فرهنگ ،هنر و رسانه بسترساز ارتقای سطح شاخص های سلامت

فرهنگ ،هنر و رسانه بسترساز ارتقای سطح شاخص های سلامت

 یاسوج- ایرنا- برخی متولیان حوزه بهداشت و درمان و مجموعه روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در اقدام و ابتکاری جالب و با توجه به ضرورت و جایگاه ممتاز ابزار فرهنگ وهنر و رسانه در ارتقای سطح فرهنگ سلامت عمومی جامعه به سراغ هنرمندان واهالی فرهنگ وهنر ورسانه رفتند تا با فهمی مشترک و با نقش آفرینی و آثارو ایده های خلاقانه هنری و رسانه ای شاخص های کمی و کیفی سلامت را بیش از گذشته ارتقا بخشند.

موضوع سلامت و ارتقای شاخص های سلامت عمومی جامعه مساله ای چند وجهی است و تامین سلامت و ارتقای شاخص های بهداشت عمومی جامعه و مساله سلامت را نمی توان تنها از دریچه و مختص به کادر سلامت دانست و همه افراد جامعه باید سهم و نقش خود را در راستای بهبود شاخص های کمی و کیفی سلامت ایفا کنند که البته نقش هنر، رسانه و فرهنگ در این راستا بسیار تعیین کننده و با اهمیت خواهد بود.

سلامت موضوعی چند وجهی است و باید از ابعاد مختلف به این مهم پرداخت، ۷۰ درصد تامین سلامت عمومی جامعه خارج از حطیه وظایف کادر درمان و بهداشت است، نقش ممتاز هنرمندان و اهالی فرهنگ و رسانه ها در بهبود کیفیت زندگی و سلامت افراد،کمک گرفتن از ابزار هنر و خلاقیت های رسانه ای در راستای بهبود شاخص های کمی و کیفی سلامت خانواده ها و رسیدن به یک فهم مشترک برای ارتقای سطح فرهنگ سلامت جامعه بخشی از موضوعات مطرح شده در این نشست هم اندیشی میان اصحاب فرهنگ و هنر رسانه ها با متولیان حوزه سلامت و دانشگاه علوم پزشکی یاسوج بود.

فرهنگ ،هنر و رسانه بسترساز ارتقای سطح شاخص های سلامت

آنچه که از فحوای کلام و سخنان اهالی فرهنگ و هنر و رسانه در استان کهگیلویه وبویراحمد در این نشست برداشت شد این بود که بیش از آنکه ما در موضوع سلامت و بروز حوادث و ناهنجاری ها و یا بهداشت ناموزن فردی و اجتماعی دنبال علت ها هستیم باید بیشتر سراغ معلول ها هم رفت.

بروز یک حادثه و واقعه تصادف رانندگی که در آن بسیاری از جامعه و خانواده ها و به ویژه کادر درمان را درگیر خود می کند معلول بسیاری از عوامل و علت ها است و این تصادف تنها به دلیل انحراف به چپ یک خودرو و یا خواب آلودگی رانندگی محصو و محدود نمی شود و باید این تصادف و بروز این واقعه تلخ را از ابعاد مختلف مورد بررسی و کنکاش قرار داد و موشکفانه به این مساله پرداخت.

هنرمندان و رسانه ها معتقدند که موضوع سلامت روان و بهداشت عمومی فردی و اجتماعی را به عنوان یک مساله جدی و مورد توجه قرار دادند و معتقد بودند که موضوع سلامت بیش از آنکه مساله ای اجتماعی باشد بسیاری از موضواعات فرهنگی در آن دخیل است .

همچنین برخی اهالی فرهنگ و هنر در این نشست دانشجویان را برای شرکت در فعالیت‌های هنری می‌تواند به تقویت مهارت‌های اجتماعی و ارتباطی کمک کند، به ویژه در گروه‌های سنی جوان‌تر یا افرادی که با چالش‌های اجتماعی مواجه هستند

آنها معتقد بودند که هنر می‌تواند لحظات خوشایند و تجربیات مثبت را ایجاد کند که به بهبود کیفیت زندگی و سلامت عمومی کمک می‌کند. این نقش‌ها نشان می‌دهند که هنر می‌تواند به عنوان یک منبع قدرتمند برای بهبود سلامت و رفاه افراد عمل کند

رابطه عمیق هنر، فرهنگ و رسانه با سلامت

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کهگیلویه وبویراحمد هم در این زمینه گفت: رابطه فرهنگ ، هنر و رسانه با بهداشت و درمان بسیارعمیق و در عین حال ضروری است و فرهنگ می‌تواند تأثیر شگرفی بر روی نگرش‌ها، رفتارها و شیوه‌های درمانی افراد داشته باشد.

امین درخشان افزود: فرهنگ می‌تواند بر روی سطح آگاهی افراد از مسائل بهداشتی تأثیر بگذارد.

او بیان کرد که ادبیات و هنر می‌توانند داستان‌های انسانی را به تصویر بکشند که به درک بهتر چالش‌های بهداشتی کمک می‌کند. این داستان‌ها می‌توانند احساس همدلی و درک را در بین افراد افزایش دهند.

