مهراوه شریفی‌نیا: بعد از تدریس «بازیگری کودک» فهمیدم نسل جدید چقدر پیچیده است

مهراوه شریفی‌نیا: بعد از تدریس «بازیگری کودک» فهمیدم نسل جدید چقدر پیچیده است

 تهران- ایرنا- رییس هیات انتخاب جشنواره «آسمون» با تاکید بر این‌که من حداقل پنج سال است از مواجهه با نسل جدید و آموزشش ترس دارم گفت: زمانی دوره‌ای در بازیگری کودک برگزار کردم و بعد از سه ترم به این نتیجه رسیدم که نسل جدید چقدر پیچیده است.

به گزارش ایرنا از روابط عمومی جشنواره «آسمون»، داوران دومین دوره این رویداد در نشستی به بحث و تبادل نظر درباره مسائل فرهنگی و اجتماعی نسل جدید و همچنین آثار ارسال شده به این دوره از جشنواره پرداختند.

در این نشست، حمید امامی دبیر جشنواره، محمدرضا شریفی‌نیا رییس هیات داوران، مهراوه شریفی‌نیا رییس هیات انتخاب، رسول صدرعاملی، آزیتا حاجیان و امین زندگانی به عنوان اعضای هیات داوران حضور داشتند و به بیان دیدگاه‌های خود در زمینه تربیت، آموزش و چالش‌های مرتبط با نوجوانان امروز پرداختند.

فقدان الگوها و مدل‌های مناسب

حمید امامی، دبیر جشنواره آسمون در ابتدای این نشست با تاکید بر مشکلات موجود در تربیت نسل جدید، به فقدان الگوها و مدل‌های مناسب اشاره کرد و گفت: ما نمی‌دانیم چه مدلی باید برای کودکان و نوجوانان امروز ارائه کنیم. آموزش‌های ما محدود به گفت‌وگو و مراقبت‌های پایه‌ای در فضای مجازی و سواد رسانه‌ای شده است، اما همچنان راهکار جامعی وجود ندارد. اینستاگرام به محلی برای گپ و گفت نوجوانان ما تبدیل شده که شاید برای نسل ما همچنان با تعارف همراه باشد. چند نفر از آن ها اخوان را می‌شناسند؟ حتی شهریار را هم نمی‌شناسند و این نام‌ها با اینکه در کتاب درسی شان هم هست اما حتی به گوششان هم نخورده بود. پس به یک نقطه رسیدیم که باید عقب‌نشینی کنیم و دیگر الگوسازی کنیم.

مهراوه شریفی‌نیا: بعد از تدریس «بازیگری کودک» فهمیدم نسل جدید چقدر پیچیده است

وی اذعان داشت: در نشست‌هایی که در طی دو سال گذشته با مسئولان محترم داشتیم، همیشه با این چالش مواجه بودیم که واقعا ارتباط و تفاهم وجود ندارد. من سعی می‌کنم به عنوان یک کاتالیزور، حرف‌های آنها را به گوش بقیه برسانم. سال گذشته به وزیر آموزش و پرورش گفتم که من برای صدا و سیمای کشور ده سال برنامه ساخته‌ام، همگی موضوعاتی با محوریت امید و جشنواره‌هایم نیز موضوعشان امید بوده است و هیچ کس بیشتر از من درباره امید صحبت نکرده است. اما امید جایگاه خودش را دارد.

عقب‌نشینی خوب نیست

در ادامه امین زندگانی یکی از اعضای هیات داوران این رویداد، با اشاره به نیاز به اعتمادسازی و حل چالش های ارتباطی همراه با آزمون‌وخطا برای رسیدن به مدل‌های موفق، عنوان کرد: نسل امروز به تفکری نیاز دارد که بتواند آینده‌ای روشن و مطمئن برای خود بسازد. بخشی از امیدی که به دنبال آن هستیم، باید امروز کاشته شود و این فرآیند نیازمند تلاش و هم‌اندیشی مستمر است. در حال حاضر، ما در آموزشگاه خودمان علاوه بر آموزش، جایی داریم که روان‌شناس با بچه‌ها گفتگو می‌کند. اما واقعا مدل مشخصی نداریم و در حد همان گفتگو باقی می‌مانیم. ما سواد مالی و سواد فضای مجازی آموزش می‌دهیم و حداقل تلاش می‌کنیم بچه‌ها در این فضا مراقب باشند. اما این که چرا شناختی وجود ندارد و مدل مشخصی پیدا نمی‌کنیم، دلیلش این است که خودمان هم نمی‌دانیم برای چه چیزی آموزش می‌دهیم. امروزه هوش مصنوعی همه چیز را خیلی سریع در دسترس قرار داده است. بچه‌ها می‌توانند همه چیز را بپرسند، پس دیگر چرا باید یاد بگیرند؟ این چالش ما با نوجوانان امروز است.

