به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، صمد حسن زاده در همایش تجاری ایران و جمهوری آذربایجان که با حضور روسای جمهور دو کشور برگزار شد، ابراز امیدواری کرد که در این همایش مهم اقتصادی، شاهد گامهای تازهای در مسیر تحکیم روابط برادرانه و توسعه همکاریهای اقتصادی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان باشیم.
وی گفت: هیات تجاری اتاق ایران متشکل از نمایندگان بخشهای خصوصی و مدیران ارشد شرکتها و بنگاههای اقتصادی ایران برای رایزنی، همکاری و بررسی زمینههای بالقوه سرمایهگذاری و تولیدات مشترک، آمادگی کامل دارند. بنابراین معتقدیم که همکاریهای دو جانبه میتواند منجر به خلق فرصتهای اقتصادی بینظیری شود.
حسن زاده تاکید کرد: دو کشور با ۷۶۵ کیلومتر مرز مشترک، پیوندهای تاریخی، فرهنگی، دینی و عضویت در ابتکارات منطقهای همچون کریدور بینالمللی شمال - جنوب، از ظرفیتهای گستردهای برای گسترش مبادلات اقتصادی برخوردارند.
وی از حوزه ترانزیت و حملونقل به عنوان یکی از ظرفیت های توسعه روابط دو کشور یاد کرد و گفت: تکمیل پروژه راهآهن رشت - آستارا که به عنوان حلقه مفقوده کریدور شمال - جنوب شناخته میشود، اولویت نخست همکاریهای ترانزیتی دو کشور است. این پروژه نه تنها زمان حمل کالا میان آسیا و اروپا را کاهش میدهد، بلکه نقش ایران و آذربایجان را در زنجیره تأمین جهانی پررنگتر خواهد کرد. همچنین، توسعه بنادر آستارا و بندر انزلی و اتصال لجستیکی آنها، از جمله فرصتهای مهم همکاری است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران موضوع انرژی را مورد اشاره قرار داد و افزود: با امضای توافقنامههای سوآپ گاز بین ایران، آذربایجان و ترکمنستان، زمینههای همکاری سهجانبه در حوزه تجارت گاز و برق فراهم شده است. گسترش این همکاریها از طریق سرمایهگذاری مشترک در زیرساختهای انتقال انرژی و پروژههای نیروگاهی در مناطق مرزی، فرصتهای بیسابقهای پیش روی ما قرار میدهد.
وی با اشاره به ظرفیت های دو کشور در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی افزود: دو کشور با در نظر گرفتن نیاز جمهوری آذربایجان به تأمین محصولات کشاورزی، دانش و فناوری ایران در حوزه کشت هوشمند، میتوانند پروژههای مشترک در تولید گلخانهای، آبیاری مدرن و صادرات محصولات فرآوری شده را توسعه دهند.
حسن زاده با یادآوری موضوع بازسازی و توسعه مناطق آزاد شده قره باغ گفت: در پی آزادسازی سرزمینهای جمهوری آذربایجان، پروژههای عمرانی گستردهای آغاز شده است. شرکتهای ایرانی در حوزه راهسازی، سدسازی، برقرسانی، ساخت بیمارستان و مدرسه میتوانند به طور گسترده در این پروژهها مشارکت کنند.
رئیس اتاق ایران با بیان اینکه در حوزه ساختوساز و پروژههای عمرانی و ارائه خدمات فنی مهندسی نیز زمینه همکاری وجود دارد، گفت: تجربه و تخصص ایران در این زمینهها، میتواند در اجرای پروژههای عمرانی و توسعه زیرساختها در آذربایجان بسیار مفید باشد. به همین منظور، درخواست برگزاری نشست تخصصی با حضور مقامات و فعالان بخش خصوصی دو کشور را داریم تا در مورد این دو حوزه و سایر فرصتهای همکاری به تفصیل بحث و بررسی شود.
