شهرستان باشت پیشران مقابله با آفت برگخوار بلوط

شهرستان باشت پیشران مقابله با آفت برگخوار بلوط

 گچساران- ایرنا- چند سالی است که آفت های جوانه‌خوار و برگخوار به جان بلوط‌های کهگیلویه و بویراحمد افتاده اما کاهش جمعیت این آفت‌ها در سطح جنگل‌های این استان به ویژه شهرستان باشت که به عنوان کانون اصلی این آفت محسوب می‌شود، از بهبود وضعیت خبر می‌دهد.

متن پیش رو مصاحبه عمقی ایرنا با رهام باقرپور، معاون حفاظت و امور اراضی منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد است که در این گفت و گو به علت و اقدامات این اداره کل در مورد آفت های برگ خوار و جوانه خوار بلوط که در پایان دهه ۹۰ به صورت گسترده درختان بلوط را در جنگل های زاگرس به ویژه استان کهگیلویه و بویراحمد، را درگیر کرد اشاره کرده است.

ایرنا: چند درصد از جنگل های بلوط استان کهگیلویه و بویراحمد بویژه شهرستان باشت که به عنوان کانون اصلی این آفت بوده به آفت پروانه برگ خوار سفید مبتلا شده بود؟

باقر پور: ۸۷۶ هزار هکتار جنگل در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که ۲۶ هزارو ۸۰۰ هکتار آن دچار آفت پروانه برگ‌خوار سفید شده بود و از این میزان ۱۸ هزار هکتار آن در شهرستان باشت بوده است.

۷۹هزار هکتار جنگل بلوط در شهرستان باشت وجود دارد که ۲۲ درصد از این جنگل ها به آفت پروانه برگ خوار سفید مبتلا شده بود.

ایرنا: آیا شدت آفت پروانه سفید برگ خوار بلوط در جنگل های استان کاهش یافته است؟

باقرپور شدت آلودگی آفت پروانه سفید برگ خوار بلوط در جنگل های مناطق گرمسیری استان کاهش یافته به طوری که در شهرستان باشت (که کانون اصلی این آفت بود)، نسبت به مدت مشابه سال گذشته، در این نسل از آفت، ۹۰ درصد کمتر شده وبر اساس بازدید ها و پایش های مستمری که به تازگی در سطح جنگل های کهگیلویه و بویراحمد انجام شده این آفت کاهش یافته است.

ایرنا، آیا برای کاهش شدید شدت آلودگی نیاز به محلول پاشی است؟

باقرپور: شرایط آفت به گونه ای است که در این نسل و این زمان به دلیل کاهش شدید شدت آلودگی نیاز به محلول پاشی وجود ندارد و چنانچه آفت در نسل‌های بعدی نیاز به اقدامات کنترلی داشته باشد آمادگی لازم برای محلول پاشی وجود دارد.

ایرنا: آیا آفت پروانه برگخوار بلوط از جمله آفت هایی است که در عرصه های جنگلی فعال است و یا با مبارزه نابود می شود؟

باقر پور: آفت پروانه برگخوار بلوط از جمله آفت هایی است که در عرصه های جنگلی فعال بوده و هر چند سال یکباربه درختان جنگلی خسارت‌های شدیدی وارد می‌کند.

البته تغییرات اقلیمی، کاهش بارندگی ها و افزایش رطوبت، ریز گردها چالشی مضاعف برای درختان جنگلی در استان کهگیلویه وبویراحمد ظرف سال های اخیر بوده است.

ایرنا: آفت پروانه برگخوار بیشتر موجب چه چیزی در درختان جنگلی می شود؟

باقر پور، میزبان اصلی این آفت درختان بلوط است، و این پروانه برگخوار بلوط با تغذیه از برگ درختان بلوط موجب خشک شدن برگ‌ها و عدم انجام عملیات فتوسنتز در درخت شده و در دراز مدت خسارت شدیدی به جنگل های بلوط وارد می کند.