وی ادامه داد: نوجوان امروز، ده سال دیگر یک فرد مستقل است و باید بتواند زندگی‌اش را مدیریت کند. مسائلی مانند درآمد، شغل، و حتی جلوگیری از بحران‌های شخصی مثل خودکشی وابسته به بذری است که امروز می‌کاریم. پس آزمون و خطا بد نیست و می‌تواند به یک الگوی قابل‌اجرا منتهی شود. من همیشه می‌گویم که عقب‌نشینی خوب نیست و فضای هرج و مرج را گسترش می‌دهد. به همین دلیل، کاری که شما انجام می‌دهید کار بسیار ارزشمندی است.

مهراوه شریفی‌نیا: بعد از تدریس «بازیگری کودک» فهمیدم نسل جدید چقدر پیچیده است

مهراوه شریفی‌نیا: به راه‌اندازی یک مدرسه غیردولتی فکر کرده‌ام

همچنین مهراوه شریفی‌نیا رییس هیات انتخاب جشنواره «آسمون» نیز بیان کرد: من همیشه خودم به راه‌اندازی یک مدرسه غیردولتی فکر کرده‌ام که در آن به وسیله نمایش و موضوعاتی مانند تاریخ، جغرافیا و حتی فلسفه به راحتی بتوان به بچه‌ها آموزش داد. اگر بخواهیم اطلاعات را به گونه‌ای ارائه دهیم که در ذهن کودکان و نوجوانان باقی بماند، می‌توانیم روش‌هایی تعاملی و جذاب به کار بگیریم. مثلاً یک جمع تشکیل دهیم که هر شخص نقش خاصی را ایفا کند. شما نقش یک فیلسوف را داشته باشید و سپس درباره یک موسیقیدان یا نویسنده مطرح آن عصر صحبت کنیم. حتی می‌توان از ورزشکاران و شخصیت‌های جالب آن دوره‌ها نیز بهره برد تا بچه‌ها بتوانند با بازی و تعامل، اطلاعات را بهتر درک کنند. در جلسات یک‌ونیم‌ساعته، می‌توان حجم مناسبی از اطلاعات را به شیوه‌ای جذاب به آنها منتقل کرد.

وی افزود: من معتقد نیستم که صرفاً اطلاعات را به صورت کلی و بی‌تحلیل ارائه دهیم. حافظه بسیار مهم است؛ وقتی انسان اطلاعات را به طور کامل در حافظه خود ذخیره دارد، می‌تواند در موقعیت‌های بدون دسترسی به ابزارهایی مثل اینترنت، دقیق‌تر و زیباتر سخن بگوید. به همین دلیل، شعر حفظ کردن یا یادگیری اطلاعات به صورت عمیق ارزش دارد.

با استفاده از فلسفه و هنر، می‌توان جهان‌بینی بهتری به کودکان و نوجوانان داد

شریفی‌نیا ادامه داد: من حداقل پنج سال است از مواجهه با این نسل جدید و آموزشش ترس دارم. زمانی دوره‌ای در بازیگری کودک برگزار کردم و بعد از سه ترم به این نتیجه رسیدم که نسل جدید چقدر پیچیده است. باید مطالعه کنیم، نزد اساتید برویم و از تجربیات آنها استفاده کنیم. بچه‌های امروز بسیار مسلط به فضای مجازی هستند و اطلاعات زیادی دارند، اما عمق این اطلاعات کم است. به نظر من، باید به داده‌های آنها عمق و تحلیل داد. آنچه امروز کودکان می‌بینند، عمدتاً تصاویر و اطلاعات پراکنده است که هیچ انتخابی در میان آنها ندارند. اگر بتوانیم آنها را با هنر، فلسفه، تاریخ، ادبیات و نمایش آشنا کنیم، می‌توانیم دنیای بهتری برای فکر کردن به آنها بدهیم. این نسل باید پرسش‌هایی در ذهن خود داشته باشد و به دنبال پاسخ‌های آن بگردد. با استفاده از فلسفه و هنر، می‌توان جهان‌بینی بهتری به کودکان و نوجوانان داد.

