژی در کنار دولت هستند.
"احمد کریمی پور" بیان کرد: در زمان حاضر تمام شوراهای شهری استان البرز برای کمک به توسعه انرژی های تجدید پذیر اقداماتی در دستور کار دارند ضمن آنکه پروژه های عمرانی و خدماتی نیز با جدیدت دنبال می شود.
وی افزود: امروز شاهد تحول و دگرگونی در سیمای شهری استان البرز هستیم که امر متاثر از مشارکت مردم در قالب نظام شورایی است.
کریمی پور گفت : با اینکه دستگاههای خدمات رسان باید خود وظایف محوله را انجام دهند اما به خاطر تسریع در خدمات و رفاه عمومی ، شوراها و شهرداری ها به عنوان حامیان این دستگاهها در کنار آنها هستند.
دبیر شورای اسلامی استان البرز اجرای پروژه های ملی توسط شورا و شهرداری کرج را نمونه موفقی از مشارکت مردمی در انجام طرح ها دانست و افزود: به طور قطع مدیریت شهری در پس نهاد مردمی شوراها بهتر از گذشته خدمات رسانی دارد.