ایرنا: از مهمترین اقدامات این اداره کل در زمینه مبارزه با آفت پروانه برگ خوار بلوط در استان چه بود؟

باقر پور: تشکیل کارگروه تخصصی گیاه پزشکی و برگزاری دوره آموزشی در مناطق آلوده برای جوامع محلی، تهیه یک فقره طرح تحقیقاتی با همکاری دانشگاه و مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی، کانون کوبی نقاط بحرانی و اجرای طرح های بیولوژیک و احیا و اصلاح مناطق آسیب دیده ، عملیات پایش، پیش آگاهی ، کنترل با آفات درختان در سطح ۸۷۴ هزار هکتار از جنگل های این استان از مهمترین اقدامات این اداره کل در زمینه مبارزه با آفت پروانه برگ خوار بلوط در کهگیلویه و بویراحمد بود.

ایرنا: عملیات مبارزه با پروانه برگخوار بلوط در سال های گذشته در چند هکتار از جنکل های استان انجام شد؟

باقر پور، عملیات مبارزه با پروانه برگ خوار سفید بلوط در سال های گذشته در ۵۰۰ هکتار از جنگل های استان کهگیلویه و بویراحمد بوسیله تله نوری و ۱۲ هزارو ۲۰۰ هکتار بوسیله محلول پاشی انجام شد که از این میزان مبارزه ۱۰ هزار و ۲۰۰ هکتار در باشت به عنوان کانون اصلی این آفت بوده است.

همچنین آموزش های لازم در زمینه مبارزه با پروانه برگخوار بلوط با استفاده از تله نوری در سال های گذشته در نقاط آلوده شهر باشت برگزار شده است.

ایرنا، از عوامل گسترش این آفت و راهکارهای پیشگیری از بازگشت دوباره حمله آفت ها چیست؟

باقر پور: حمله آفت های برگخوار و جوانه خوار بلوط به علت کشت موسوم به زیراشکوب یا همان زراعت در زیر درختان بلوط بوده و برای پیشگیری از بازگشت دوباره آفت های یاد شده باید از انجام کشت در جنگل ها پیشگیری شود و شخم زدن زمین، استفاده از کود و سم و تردد ماشین‌آلات کشاورزی بر اکوسیستم جنگل ها تاثیرگذار است و باعث از بین رفتن دشمنان طبیعی و در نتیجه حمله آفت ها می شود.

از بین رفتن شکارچیان طبیعی آفت، از بین رفتن تعادل طبیعی در جنگل‌ها، چرای بی‌رویه دام، کاهش تنوع گونه‌ای و کمبود بارندگی از دیگر عواملی هستند که زمینه را برای گسترش این آفات فراهم کرده‌اند.

ایرنا، برنامه های در دست اجرای این اداره برای مبارزه با آفت درختان بلوط در استان چیست؟

باقر پور: هم اکنون طرح پایش و ارزیابی جنگل های استان بطور مستمر در دست اجراست و این پایش برای شناسایی این آفت و تدوین برنامه‌های کنترل آن انجام می گیرد که در صورت اثبات حضور این آفت، عملیات مبارزه با آن نیز در دستور کار قرار خواهد گرفت و در این عملیات اجرایی پایش و ارزیابی درختان بلوط از جنگل های این استان به منظور تحلیل و ارزیابی نتایج میدانی، تهیه نقشه، شدت و میزان آلودگی آفت برگخوار و جوانه خوار بلوط انجام شد.

برگ خوار آفتی است که به درختان بلوط و گیاهان گوناگونی مانند مرکبات، پسته، بادام و بسیاری دیگر از گیاهان حمله می کنند؛ این آفت به پنج نسل در طبیعت می تواند خسارت وارد کند.

آفت پروانه برگخوار بلوط چهار مرحله زندگی دارد تخم،لارو،شفیره و پروانه که مرحله لارو پنج سن دارد آنان تاکید می کنند سن های سه،چهار و پنج لارو بیشترین خسارت را به جنگل وارد می کند.

استان کهگیلویه و بویراحمد ۸۷۴ هزار هکتار جنگل دارد که بیش از ۵۰ گونه درختی و درختچه ای دارد که ۷۰ درصد جنگل های استان را ، درخت بلوط پوشش می دهد.

 

 منبع خبر