سهمیه تخم نوغان شرق کشور ۱۸ هزار جعبه است

سهمیه تخم نوغان شرق کشور ۱۸ هزار جعبه است

 تربت‌حیدریه- ایرنا- سرپرست مرکز توسعه نوغانداری خراسان رضوی وابسته به وزارت جهاد کشاورزی گفت: امسال سهمیه در نظر گرفته شده تخم نوغان برای استان‌های سه گانه خراسان و سیستان و بلوچستان، ۱۸ هزار جعبه است.

علیرضا محرابی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از این میزان، سهمیه شهرستان تربت‌حیدریه به عنوان قطب نخست تولید ابریشم کشور، ۲ هزار و ۳۰۰ جعبه است.

وی با بیان اینکه بر اساس تکلیف سازمانی، برنامه‌ریزی، نظارت و توزیع تخم نوغان خطه شرقی کشور به این اداره به مرکزیت تربت‌حیدریه واگذار شده‌است، گفت: زمان آغاز توزیع تخم نوغان از پنجم فروردین آغاز و این روند تا پایان اردیبهشت ماه ادامه خواهد داشت.

محرابی ادامه داد: قیمت مصوب امسال هر جعبه تخم نوغان، ۴۰۰ هزار ریال است که با احتساب مبلغ تفریخ (رشد) کرم به مبلغ ۵۵۰ هزار ریال، جمعا ۹۵۰ هزار ریال از بهره‌برداران دریافت می‌شود و نوغان‌داران معمولا از هر جعبه ۴۰ کیلوگرم پیله تر برداشت می‌کنند.

سرپرست مرکز توسعه نوغانداری خراسان رضوی در ادامه به بیان وضعیت کیفی تخم نوغان پرداخت و گفت: تا زمانی که تاییدیه دامپزشکی دریافت نشود، تخم نوغان توزیع نخواهد شد.

محرابی افزود: البته این بدان معنا نیست که برخی سالها نوغان‌داران ما با چالش کیفیت مواجه نشده‌اند، اما ریشه آن به شرایط جوی، بستگی داشته و دارد.

وی افزود: همه ساله و در ماه‌های فروردین و اردیبهشت و به ویژه بدلیل افزایش دما، شاهد هجوم ملخ و دیگر آفت‌ها به مزارع هستیم که بهره‌برداران برای حفظ و حراست از محصول خود، اقدام به سمپاشی می‌کنند.

محرابی ادامه داد: از سوی دیگر وزش باد موجب نشستن سم بر روی برگ درختان توت و در نتیجه ایجاد خسارت به نوغان‌داران می‌شود و البته تنش‌های آب و هوایی را نیز، به این دلایل باید اضافه کرد.

سرپرست مرکز توسعه نوغانداری خراسان رضوی در ادامه به همکاری کمیته امداد استان از سال گذشته به منظور تامین جعبه تخم نوغان و حتی خرید پیله اشاره و اظهار داشت: این روند امسال نیز ادامه دارد.

محرابی همچنین به توزیع اصله نهال توت اشاره کرد و گفت: اواخر پارسال نزدیک به ۳۵ هزار اصله با کیفیت بالای نهال درخت توت توزیع و بین بهره‌برداران توزیع کردیم که سهم تربت‌حیدریه ۲ هزار اصله نهال بود.

وی تصریح کرد: ۲۴ هزار اصله از این تعداد در خراسان رضوی تولید و توزیع شد و ۱۰ هزار اصله نیز از استان گیلان تامین شد.

به گزارش ایرنا و بر اساس داده‌های آماری جهاد کشاورزی شهرستان تربت‌حیدریه، از مجموع هزار و ۲۰۰ کارگاه ابریشم کشی در این شهرستان تا سه دهه قبل، اکنون تنها تعداد ۴۰۰ واحد فعال و هزار و ۲۶۰ نفر در آنها مشغول به کار هستند.

تربت‌حیدریه در کنار استان‌های گیلان و مازندران، تولیدکننده اصلی کرم ابریشم ایران است اما در حوزه ابریشم به لطف پنجه هنرمندان شهر "بایگ" قطب اصلی و یکه تاز کشور است.

در مرداد سال ۹۷ وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، روستای "بسک" تربت‌حیدریه را به عنوان تنها روستای ملی صنایع دستی خراسان رضوی در رشته ابریشم‌کشی معرفی و یک سال بعد شهر بایگ تربت‌حیدریه نیز به عنوان نخستین "شهر ملی ابریشم‌کشی" در ایران انتخاب شد.

مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربت‌حیدریه علاوه بر اینکه قطب درمان منطقه جنوب خراسان رضوی است، با مزیت‌های مختلف در حوزه کشاورزی، معدن، صنعت و تجارت در ۱۵۰ کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد.

برچسب
 

 منبع خبر