ارزش‌گذاری اقتصادی زیست‌بوم‌های قم بدنبال چیست؟

 ارزش‌گذاری اقتصادی زیست‌بوم‌های قم بدنبال چیست؟

 قم - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط زیست استان قم، از انجام ارزش‌گذاری اقتصادی زیست‌بوم‌های این استان خبر داد و در تشریح اهداف آن گفت: این طرح تا پایان سال جاری به پایان می‌رسد و به عنوان معیاری برای سنجش هزینه‌فایده پروژه‌های توسعه‌ای مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

سیده مریم محمدی روز دوشنبه با حضور در خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز قم و گفت وگو با خبرنگاران ایرنا، افزود: در این فرآیند، برای هر بخشی از زیست بوم استان قم در یک فرایند ارزش‌گذاری مادی، شاخص‌هایی مانند میزان تولید اکسیژن، تلطیف هوا، تاثیر بر آب‌های زیرزمینی، تثبیت مرتع و خاک، به صورت دقیق سنجیده شده و ارزش اقتصادی آن‌ها به شکل ریالی تعیین می‌شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست قم با بیان اینکه این مطالعات تا پایان سال جاری به پایان می‌رسد، تصریح کرد: نتایج این ارزش‌گذاری پس از تصویب در شورای برنامه‌ریزی استان، ابلاغ خواهد شد و این امر گام نخست، ارزیابی و داوری در مورد هر گونه پروژه توسعه ای در سطح استان خواهد بود.

محمدی خاطرنشان کرد: با استفاده از این الگو، در مواجهه با طرح‌های توسعه‌ای و معدنی، فایده و هزینه ریالی هر پروژه در مقایسه با آسیب‌های وارده به محیط زیست که آن هم به شکل دقیق و ریالی ارزیابی می شود، مشخص خواهد شد و نشان خواهد داد که آیا حفظ وضعیت موجود آن بخش از زیست بوم از نظر ریالی به صرفه‌تر و اولویت‌دارتر است یا اجرای پروژه پیشنهادی منفعت مادی بیشتری در تحلیل نهایی برای استان خواهد داشت.

وی تاکید کرد: بر اساس نتایج اولیه این مطالعات، بسیاری از طرح‌های معدنی مانند استخراج سنگ و گچ، از منظر ارزش اقتصادی زیست‌بوم به نفع استان نخواهد بود و حسب مورد میتوان بر اساس ارزیابی دقیق و ملموس درباره آن تصمیم گیری نهایی کرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست قم افزود: این ارزش‌گذاری امکان جلوگیری از اجرای پروژه‌هایی که در جمع بندی نهایی و با زبان عدد و رقم، به محیط زیست آسیب می‌رساند را فراهم می‌کند و بستر پیگیری‌های حقوقی برای حفاظت از طبیعت استان را ایجاد خواهد کرد.

به گفته محمدی، ارزش‌گذاری اقتصادی زیست‌بوم از تکالیف برنامه هفتم توسعه است و اجرای آن برای دستگاه‌های مختلف الزامی بوده و جنبه مشورتی ندارد.

وی تصریح کرد: با نهایی شدن این پروژه، ارزش اقتصادی یک درخت، مرتع یا عرصه طبیعی به شکل واقعی تعیین شده و هزینه تخریب آن به حدی بالا خواهد رفت که اجرای پروژه‌های مخرب صرفه اقتصادی نخواهد داشت.

مدیرکل حفاظت محیط زیست قم در پایان خاطرنشان کرد: در قالب این طرح، آمایش کلی منابع استان نیز انجام می‌شود و برنامه‌ریزی برای کشت محصولات کشاورزی به نحوی صورت خواهد گرفت که استفاده بهینه از منابع محدود آب و خاک محقق شود و از کشت‌های غیرتوجیه‌پذیر اقتصادی و زیست‌محیطی جلوگیری شود.

استان قم یکی از غنی‌ترین زیست‌بوم های کشور را داراست. این استان با دارا بودن بیش از ۱۵۰ هزار هکتار از عرصه‌های طبیعی حفاظت‌شده، جایگاه ویژه‌ای در میان زیست‌بوم‌های کویری و نیمه‌کوهستانی کشور دارد. منطقه حفاظت‌شده «پلنگ‌دره» با وسعت تقریبی ۳۲ هزار هکتار، مأمن گونه‌های ارزشمندی همچون پلنگ ایرانی، کل‌وبز، گربه پالاس و پرندگان شکاری است. همچنین چهار منطقه شکار ممنوع شامل «کهک» با مساحت بیش از ۳۳ هزار هکتار، «کهندان» با وسعتی بالغ بر ۵۴ هزار هکتار، «تالاب مره» با حدود ۳۳ هزار هکتار و «حوض سلطان» با گستره‌ای نزدیک به ۲۴ هزار هکتار، نقش مؤثری در حفاظت از تنوع زیستی استان ایفا می‌کنند.

در کنار این مناطق خشکی، قم میزبان پهنه‌های آبی ارزشمندی نیز هست. تالاب‌های «بهشت معصومه» با مساحت تقریبی ۵ هکتار و «غدیر» با وسعت حدود ۱۱ کیلومتر مربع، زیستگاه‌های مهمی برای پرندگان مهاجر و گونه‌های آبزی به‌شمار می‌روند. افزون بر این، «دریاچه نمک قم» با وسعتی نزدیک به یکهزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع به‌عنوان بزرگ‌ترین دریاچه آب‌شور استان و یکی از زیست‌بوم‌های بی‌نظیر فلات مرکزی ایران، نقشی کلیدی در تعادل اقلیمی، حمایت از گونه‌های خاص کویری و توسعه ظرفیت‌های اکوتوریسم منطقه دارد.

 

 منبع خبر