مدیر کل راهداری خراسان رضوی: ۲۵ درصد تصادفات نقص فنی خودرو و جاده است

مدیر کل راهداری خراسان رضوی: ۲۵ درصد تصادفات نقص فنی خودرو و جاده است

 مشهد- ایرنا- مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی گفت: مطابق اعلام پلیس کیفیت فنی و نقص خودروها ۱۵ درصد و وضعیت نامناسب جاده ها ۱۰ درصد از تصادفات در جاده ها را به خود اختصاص داده است.

به گزارش ایرنا، جعفر شهامت روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگاران به مناسبت روز ایمنی و حمل و نقل، اظهار کرد: مطابق اعلام پلیس راهور و پلیس راه کشور ۳۰ درصد علت تصادفات نیز سرعت غیرمجاز، ۲۰ درصد هم رانندگی پرخطر و سبقت غیرمجاز اعلام شده است.

وی گفت: عدم توجه به علائم رانندگی و استفاده از تلفن همراه هنگام رانندگی ۱۰ درصد علل تصادفات گزارش شده است.

مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی اظهار داشت: سهم خواب آلودگی و خستگی در تصادفات ۱۵ درصد اعلام شده که با توجه به کویری و مسطح بودن جاده های استان بویژه در محور غرب، این عامل در تصادفات جاده ای استان سهم بیشتری دارد.

شهامت اظهار داشت: در دهه ۶۰ و شرایط جنگی دوران دفاع مقدس به طور متوسط روزانه ۵۴ شهید داده ایم که این رقم در تلفات رانندگی در ۱۰ سال گذشته روزانه ۴۸ نفر بوده است که نشان از تلفات زیاد حوادث رانندگی در ایران دارد.

وی گفت: تلفات رانندگی به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت در ایران ۲۰.۶ نفر است که این رقم در کشوری مانند ترکیه ۶.۵ و در ترکمنستان هشت نفر و در دیگر کشورهای همسایه نیز پایین تر شاخص اعلام شده برای ایران است و فقط تلفات رانندگی در عراق و افغانستان به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، ۲۱.۵ و ۲۴.۱ نفر اعلام شده است.

مدیر کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی ایمنی را متاثر از چهار عامل راه، خودرو، کاربران راه و «محیط و اعمال قانون در طول راه ها» دانست.

شهامت طول آزاد راه های کشور را سه هزار و ۱۰۰ کیلومتر عنوان کرد و گفت: خراسان رضوی ۱۱۱ کیلومتر آزاد راه دارد که معادل ۳.۶ درصد از سهم آزاد راه های کشور است این در حالی است که سهم استان از جمعیت کشور هشت و مساحت ۷.۲ درصد است.

وی با بیان اینکه بزرگراه های استان نیز فرسوده شده، اعلام کرد: اعتبارات استانی برای راه های روستایی تقریبا صفر بوده و اعتبارات ملی برای بهسازی نیز برای راه های شریانی و اصلی استان تخصیص می یابد.

شهامت ادامه داد: مساله اصلی انبوه راه های فرعی و روستایی در استان است که کارکرد راه اصلی پیدا کرده اند و نیازمند ارتقا به راه اصلی است، چنانچه مطابق آمار ۵۲۰ کیلومتر از راه های فرعی استان باید به راه اصلی ارتقا یابند.

خراسان رضوی با پنج هزار و ۲۰۰ کیلومتر راه آسفالته اصلی و فرعی، هفت هزار و ۶۰۰ کیلومتر راه آسفالته روستایی و هفت هزار و ۷۶۰ کیلومتر راه غیر آسفالته، از نظر طول راه‌ها جایگاه دوم کشور را در اختیار دارد.

 

 منبع خبر