درخشان بر ضرورت تعامل عمیق میان اهالی رسانه با متولیان حوزه سلامت هم گفت که رسانه می‌تواند به ترویج رفتارهای سالم مانند ورزش، تغذیه مناسب و ترک عادات مضر که اهمیت قابل توجهی در افزایش اگاهی های عمومی جامعه دارد کمک کنند.

فرهنگ ،هنر و رسانه بسترساز ارتقای سطح شاخص های سلامت

او یاداور شد: هنر و سلامت ارتباطی عمیق و چندبعدی دارند که می‌تواند به بهبود کیفیت زندگی و سلامت روانی افراد کمک کند

درخشان گفت: هنر می‌تواند به عنوان یک ابزار درمانی برای کاهش استرس، اضطراب و افسردگی عمل کند. فعالیت‌های هنری مانند نقاشی، نوشتن یا موسیقی می‌توانند به افراد کمک کنند تا احساسات خود را بیان کنند و آرامش پیدا کنند.

تعامل با رسانه ها اولویت دانشگاه علوم پزشکی

صیاد خردمند مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج هم در این نشست تاکید کرد که در مقوله سلامت نباید کمترین ابهام و سئوالی از سوی مردم و به ویژه اصحاب فرهنگ و هنر وجود داشته باشد و رویکرد اصلی مدیریت جدید دانشگاه نیز بر تعاملات مثبت و دو سویه و گسترش ارتباطات با مردم و اهالی فرهنگ و هنر و رسانه استوار است.

وی بیان کرد: دانشگاه علوم پزشکی و حوزه بهداشت و درمان استان همچون اتاق شیشه ای باید باشد و همه موضوعات باید روشن و شفاف در اختیار مردم و رسانه ها قرار گیرد.

روابط عمومی دانشگاه تنها روابط عمومی مدیریت دانشگاه نیست بلکه یک رابط بین همه مردم با مسئولان و متولیان حوزه سلامت باید باشد.

وی بیان کرد: ما می توانیم در بسیاری از مسایل به یک فهم مشترک برسیم و به حوزه سلامت و ارتقای فرهنگ سلامت عمومی جامعه کمک کنیم.

وی گفت: برخی چالش های موجود در حوزه سلامت را می توان با ابزار هنر و کمک رسانه ها نیز مرتفع کنیم.

وی بیان کرد: هنرمندان و رسانه ها می توانند برخی فرهنگ های غلط و سنت های نا روا و باورهای نادرست را اصلاح کنند.

او گفت: همچنین نقش رسانه‌ها در مدیریت اطلاعات، کاهش اضطراب و تقویت اعتماد عمومی در مواقع بحران بسیار ضروری و حیاتی است.

رئیس مرکز بهداشت کهگیلویه وبویارحمد هم به موضوع ایجاد تفاهم و تعاملات مثبت بین مجموعه دانشگاه و متولیان بهداشت و درمان استان با اهالی فرهنگ و هنر و رسانه ها سخن گفت و معتقد است که این تعاملات می تواند در این برهه زمانی و در این دوره مدیریتی با توجه به رویکرد موجود بسیار گسترده و امیدوارکننده پیش رود.

شریفی معتقد است که بسیاری از بیماری ها و ناهنجاری ها در سطح جامعه که به سلامت روح و روان نیز بستگی دارد بیش از انکه موضعی اجحتماعی باشد دارای ریشه های فرهنگی است.

فرهنگ ،هنر و رسانه بسترساز ارتقای سطح شاخص های سلامت

وی بیان کرد: ما و مجموعه دانشگاه علوم پزشکی به شدت نیازمند تحلیل ها و خبرها و کمک رسانه ها و هنرمندان هستیم تا با خلق آثار هنری و بیان موشکفانه مسایل و کارشناسی بتوانیم در راستای بهبود وضعیت و ارتقای سطح بهداشت عمومی فردی و اجتماعی گام برداریم.

وی گفت: باید بپذیریم که مسیر اصلی سلامت از آگاهی بخشی و اطلاع رسانی خوب و ابزار هنر و رسانه ها مسیر خواهد بود.

او بیان کرد: گاه یک فیلم سینمایی، یک نمایش تئاتر ، یک قطعه موسیقی یا حتی یک تصویر هنری می‌تواند موضوعاتی مهم ولی گاه مغفول‌مانده همچون سلامت روان، بیماری‌های مزمن، مراقبت از سالمندان یا پیشگیری از اعتیاد را با بیانی ساده و اثرگذار به دل مخاطب بنشاند.

در بسیاری از کشورها، از هنر به‌عنوان ابزار توانمندسازی جوامع محلی، درمان بیماران (هنردرمانی) و کاهش آسیب‌های اجتماعی بهره گرفته می‌شود. بهره‌گیری هدفمند از ظرفیت هنرمندان در سیاست‌های سلامت، می‌تواند به تحولی پایدار و مردمی در این حوزه منجر شود.

فرهنگ وهنر و رسانه سه ضلع مثلث و بستری مطمئن و بهترین و مناسب ترین راهبرد و بلکه مولفه های قدرتمند در عرصه سلامت و شکل گیری رفتارهای سالم و سلامت محور محسوب می شود.

 

 منبع خبر