ایجاد پاتوق‌هایی خلاقانه، تعاملی و آموزنده

رییس هیات انتخاب جشنواره «آسمون» بیان کرد: همچنین کار گروهی برای این نسل اهمیت زیادی دارد، زیرا فردگرایی شدید و استفاده از گوشی‌های همراه آن‌ها را از تعاملات گروهی دور کرده است. ایجاد فرصت‌هایی مثل پروژه‌های موسیقی گروهی می‌تواند برایشان جذاب باشد و حس تعامل و کار گروهی را تقویت کند. این اقدامات می‌توانند فضایی ایجاد کنند که نوجوانان، به جای حرکت به سمت پوچ‌گرایی یا معضلاتی مثل گرایش به مواد مخدر، به موضوعات مثبت و سازنده‌تر مثل نمایش، موسیقی، هنر و ارتباطات دوستانه بپردازند برپایی جشنواره‌ای نظیر «آسمون» کمک می‌کند که بهترین سال‌های زندگی‌شان را از دست ندهند و به یک حس عمیق‌تر و آگاهی بیشتری برسند. در کل، به نظر می‌رسد که ایجاد پاتوق‌هایی خلاقانه، تعاملی و آموزنده برای این نسل، گامی بزرگ و مفید است.

یکی از مهم‌ترین چالش‌های ما با نسل جدید فکر کردن به هویت است

در ادامه دبیر جشنواره عنوان کرد: بچه‌های امروز به مدرسه فکر نمی‌کنند؛ آنها یوتیوب و اینستاگرام را ترجیح می‌دهند. ابزار رسانه ما تغییر کرده است. باید با توجه به این تغییرات، محتواهای جذاب تولید کنیم. بچه‌های امروز کتاب نمی‌خوانند و به معلم گوش نمی‌دهند، اما ویدیو را با علاقه تماشا می‌کنند. ما سال‌ها این را آزمایش کردیم و دیدیم که بچه‌ها از هم‌سن‌های خود بهتر اطلاعات دریافت می‌کنند. به همین دلیل، بسیاری از تولیدات ما توسط خود بچه‌ها ساخته می‌شود. نوجوانان، خودشان تولیدکننده محتوا هستند و زبانشان برای هم‌سن‌هایشان قابل‌فهم‌تر است.

وی ادامه داد: امروزه یکی از مهم‌ترین چالش‌های ما با نسل جدید، موضوع فکر کردن به هویت است. مسئله‌ای که پارسال محور بحث ما بود، هویت بود. این که آیا بچه‌ها اهمیت می‌دهند که ایرانی هستند یا مسلمان هستند، یا حتی به این که دختر یا پسر هستند، توجهی دارند. به نظر می‌رسد که چنین موضوعاتی برای نسل جدید کم‌اهمیت شده است و هویت ملی، دینی و جنسیتی جای خود را از دست داده است. اگر نسل آینده ما بدون هویت باشد، با بحران بزرگی مواجه خواهیم شد. با این حال، امسال تصمیم گرفتیم که بیشتر بر امید و حال خوب کردن تمرکز کنیم.

یکی از دغدغه‌های اصلی نسل امروز موضوع تنهایی است

همچنین رسول صدرعاملی عضو هیات داوران جشنواره «آسمون» گفت: یکی از دغدغه‌های اصلی نسل امروز و آینده، موضوع تنهایی و آسیب‌های ناشی از آن است. تنهایی می‌تواند افراد را تحت تأثیر قرار داده و به چالش‌های جدی منجر شود. به نظر می‌رسد یکی از مأموریت‌های اساسی ما این باشد که فضای امنی را برای نوجوانان فراهم کنیم تا بتوانند به دغدغه‌ها و مسائل خود فکر کنند و پاسخ‌هایی برای آنها پیدا کنند. این فضایی که باز می‌کنیم، شاید تنها فرصتی برای فکر کردن و فرار از سطحی‌نگری باشد. در نهایت، هر کس باید مسیر خود را کشف کند، اما ما می‌توانیم زمینه‌های لازم را فراهم کنیم. تنها است شبکه های ما کمکش نمیکنند حاشیه تجربه دوران بلوغ است و بلد نیست مقابله کند، فرزندان تنهاند و جایی نیست که ده فیلم خوب ببیند چون دچار ممیزی و سانسور هستیم و باید راهکار پیدایش کنیم. به صورت متمرکز باید برای نوجوانان کار کرد.

به گزارش ایرنا، دومین جشنواره تولیدات فضای مجازی نوجوان «آسمون» با هدف شناسایی و حمایت از استعدادهای نوجوان در حوزه تولید محتوای دیجیتال در حال برگزاری است و اخبار مربوط به اختتامیه این رویداد به زودی اطلاع رسانی خواهد شد.

 

 منبع خبر