او در بخش دیگری از سخنان خود از منابع غنی، نیروی متخصص با دانش روز و بازار بزرگ ایران سخن گفت و تصریح کرد: کشور جمهوری آذربایجان نیز با اقتصاد پویا و حضور جدی در عرصههای تجارت بینالمللی، میتواند در پروژههای مشترک با ایران سرمایهگذاری کند. سرمایهگذاری مشترک فعالان اقتصادی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی دو کشور موضوعی است که در اتاق ایران و با همکاری اتاق مشترک بازرگانی ایران و آذربایجان آن را دنبال میکنیم.
حسنزاده به حوزه فناوری اطلاعات و دیجیتال اشاره و تصریح کرد: با توجه به سیاستهای هر دو کشور در زمینه اقتصاد دیجیتال، زمینههای همکاری در پروژههای مشترک فناوری اطلاعات، تجارت الکترونیک، امنیت سایبری و توسعه زیرساختهای دیجیتال فراهم است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران یادآور شد: از طرفی با توجه به تسهیل صدور روادید برای اتباع دو کشور و نزدیکی فرهنگی، توسعه گردشگری سلامت، زیارتی و اکوتوریسم، حوزه گردشگری میتواند به یکی از محورهای همکاری بدل شود. همچنین ایجاد تورهای مشترک ایران - جمهوری آذربایجان برای جذب گردشگران خارجی از بازارهای ثالث قابل بررسی است.
رئیس اتاق ایران از چالشهای پیشرو و راهکارهای برونرفت از آنها سخن گفت و تاکید کرد: تسهیل صدور روادید تجاری و افزایش تعداد دفاتر نمایندگی اقتصادی در دو کشور، رفع موانع بانکی و توسعه نظامهای پرداخت متقابل با استفاده از ارزهای ملی، رفع موانع حملونقل و تسهیل انتقال کالا میان دو کشور و انعقاد موافقتنامه تجارت آزاد یا تجارت ترجیحی برای کاهش تعرفههای گمرکی از جمله مواردی هستند که باید مورد توجه باشند.
حسنزاده ادامه داد: اتاق ایران به عنوان پارلمان بخش خصوصی و با همکاری اتاق مشترک بازرگانی ایران و آذربایجان آمادگی دارد تا با کمک به شرکتهای دو کشور، برگزاری نمایشگاههای تخصصی و اعزام هیأتهای تجاری، گامهای موثری در عملیاتی کردن توافقات بردارد.
رئیس اتاق ایران اظهار امیدواری کرد: این همایش سرآغاز فصل تازهای از همکاریهای اقتصادی، صنعتی و سرمایهگذاری میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان باشد؛ به گونهای که در آینده نزدیک شاهد جهشی کمسابقه در روابط تجاری و اقتصادی میان دو ملت باشیم.
به گزارش ایرنا، رئیسجمهور اسلامی ایران ظهر دوشنبه به وقت محلی با استقبال «یعقوب ایوباف» معاون نخست وزیر و «سمیر شریفاف» معاون وزیر امور خارجه این کشور وارد فرودگاه بینالمللی حیدر علیاف شهر باکو شد.
حضور و سخنرانی در نشست مشترک فعالان اقتصادی دو کشور به اتفاق رئیسجمهوری آذربایجان و دیدار با ایرانیان مقیم این کشور، از دیگر برنامههای سفر پزشکیان به باکو است.
گفتنی است، «عباس عراقچی» وزیر امور خارجه، «عباس علی آبادی» وزیر نیرو، «ستار هاشمی» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، «سید رضا صالحی امیری» وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، « فرزانه صادق مالواجرد» وزیر راه و شهرسازی و «مهدی سنایی» مشاور سیاسی رئیسجمهور در این سفر پزشکیان را همراهی میکنند.
در جریان این سفر مقامات دو کشور، در حضور روسای جمهور ایران و آذربایجان، ۷ تفاهمنامه همکاری مشترک امضا کردند.
علاوه بر بیانیه مشترک سفر که به امضای روسای جمهور رسید، تفاهمنامه هایی در عرصههای رایزنی سیاسی، حمل و نقل، مبادلات فرهنگی، همکاریهای بهداشتی، رسانهای و سرمایهگذاری به امضای مقامات مرتبط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان رسید.